Ο πλανήτης καίγεται: Τα 4 ρεκόρ που έχουν καταρριφθεί το φετινό καλοκαίρι

Δυσοίωνες οι προβλέψεις για το μέλλον του πλανήτη

Κλιματική Αλλαγή: Τα Ρεκόρ Που Έσπασαν Το Φετινό Καλοκαίρι

Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις για το μέλλον του πλανήτη μας. Το τελευταίο διάστημα «σπάνε» το ένα μετά το άλλο τα ρεκόρ που αφορούν καταγραφές θερμοκρασιών, τη θερμότητα των ωκεανών, αλλά και τους πάγους στην Ανταρκτική. Οι επιστήμονες κρούουν το «καμπανάκι», τονίζοντας πως η ταχύτητα και ο χρόνος με τον οποίο συμβαίνουν αυτά είναι άνευ προηγουμένου.

Καύσωνας: «Θα σπάσει το ρεκόρ του 1987», λέει ο διευθυντής της ΕΜΥ

Την ίδια ώρα, τα Ηνωμένα Έθνη λένε ότι οι καύσωνες στην Ευρώπη θα σπάσουν ξανά τα νέα ρεκόρ που έχουν καταγραφεί.

Ωστόσο, τα νέα αυτά δεδομένα είναι δύσκολο να συνδεθούν αμέσως με την κλιματική αλλαγή, καθώς τόσο ο καιρός, όσο και οι ωκεανοί είναι πολύπλοκα. Οι έρευνες συνεχίζονται, ενώ οι επιστήμονες ήδη φοβούνται ότι τα χειρότερα σενάρια είναι προ των πυλών.

Άγχος, κατάθλιψη, στρες: Οι ψυχολογικές επιπτώσεις των πυρκαγιών

«Η Γη βρίσκεται σε αχαρτογράφητη περιοχή», λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη από την καύση ορυκτών καυσίμων, καθώς και της θερμότητας από το πρώτο El Niño από το 2018, σύμφωνα με τον λέκτορα κλιματικής επιστήμης του Imperial College του Λονδίνου, Dr Paulo Ceppi.

Κλιματική Αλλαγή: Τα τέσσερα ρεκόρ που έχουν καταρριφθεί το φετινό καλοκαίρι

Μέχρι σήμερα έχουν καταρριφθεί τέσσερα ρεκόρ που σχετίζονται με το κλίμα: η πιο ζεστή ημέρα που έχει καταγραφεί ποτέ, ο πιο ζεστός Ιούνιος, ακραία θαλάσσια κύματα καύσωνα και η πιο υψηλή θερμοκρασία στην Ανταρκτική.

Η πιο ζεστή ημέρα που έχει καταγραφεί στην ιστορία ήταν τον φετινό Ιούλιο

Η ανθρωπότητα έζησε την πιο ζεστή ημέρα που έχει καταγραφεί ποτέ τον φετινό Ιούλιο, «σπάζοντας» το προηγούμενο ρεκόρ που είχε καταγραφεί το 2016.

Συγκεκριμένα, στις 6 Ιουλίου η μέση θερμοκρασίας της Γης που μέχρι τώρα ήταν 17 βαθμούς Κελσίου ξεπεράστηκε στους 17,08 βαθμούς Κελσίου. 

Οι συνεχιζόμενες εκπομπές από την καύση καυσίμων, όπως το πετρέλαιο, το κάρβουνο και το αέριο είναι οι κύριοι υπαίτιοι για την αύξηση της μέσης θερμοκρασίας της Γης.

Ο Ιούνιος του 2023 ο πιο ζεστός που έχει καταγραφεί ποτέ

Ο μέσος όρος θερμοκρασίας της γης τον Ιούνιο ήταν 1,47 βαθμούς πάνω από την τιμή ενός Ιουνίου στην προ-βιομηχανική περιοχή.

Ακραία κύματα θαλάσσιου καύσωνα

Ο μέσος όρος της θερμοκρασίας των ωκεανών  έσπασε κάθε ρεκόρ τον Μάιο, τον Ιούνιο και τον Ιούλιο και πλησιάζει την πιο υψηλή θερμοκρασία στην επιφάνεια της θάλασσας που είχε καταγραφεί το 2016.

Μειώνονται οι πάγοι στην Ανταρκτική

Η περιοχή που καλύπτεται από πάγο στην Ανταρκτική είναι σε ιστορικά χαμηλά από τον Ιούλιο. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, λείπει ένα κομμάτι πάγου 10 φορές το μέγαθος του Ηνωμένου Βασιλείου, σε σύγκριση με το 2010.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top