Νετανιάχου: H Ισλαμική Τζιχάντ βομβάρδισε το νοσοκομείο στη Γάζα

O Aμπάς ακυρώνει τη συνάντηση με Μπάιντεν

Πολύνεκρο χτύπημα σε νοσοκομείο της Γάζας / Βίντεο από ΣΚΑΪ

Την Ισλαμική Τζιχάντ «δείχνει» ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, για τον βομβαρδισμό νοσοκομείου στη Γάζα όπου εκτιμάται ότι έχασαν τη ζωή τους εκατοντάδες άνθρωποι.

«Μια ανάλυση των επιχειρησιακών συστημάτων του IDF δείχνει ότι ένα μπαράζ ρουκετών εκτοξεύτηκε από τρομοκράτες στη Γάζα, περνώντας σε κοντινή απόσταση από το νοσοκομείο Al Ahli στη Γάζα τη στιγμή που χτυπήθηκε. Πληροφορίες από πολλές πηγές που έχουμε στα χέρια μας δείχνουν ότι η Ισλαμική Τζιχάντ είναι υπεύθυνη για την αποτυχημένη εκτόξευση πυραύλου που έπληξε το νοσοκομείο στη Γάζα» έγραψε ο Νετανιάχου στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter).

Αλλά και οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) έκαναν λόγο νωρίτερα για εχθρική ρουκέτα που είχε ως στόχο το Ισραήλ και χτύπησε το νοσοκομείο: «Από την ανάλυση των επιχειρησιακών συστημάτων των IDF, πραγματοποιήθηκε εχθρική βολή ρουκέτας προς το Ισραήλ, η οποία πέρασε από την περιοχή του νοσοκομείου όταν χτυπήθηκε.

Σύμφωνα με πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών, από διάφορες πηγές που διαθέτουμε, η τρομοκρατική οργάνωση Ισλαμική Τζιχάντ είναι υπεύθυνη για την αποτυχημένη βολή που έπληξε το νοσοκομείο», ανέφερε η ισραηλινή πλευρά, απορρίπτοντας τις ευθύνες για τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου.

Ο Αμπάς ακυρώνει τη συνάντηση με Μπάιντεν - Δεν πάει στην τετραμερή συνάντηση της Ιορδανίας

Ανώτερος Παλαιστίνιος αξιωματούχος δήλωσε ότι ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς ακύρωσε τη συμμετοχή του στην τετραμερή σύνοδο στην Ιορδανία που είχε προγραμματιστεί για την Τετάρτη με τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και άλλους ηγέτες της Μέσης Ανατολής.

Μακελειό σε νοσοκομείο στη Γάζα - Φόβοι για τουλάχιστον 500 νεκρούς  

Όπως μετέδωσε το Associated Press, επικαλούμενο κορυφαίο Παλαιστίνιο αξιωματούχο, ο ηγέτης των Παλαιστινίων ακύρωσε τη συμμετοχή του στην τετραμερή σύνοδο σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την πολύνεκρη επίθεση σε νοσοκομείο της Γάζας.

Εκτός από τον Μπάιντεν στη συνάντηση που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στο Αμάν θα συμμετείχαν επίσης ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι και ο Ιορδανός βασιλιάς Αμπντάλα Β'. Ο υψηλόβαθμος Παλαιστίνιος αξιωματούχος ανέφερε επίσης ότι ο Αμπάς επιστρέφει στη Ραμάλα, την έδρα της κυβέρνησής του στη Δυτική Όχθη.

Νωρίτερα ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος.

Διεθνείς αντιδράσεις

Η Αίγυπτος καταδικάζει απερίφραστα τον βομβαρδισμό νοσοκομείου στη Γάζα από τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις, ο οποίος στοίχισε τη ζωή σε εκατοντάδες Παλαιστίνιους, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών. Παράλληλα υπογραμμίζεται πως η διεθνής κοινότητα πρέπει να παρέμβει επειγόντως για να σταματήσει τέτοια εγκλήματα.

Το Ισραήλ κατηγορεί ευθέως ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου στη Γάζα. 

«Το χτύπημα ενός νοσοκομείου που ήταν εκεί γυναίκες, παιδιά και αθώοι πολίτες είναι το τελευταίο παράδειγμα των επιθέσεων του Ισραήλ, μακριά από τις πιο βασικές ανθρώπινες αξίες. Καλώ όλη την ανθρωπότητα να αναλάβει δράση για να σταματήσει αυτή η άνευ προηγουμένου βαρβαρότητα στη Γάζα», δήλωσε ο Ερντογάν.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε σε ανακοίνωσή του «βαθιά αγανάκτηση που εκατοντάδες Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους και πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν ως αποτέλεσμα της στόχευσης νοσοκομείου στη Γάζα». Στο πλαίσιο αυτό, το υπουργείο αναφέρει ότι «καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο αυτές τις βάρβαρες επιθέσεις».

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι δήλωσε: «Εκατοντάδες θύματα σκοτώθηκαν στο Νοσοκομείο Baptist στη Γάζα ως αποτέλεσμα του ισραηλινού εγκλήματος και της παγκόσμιας συνείδησης που σιωπά για την αδικία και την αλήθεια».

Επίσης το Υπουργείο Εξωτερικών της Ιορδανίας αλλά και το Κατάρ καταδίκασαν τη βομβιστική επίθεση.

Ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό, δήλωσε ότι το ισραηλινό χτύπημα στο νοσοκομείο ήταν «φρικτό και απολύτως απαράδεκτο».

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας καταδικάζει επίσης τη φονική επίθεση. Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Tedros Adhanom Ghebreyesus, σε ανάρτησή του στο X, ζήτησε την «άμεση προστασία των αμάχων» και την «ανάκληση των εντολών εκκένωσης του Ισραήλ».

Έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ζήτησαν η Ρωσία και τα Εμιράτα

Η Ρωσία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ζήτησαν να συγκληθεί εκτάκτως αύριο το πρωί το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, προκειμένου να συζητήσει τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, στον απόηχο του βομβαρδισμού νοσοκομείου στη Γάζα.

 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top