Η σέλφι της Τουρκάλας δημοσιογράφου με τον Κυριάκο Μητσοτάκη  

Συγκρατημένη αισιοδοξία από την Αθήνα για τη στροφή Ερντογάν στο ΝΑΤΟ  

Με συγκρατημένη αισιοδοξία αντιμετωπίζει η Αθήνα την νέα σελίδα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, μετά και τη χθεσινή συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη - Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Τον Σεπτέμβριο αναμένονται οι επόμενες συναντήσεις σε ανώτατο επίπεδο. Ανησυχία για «καιροσκοπικό τακτικισμό που έχει στόχο τα F-16», εκφράζουν οι ειδικοί. 

Συνάντηση Κυριάκου Μητσοτάκη – Ταγίπ Ερντογάν: Ο πρώτος τους διάλογος

«Είχα συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Είθε η συνάντησή μας να φανεί επωφελής για τις χώρες μας» σχολίασε ο ίδιος ο Ερντογάν με ανάρτηση στο twitter, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη να δηλώνει στο σημερινό briefing ότι «όλα αυτά δημιουργούν ένα momentum το οποίο δεν έπρεπε να χαθεί». 

Το tweet του Ρ.Τ. Ερντογάν για τη συνάντησή του με τον Κ. Μητσοτάκη

Το tweet του Ρ.Τ. Ερντογάν για τη συνάντησή του με τον Κ. Μητσοτάκη   

Η Αθήνα περιμένει τώρα να δει αν η στροφή του Ερντογάν είναι  σταθερή, στρατηγική, επιλογή ή τακτικισμός.  Βήμα-βήμα θα βαδίσει η Ελλάδα με «πυξίδα»  τον οδικό χάρτη που συμφωνήθηκε χθες, με το βλέμμα στο ελληνοτουρκικό «Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας» που θα γίνει στη Θεσσαλονίκη,  τη θετική ατζέντα (σε επίπεδο υφυπουργών Εξωτερικών),  τέλη Σεπτεμβίου - αρχές Οκτωβρίου και τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης σε επίπεδο των Υπουργών Άμυνας.

Στροφή Ερντογάν: Συγκρατημένη αισιοδοξία στην Αθήνα    

Στροφή Ερντογάν: Συγκρατημένη αισιοδοξία στην Αθήνα   

Μητσοτάκης: Επαληθεύσαμε με Ερντογάν την επανεκκίνηση σχέσεων με Τουρκία

Αναγκαία για τον Ερντογάν η επαναπροσέγγιση με τη Δύση 

Ο Ερντογάν έχει ανάγκη τη Δύση, γι’ αυτό και η επαναπροσέγγιση με την Ελλάδα καθίσταται αναγκαία.  Δείχνει αισιόδοξος, δηλώνοντας για το περιεχόμενο της συζήτησής του με τον πρόεδρο των ΗΠΑ: «Ο Μπάιντεν και η κυβέρνησή του ακολουθούν μία στάση υπέρ της χώρας μας για τα F-16. Δήλωσαν πώς παρακολουθούν στενά αυτή την ιστορία».

Ελληνοτουρκικά: Συγκρατημένη αισιοδοξία 

Η αισιοδοξία για τη βελτίωση των σχέσεων Ελλάδας – Τουρκίας είναι πάντως συγκρατημένη.    

«Δεν περιμένω τεράστια βήματα. Ήδη αυτό που έγινε μας δίνει μια νότα αισιοδοξίας ότι μπορούμε να συζητάμε βρε αδερφέ» δήλωσε χαρακτηριστικά στον τηλεοπτικό σταθμό Attica o βουλευτής της ΝΔ Θόδωρος Ρουσόπουλος,  με το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Πάνο Σκουρλέτη, να σχολιάζει από την πλευρά του: «Πρέπει να επιδιώκουμε ενιαία εθνική στρατηγική με κατάληξη τη Χάγη».

Μπάιντεν σε  Ερντογάν: Ναι στα F-16,  αλλά όχι σε προκλήσεις στο Αιγαίο  

Η ξαφνική «στροφή» των τουρκικών ΜΜΕ και η σέλφι Τουρκάλας δημοσιογράφου με τον Κυριάκο Μητσοτάκη  

Τα τουρκικά ΜΜΕ άλλαξαν κι αυτά ρότα με το TRT να πανηγυρίζει ότι «διασφαλίστηκε η έναρξη μίας νέας περιόδου»! Η στροφή στα τουρκικά Μέσα αποτυπώνεται και στη selfie της ¨Τουρκάλας δημοσιογράφου Χαντέ Φιράτ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Είναι η «φιλοερντογανική»  παρουσιάστρια που πέρσι -μέσω του CNN Turk- καλούσε τους συμπατριώτες της να μην επισκέπτονται τα ελληνικά νησιά! 

Οι δε στρατιωτικοί αναλυτές, ξαφνικά χθες παραδέχθηκαν ότι ακόμα κι αν ο «ισχυρός» άντρας του Γερουσίας, Μενέντεζ, δώσει το πράσινο φως για τα F-16, οι συσχετισμοί δεν θα αλλάξουν: 

«Ακόμη κι αν σήμερα ληφθεί απόφαση και οι ΗΠΑ  δηλώσουν αύριο το πρωί πως «εγκρίνω για εσάς τα F-16», το πρώτο αεροσκάφος που θα μας παραδοθεί θα είναι το 2028!» δήλωσε ο αναλυτής Μετέ Γιαράρ 

Στην Ελλάδα τον Αύγουστο ο Μενέντεζ 

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων στις ΗΠΑ Μπομπ Μενέντεζ,  θα επισκεφτεί την Ελλάδα μέσα στον Αύγουστο, ένα μήνα πριν ο Κυριάκος Μητσοτάκης  αναχωρήσει για τη σύνοδο του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top