ΤΕΛΟΣ... στα τέλη περιαγωγής στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Τι μεταδίδει ο ανταποκριτής του STAR στις Βρυξέλλες, Θάνος Αθανασίου

ΤΕΛΟΣ... στα τέλη περιαγωγής στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Μείωση 90% στις ανώτατες τιμές περιαγωγής στην αγορά χονδρικής για την κινητή τηλεφωνία στην ΕΕ, συμφωνήθηκε αργά χθες βράδυ μεταξύ των θεσμικών οργάνων της ΕΕ, εξασφαλίζοντας ουσιαστικά την κατάργηση των τελών περιαγωγής λιανικής σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που είχε θέσει η Κομισιόν αυτόν τον Ιούνιο.

"Πρόκειται για το τελευταίο βήμα μιας διαδρομής δέκα ετών", δήλωσε ο Προεδρεύων Υπουργός της Μάλτας Εμμανουέλ Μαλλία.

Η μεταρρύθμιση καθορίζει πόσο οι τηλεπικοινωνιακοί φορείς μπορούν να χρεώνουν μεταξύ τους για τη χρήση των δικτύων τους για την παροχή υπηρεσιών περιαγωγής.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, στις 15 Ιουνίου 2017, η μέγιστη χρέωση χονδρικής για τα δεδομένα θα μειωθεί από το σημερινό ανώτατο όριο των 50 € / GB σε € 7,7 / GB και στη συνέχεια να συνεχίσει να μειώνεται σε στάδια: Από 1ης Ιανουαρίου 2018 το μέγιστο κόστος θα είναι 6,0 € / GB, από την 1 του Ιανουαρίου του 2019 € 4,5 / GB, από 1ης Ιανουαρίου 2020 € 3,5 / GB, από Ιανουάριο 2021 € 3,0 / GB και, τέλος, από την 1 Γενάρη, 2022 € 2,5 / GB.

Αυτή η προσέγγιση καθιστά τις χρεώσεις σημαντικά χαμηλότερες από το σταθερό όριο χρέωσης € 8,5 / GB που είχε προταθεί αρχικά από την Κομισιόν, ενώ εξακολουθεί να επιτρέπει στις επιχειρήσεις να επενδύσουν στην επερχόμενη πέμπτη γενιά κινητών δικτύων (5G). Στις 15 Ιουνίου 2017, η μέγιστη χρέωση χονδρικής για φωνητικές κλήσεις θα μειωθεί από € 0.05 / λεπτό σε € 0,032 / λεπτό. Το ανώτατο όριο για τα μηνύματα κειμένου θα μειωθεί από € 0,02 σε € 0,01 ανά μήνυμα.

Η Κομισιόν θα πρέπει να υποβάλλει κάθε δύο χρόνια αναφορά για το πώς λειτουργούν οι κανόνες και να προτείνει νέα ανώτατα όρια ανάλογα με την περίπτωση. Η πρώτη έκθεση πρέπει να υποβληθεί έως τις 15 Δεκεμβρίου το 2019.  Η δε Προεδρία θα υποβάλει το αποτέλεσμα των συνομιλιών για έγκριση από τα κράτη μέλη κατά τις προσεχείς εβδομάδες. Οι νέοι κανόνες θα πρέπει να λειτουργούν  από τις 15 Ιούνη του 2017, έτσι ώστε τα τέλη περιαγωγής μπορούν να καταργηθούν, όπως προβλέπεται στον κανονισμό περιαγωγής που εγκρίθηκε το 2015.

Θάνος Αθανασίου, Βρυξέλλες

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top