Ισραήλ: Και επίσημα σε εμπόλεμη κατάσταση - Ενεργοποιήθηκε το άρθρο 40

Η Χεζμπολάχ στο πλευρό των Παλαιστίνιων – Ετοιμάζεται η χερσαία επέμβαση

Η ισραηλινή κυβέρνηση κήρυξε και επίσημα τον πόλεμο εναντίον της Χαμάς. Η οργάνωση της χερσαίας επέμβασης του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, ώστε να απελευθερωθούν οι όμηροι που κρατά από χθες η Χαμάς, μετά από την επίθεση που πραγματοποίησε βρίσκεται στην τελική ευθεία.

Πόλεμος στο Ισραήλ: Πάνω από 650 συνολικά οι νεκροί

Η κυβέρνηση του Ισραήλ ενεργοποίησε το άρθρο 40 του ισραηλινού Συντάγματος, που ισοδυναμεί με κήρυξη πολέμου για πρώτη φορά μετά από τον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ τον Οκτώβριο του 1973.

 

 

Η ενεργοποίηση του άρθρου σημαίνει ότι ο ισραηλινός στρατός έχει πλήρη ελευθερία για «μεγάλης έκτασης στρατιωτικές επιχειρήσεις» και πρέπει να δίνει αναφορά μόνο στην πολιτική ηγεσία.

ΥΠΕΞ: Άμεσα o επαναπατρισμός 149 Ελλήνων επισκεπτών από το Ισραήλ

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου είχε πει από την πρώτη στιγμή ότι η χώρα βρισκόταν σε πόλεμο μετά την εισβολή της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ.

 

 

Η απόφαση, ουσιαστικά, δίνει στη δήλωση νομική υπόσταση, καθώς, σύμφωνα με το Σύνταγμα, η χώρα δεν μπορούσε να πάει σε πόλεμο χωρίς κυβερνητική απόφαση.

Ισραήλ: Ετοιμάζει σκληρό χτύπημα κατά των Παλαιστινίων

Εν τω μεταξύ, συγκρούσεις μεταξύ των ισραηλινών δυνάμεων και των μαχητών της Χαμάς συνεχίζονται σε αρκετές περιοχές του νότιου Ισραήλ, σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης.

 

 

Η εφημερίδα Haaretz αναφέρει ότι οι ισραηλινές δυνάμεις πολέμησαν με 10 ένοπλους μαχητές σε αστυνομικό τμήμα στο Sderot, κοντά στα σύνορα με τη Γάζα, αν και λέει πως η περιοχή πιστεύεται τώρα ότι βρίσκεται υπό τον έλεγχο του Ισραήλ.

Ισραήλ: Νέα επίθεση με 150 ρουκέτες της Χαμάς - Εκδίκηση ζητά ο Νετανιάχου

Η εφημερίδα προσθέτει πως ο ισραηλινός στρατός έχει αναλάβει τον έλεγχο των περισσότερων περιοχών στον Νότο, αλλά πρόσθεσε ότι οι συγκρούσεις συνεχίζονται στο Be'eri, επίσης κοντά στα σύνορα της Γάζας, στο Sderot και σε τέσσερις άλλες νότιες τοποθεσίες που δεν κατονόμασε.

 

 

Οι κάτοικοι του Kfar Aza -μια άλλη περιοχή κοντά στα σύνορα με τη Γάζα - εξακολουθούν να παραμένουν εγκλωβισμένοι στα σπίτια τους και να περιμένουν βοήθεια.

Από νωρίς το πρωί της Κυριακής η ισραηλινή αεροπορία εξαπολύει στοχευμένες επιθέσεις σε κτίρια στη Γάζα που φέρονται να σχετίζονται με τη Χαμάς.

Πώς θα αποκλιμακωθεί η ένταση στο Ισραήλ

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού, επλήγη κτίριο που φέρεται να ήταν ένα από τα στρατηγεία της οργάνωσης.

 

 

Κατά τη διάρκεια της νύχτας οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF) ανακατέλαβαν τοποθεσίες, εκτός από 8 σημεία που κατείχε η παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς, και κάνουν επιχειρήσεις από σπίτι σε σπίτι για τυχόν ενόπλους.

Ισραήλ: «Κατεδαφίζει» τη Γάζα με σφοδρές αεροπορικές επιδρομές

Η προσοχή έχει στραφεί και στο βόρειο μέτωπο του Ισραήλ, όπου βρίσκονται μαχητές της Χεζμπολάχ. Νωρίς το πρωί εκτοξεύτηκαν ρουκέτες στο Ισραήλ από τον νότιο Λίβανο.

