Νέα εκκαθάριση ΕΝΦΙΑ για τους χαμηλοσυνταξιούχους που πήραν οικονομική ενίσχυση και υπολογίστηκε ως εισόδημα

Τι αναφέρει ανακοίνωση της ΑΑΔΕ

Νέα εκκαθάριση ΕΝΦΙΑ για τους χαμηλοσυνταξιούχους

Σε νέα εκκαθάριση ΕΝΦΙΑ για χαμηλοσυνταξιούχους που έλαβαν την έκτακτη οικονομική ενίσχυση του 2016, θα προχωρήσει το υπουργείο Οικονομικών.

Με ανακοίνωση που εξέδωσε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, αναγνωρίζει ότι κακώς υπολογίστηκε η ενίσχυση στα εισοδηματικά κριτήρια για την απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχοι να καλούνται να τον πληρώσουν στο ακέραιο, ενώ μέχρι το 2016 πλήρωναν τα μισά ή καθόλου.

Χαρακτηριστικά αναφέρεται στην ανακοίνωση:

"Όπως έχει διευκρινιστεί (βλ. ΠΟΛ.1094/2015), χρηματικά ποσά που καταβάλλονται ως οικονομική ενίσχυση από το Δημόσιο, ή από άλλους δημόσιους φορείς, τα οποία δεν έχουν τα εννοιολογικά γνωρίσματα του εισοδήματος, δηλαδή δεν υπάρχει περιοδικότητα και μόνιμη πηγή προέλευσης, δεν εμπίπτουν σε καμία κατηγορία εισοδήματος και ως εκ τούτου δεν συνιστούν εισόδημα.

Περαιτέρω, σε περίπτωση διαπίστωσης οικονομικής αδυναμίας πληρωμής του ΕΝΦΙΑ  προβλέπεται η χορήγηση εκπτώσεων από το φόρο αυτό, λαμβανομένου υπόψη του συνολικού φορολογητέου οικογενειακού εισοδήματος του προηγούμενου φορολογικού έτους. Στο συνολικό φορολογητέο εισόδημα συμπεριλαμβάνονται και εισοδήματα που απαλλάσσονται του φόρου ή φορολογούνται με ειδικό τρόπο, δεν περιλαμβάνονται όμως ποσά που δεν συνιστούν εισόδημα (βλ. ΠΟΛ. 1212/2015).

Δεδομένου ότι η εφάπαξ οικονομική ενίσχυση του ν. 4445/2016 δεν έχει  περιοδικότητα και μόνιμη πηγή προέλευσης, δεν συνιστά εισόδημα. Συνεπώς, δεν συνυπολογίζεται στο συνολικό φορολογητέο εισόδημα για σκοπούς ΕΝ.Φ.Ι.Α"

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top