Σταθάκης: «Ο “κόφτης” έχει ημερομηνία λήξης»

«Ο μηχανισμός δεν διαφέρει από εκείνον που υπάρχει σε όλες τις χώρες της ΕΕ»

Στ��θάκης: «Ο “κόφτης” έχει ημερομηνία λήξης»

​Τη διαβεβαίωση ότι ο «κόφτης» θα έχει ημερομηνία λήξης εξέφρασε σήμερα ο υπουργός Οικονομία, Γ. Σταθάκης, μιλώντας στην εκπομπή του Ν. Χατζηνικολάου στον Real Fm.

«Ο “κόφτης”, η δημοσιονομική προσαρμογή έχει ορίζοντα, είναι το 2017 και 2018. Αυτή είναι η συμφωνία, έχει ημερομηνία λήξης», είπε ο κ. Σταθάκης και πρόσθεσε:

«Ο μηχανισμός δεν διαφέρει, ούτε στο ελάχιστο, από τον καθιερωμένο μηχανισμό που υπάρχει σε όλες τις χώρες της ΕΕ που έχουν συμφωνήσει το δημοσιονομικό σύμφωνο μέχρι το 2020. Δεν έχει καμία διαφορά από αυτόν, τον έχει η Γερμανία, η Σουηδία, υπάρχει συζήτηση με την απόκλιση που υπάρχει στην Πορτογαλία. Άρα δεν είναι κάτι ιδιαίτερο. Ούτε τέταρτο μνημόνιο, ούτε μακροχρόνιες δεσμεύσεις, ούτε μακροχρόνιος μηχανισμός προσαρμογής. Τίποτε από αυτά δεν αποτελεί μέρος της συζήτησης. Το αντίθετο».

Στην επισήμανση δε του κ. Χατζηνικολάου ότι και άλλα μέτρα, όπως ο ΕΝΦΙΑ υποτίθεται ότι θα είχαν ημερομηνία λήξης, αλλά έγιναν μόνιμα, ο κ. Σταθάκης απάντησε:

«Η κυβέρνηση θεωρεί και θα συνεχίσει να θεωρεί ότι διορθώσεις στα φορολογικά δεδομένα, οφείλουν και θα συνεχίσουν να γίνονται. Στον ΕΝΦΙΑ κάναμε διόρθωση με τις αντικειμενικές αξίες. Αν η οικονομία πάει πολύ καλά, η αυτόματη αύξηση εσόδων – δεν την έχουμε προεγγράψει αυτήν τη στιγμή, θα είναι σημαντική».

Σημείωσε τέλος πως «η κυβέρνηση είναι ανοιχτή σε κάθε βήμα θετικό που θα γίνεται στην οικονομία».

«Προφανώς θα ξανακοιτάζει θέματα φορολογικής πολιτικής που είναι κοινός τόπος ότι πρέπει να υπάρξουν ελαφρύνσεις, όπως είναι ο ΕΝΦΙΑ και πολλές άλλες κατηγορίες φόρων που σταδιακά θεωρούμε ότι πρέπει να έρθουν σε ένα μέτρο», είπε.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top