 

 

Η Χαμάς ανακοίνωσε νωρίτερα ότι μαχητές της εξακολουθούν να βρίσκονται σε πόλεις του νότιου Ισραήλ. Η ανακοίνωση ανέφερε ότι η Χαμάς τούς υποστηρίζει με ρουκέτες εναντίον ισραηλινών πόλεων.

Ισραήλ: «Ο εχθρός θα πληρώσει τεράστιο τίμημα» - Απειλεί ο Νετανιάχου

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) προσπαθούν να προσδιορίσουν τον ακριβή αριθμό των ομήρων που έχουν απαχθεί και έχουν μεταφερθεί στη Λωρίδα της Γάζας (σύμφωνα με πληροφορίες από ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, είναι πάνω από 100).

 

 

Μιλώντας στο CNN από το Τελ Αβίβ, ο εκπρόσωπος του IDF, αντισυνταγματάρχης Ρίτσαρντ Χεχτ, είπε ότι εκτιμάται πως «δεκάδες» όμηροι έχουν μεταφερθεί στη Γάζα.

«Επειδή η ζωή εδώ είναι πολύ ιερή, έχουμε βγει έξω για να μάθουμε πόσοι έχουν απαχθεί από τη Χαμάς», πρόσθεσε ο Χεχτ, τονίζοντας ότι «έρχονται σοβαρά πλήγματα: ο ισραηλινός στρατός θα χτυπήσει σκληρά μέσα στη Λωρίδα της Γάζας ως απάντηση στην εισβολή της Χαμάς στο Ισραήλ».

 

 

Ο Χεχτ είπε ότι ο στρατός θα εκκενώσει τις ισραηλινές κοινότητες γύρω από τη Γάζα και «θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να ελαχιστοποιήσουμε τις παράπλευρες απώλειες και να απομακρύνουμε ανθρώπους που δεν εμπλέκονται».

Πρωταρχικός στόχος του IDF, όπως είπε ο ίδιος, είναι να «σταθεροποιήσει την άμυνα, να προστατεύσει τα σύνορα και να φροντίσει τις κοινότητες των ανθρώπων».

Ισραήλ: «Οι πύραυλοι και οι ρουκέτες μας είναι με τη Χαμάς», λέει η Χεμπολάχ

Ο ανώτερος αξιωματούχος της Χεζμπολάχ, Χάσεμ Σαφιεντίν, είπε ότι τα όπλα και οι ρουκέτες της οργάνωσής του είναι με τους ένοπλους Παλαιστίνιους της Χαμάς.

«Η ιστορία μας, τα όπλα μας και οι ρουκέτες μας είναι μαζί σας. Ό,τι έχουμε είναι μαζί σας», είπε ο Σαφιεντίν σε εκδήλωση στο προπύργιο της Χεζμπολάχ, Ντάχιεχ, στα περίχωρα της Βηρυτού, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους μαχητές.

 

 

Νωρίτερα σήμερα η Χεζμπολάχ έπληξε από τον Λίβανο στόχους μέσα στο Ισραήλ, με τον ισραηλινό στρατό να απαντά με βολές πυροβολικού και χρήση drones.

Ο εκπρόσωπος του IDF, Ρίτσαρντ Χεχτ, αναφερόμενος στην εμπλοκή της Χεζμπολάχ και στην κατάσταση που επικρατεί στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ, είπε πως ο ισραηλινός στρατός είναι έτοιμος σε περίπτωση που η βία εξαπλωθεί στη Δυτική Όχθη ή στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ με τον Λίβανο.

 

 

Σήμερα το πρωί το Ισραήλ έπληξε μια περιοχή στον Λίβανο αφότου δέχθηκε πυρά από τη συγκεκριμένη περιοχή. Η λιβανέζικη μαχητική οργάνωση Χεζμπολάχ εξέδωσε στη συνέχεια μια δήλωση την Κυριακή αναλαμβάνοντας την ευθύνη για τη στόχευση τριών ισραηλινών τοποθεσιών.

Ο Λίβανος και το Ισραήλ θεωρούνται εχθρικά κράτη, αλλά η ανακωχή μεταξύ των δύο τηρήθηκε σε μεγάλο βαθμό μετά τη σύγκρουση μεταξύ τους το 2006.

Ισραήλ: Περισσότεροι από 700 οι νεκροί Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι

Ο αριθμός των Ισραηλινών που σκοτώθηκαν από την επίθεση της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς έχει ξεπεράσει τους 700.

Συγκεκριμένα, ο αριθμός των Ισραηλινών που σκοτώθηκαν ανήλθε σε 400, όπως μετέδωσαν ισραηλινοί τηλεοπτικοί σταθμοί και ο αριθμός των Παλαιστίνιων νεκρών ανέρχεται σε 313, σύμφωνα με παλαιστίνιους αξιωματούχους υγείας.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top