Στέψη αλά... ελληνικά για τον Κάρολο - Οι συμβολισμοί με ρίζες στην Ελλάδα

Οι ψαλμωδίες στα ελληνικά και οι συμβολικές κινήσεις

Ο νέος μονάρχης Κάρολος επέλεξε να τιμήσει την Ελλάδα που αποτελεί τόπο καταγωγής του πατέρα του στην τελετή στέψης που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο. Το Αββαείο πλημμύρισε με βυζαντινές ψαλμωδίες στα ελληνικά από χορωδία που διηύθηνε Έλληνας, ενώ οι συμβολικές κινήσεις της στέψης είχαν «ρίζες» από την χώρα μας.   

«Ο Θεός σώζει τον βασιλιά» - Ο Κάρολος νέος βασιλιάς του Ηνωμένου Βασιλείου

Την ώρα της στέψης ακούστηκαν ψαλμωδίες στα ελληνικά. Η βυζαντινή χορωδία έψαλε τον ψαλμό 71 τιμητική αναφορά στον Δούκα του Εδιμβούργου που ήταν πρίγκιπας της Ελλάδας. Άλλωστε, ήταν προσωπική επιθυμία του Καρόλου να υπάρχουν ελληνορθόδοξες ψαλμωδίες καθώς και ο ίδιος είναι συχνός επισκέπτης στο Άγιο Όρος.

Στιγμιότυπο από την τελετή στέψης του Καρόλου και της Καμίλα / AP Images

Την βυζαντινή χορωδία «Cappella Romana» διηύθυνε ο Έλληνας καθηγητής μουσικολογίας του πανεπιστήμιου του City Αλέξανδρος Λίγκας, με καταγωγή από το χωριό Μαζείκα των Καλαβρύτων.

Το άγιο μύρο από τα Ιεροσόλυμα

Κορωνίδα της τελετής ήταν η ώρα του χρίσματος που σύμφωνα με το επίσημο τελετουργικό, φέρνει τον μονάρχη σε επαφή με τον Θεό. Το μύρο καθαγιάστηκε από τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων και περιλαμβάνει αιθέρια έλαια τριανταφυλλιάς, γιασεμιού, νεραντζιάς, πορτοκαλιάς, μοσχολίβανου, σουσαμιού και κανέλας. 

Στιγμιότυπο από την τελετή στέψης του Καρόλου και της Καμίλα / AP Images

Μακριά από τα βλέμματα των υπηκόων του ο αρχιεπίσκοπος, σύμφωνα με το τυπικό, άλειψε με άγιο μύρο τα χέρια, το στέρνο και το κεφάλι του Καρόλου.

Παρουσία Έλληνα Ορθόδοξου Αρχιεπισκόπου στη στέψη

Την ευλογία του στο νέο πλέον βασιλιά από την πλευρά της Ελληνορθόδοξης εκκλησίας έδωσε ο Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας Νικήτας.     

Δείτε ολόκληρο το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star του Σαββατοκύριακου

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top