Φοροπρόστιμα: Που κάθεται η μπίλια των μειώσεων

Δείτε αναλυτικά τι εξετάζει το υπουργείο Οικονομικ��ν

Φοροπρόστιμα: Που κάθεται η μπίλια των μειώσεων
Σε δραστική μείωση των φορολογικών προστίμων πρόκειται να προχωρήσει το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να μετριάσει τις έντονες αντιδράσεις που έχουν προκληθεί από τις εξοντωτικές ποινές που ισχύουν από την Πρωτοχρονιά.

Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών βλέπει θετικά και τη μείωση της ποινής για τη μη συγκέντρωση των απαιτούμενων αποδείξεων. Οι αλλαγές που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών βρίσκονται στο ίδιο μήκος κύματος και με τις αντίστοιχες προτάσεις που υπέβαλε χθες το ΠΑΣΟΚ στο Γιάννη Στουρνάρα.

Ειδικότερα, το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει τα εξής:

- τη μείωση στα 100 ή 200 ευρώ των προστίμων για τις φορολογικές παραβάσεις που έχουν τυπικό χαρακτήρα, όπως είναι η εκπρόθεσμη υποβολή δήλωσης. Στις περιπτώσεις που η δήλωση είναι μηδενική ή πιστωτική με το πρόστιμο θα ολοκληρώνεται και η ποινή του φορολογούμενου. Στην περίπτωση που η δήλωση θα είναι χρεωστική τότε θα επιβάλλεται πρόστιμο που θα υπολογίζεται ως ποσοστό του φόρου που δεν αποδόθηκε εμπρόθεσμα. Το ποσοστό θα αυξάνεται όσο μεγαλύτερο είναι το διάστημα της καθυστέρησης.

- την επιβολή προστίμου για τη μη έκδοση φορολογικών στοιχείων ανάλογα με την αξία της συναλλαγής που απεκρύβη. Το ποσοστό αυτό εξετάζεται να είναι της τάξης του 20% έως 30% αλλά με την θέσπιση ενός ελάχιστου προστίμου. Το ελάχιστο ποσό του προστίμου για τη μη έκδοση αποδείξεων εξετάζεται να είναι 300 έως 500 ευρώ ανάλογα με το είδος των τηρούμενων βιβλίων. Να σημειωθεί ότι με το υφιστάμενο καθεστώς το πρόστιμο για κάθε φορολογική παράβαση είναι 1000 ευρώ για τις επιχειρήσεις που τηρούν απλογραφικά βιβλία και 2.500 ευρώ για όσες τηρούν διπλογραφικά.

- τη μείωση του προστίμου για τη μη συγκέντρωση αποδείξεων από το 22% που είναι σήμερα στο 10%. Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top