ΚΙΝΔΥΝΟΣ για πισωγύρισμα στα capital controls: Αντί να αυξηθεί το όριο αναλήψεων ενδέχεται να μειωθεί!

Κλονισμός της εμπιστοσύνης των καταθετών λόγω της καθυστέρησης στο κλείσιμο της αξιολόγησης

Αντί να αυξηθεί το όριο αναλήψεων υπάρχει κίνδυνος να γίνει το μεγάλο πισωγύρισμα και τελικά να μειωθεί το όριο!  Ο λόγος; Ο κλονισμός στην εμπιστοσύνη των καταθετών που προκαλεί η καθυστέρηση στο κλείσιμο της αξιολόγησης.

Η σημαντική ανατροπή στην ψυχολογία των καταθετών που έγινε τους τελευταίους δυο μήνες,  λόγω της αβεβαιότητας, έχει σημάνει συναγερμό σε Αθήνα, Φρανφκούρτη και Βρυξέλλες.

Η ευρωπαϊκή πηγή με την οποία μίλησε το Star,  όπως ανέφερε ο οικονομικός συντάκτης του σταθμού Σπύρος Δημητρέλλης,  έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα στην κυβέρνηση: "Η οικονομία χρειάζεται εδώ και τώρα καλά νέα. Και καλό νέο είναι να κλείσει άμεσα η αξιολόγηση. Έτσι θα αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στις τράπεζες και θα επιστρέψουν καταθέσεις".

Η ίδια πηγή τόνισε ότι "μέσα στο 2016 βελτιώθηκε η κατάσταση στις τράπεζες, αλλά το τελευταίο δίμηνο το κλίμα έχει αντιστραφεί".  

"Η μεγάλη καθυστέρηση τόσο στο κλείσιμο της αξιολόγησης όσο και στη διαχείριση των κόκκινων δανείων έχει δημιουργήσει σοβαρούς κινδύνους για το τραπεζικό σύστημα και ευνοεί τη φημολογία για νέα ανακεφαλαιοποίηση και bail in με αποτέλεσμα να φοβούνται οι καταθέτες" δήλωσε ο Μιχάλης Γκλεζάκος,  Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιά, στο ρεπορτάζ του Star.

Στην αναζωπύρωση της αβεβαιότητας για το τραπεζικό σύστημα,  που έχει αρχίσει να προκαλεί σενάρια,  όχι πλέον για σταδιακή άρση των capital control αλλά για μείωση του ορίου αναλήψεων,  αν συνεχιστεί η μείωση των καταθέσεων,  αναφέρθηκε και ο βουλευτής της ΝΔ Κώστας Κατσαφάδος, στην εκπομπή της Πόπης Τσαπανίδου  στο Star “Live U!”, όπως είχε γράψει προηγουμένως το star.gr.  

"Με capital control και έχουμε μείωση καταθέσεων. Υπάρχει σκέψη στο οικονομικό επιτελείο να προχωρήσει σε μείωση του διαθέσιμου της ανάληψης που έχει ο κάθε Έλληνας πολίτης" υποστήριξε ο κ. Κατσαφάδος.

Από την πλευρά του πάντως ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μάριος  Κάτσης, σχολίασε στην ίδια εκπομπή:    

"Κινδυνολογίες είναι της Νέας Δημοκρατίας. Ήρθε μεγάλη εισροή καταθέσεων η οποία έγινε εκροή για ένα μικρό διάστημα και ενδεχομένως να συνεχιστεί αν επιμείνουν οι δανειστές"

Την ίδια ώρα το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής προειδοποιεί για αδιέξοδο αν δεν γίνει αναδιάρθρωση του χρέους και δεν προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top