Εξίσωση αντικειμενικών-εμπορικών αξιών: Σε αδιέξοδο το σχέδιο

Παραμένουν σημαντικές οι αποκλίσεις

Εξίσωση αντικειμενικών-εμπορικών αξιών: Σε αδιέξοδο το σχ

Ύστατη προσπάθεια εξίσωσης των αντικειμενικών αξιών με τις πραγματικές τιμές πώλησης των ακινήτων κάνει το υπουργείο Οικονομικών.

Η ομάδα εργασίας που είχε αναλάβει να παρουσιάσει στη συντονιστική επιτροπή του υπουργείου Οικονομικών μια νέα εφαρμογή εξεύρεσης της τιμής ζώνης, απέτυχε επί της ουσίας.

Αν και το σχέδιο που παρουσίασαν ήταν καθ’ όλα άρτιο, όπως αναφέρουν στελέχη του οικονομικού επιτελείου, ωστόσο αυτό είναι αδύνατον να εφαρμοστεί δεδομένου ότι στις περισσότερες περιοχές της χώρας οι αγοραπωλησίες ακινήτων είναι ελάχιστες έως ανύπαρκτες. Βασική προϋπόθεση για να «δουλέψει» η εφαρμογή είναι να υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία.

Έτσι, το ΥΠΟΙΚ συστήνει 100 τοπικές επιτροπές σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας με στόχο την αναπροσαρμογή 10.000 τιμών ζώνης σε όλη την επικράτεια, στις οποίες θα συμμετέχουν εκτός από στελέχη των εφοριών και μεσιτών, εκτιμητές ακινήτων, στελέχη της ΤτΕ και της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.

Την τελική εισήγησή τους θα πρέπει να παραδώσουν στον υπουργό Οικονομικών εντός του Δεκεμβρίου και σε κάθε περίπτωση πριν από το τέλος του έτους.

Πάντως το ίδιο πρόβλημα που αντιμετώπισε η ομάδα εργασίας θα αντιμετωπίσουν και οι νέες επιτροπές. Αυτό της έλλειψης στοιχείων, καθώς, όπως προαναφέρθηκε, τα τελευταία χρόνια οι πράξεις είναι ελάχιστες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο της οριζόντιας μείωσης των αντικειμενικών αξιών υπό τον φόβο των προσφυγών από πολίτες, όπως και έγινε το 2016, με αποτέλεσμα σε έξι περιοχές της χώρας να ακυρωθούν οι αξίες που είχαν προσδιοριστεί από το υπουργείο Οικονομικών.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top