«Η Εύα Καϊλή χρωστάει 100.000 ευρώ στο Ευρωκοινοβούλιο. Αθώα η Σπυράκη»

Νέα έρευνα μετά το QatarGate αποκαλύπτει το Politico

Οι πρώτες δηλώσεις τηες Εύας Καϊλή μετά την αποφυλάκισή της με βραχιολάκι / Βίντεο αρχείου Star

Πέρα από το Qatargate, η Εύα Καϊλή αντιμετωπίζει έναν κόσμο πόνου για έναν εντελώς διαφορετικό λόγο, γράφει το Politico.

Εύα Καϊλή: Οι στιγμές με την κόρη της - Ποια η σχέση με τον σύντροφό της

Έγγραφα που είδε το γνωστό περιοδικό αποκαλύπτουν νέες λεπτομέρειες σχετικά με μια ξεχωριστή ποινική έρευνα που αντιμετωπίζει η Ελληνίδα νομοθέτης της ΕΕ σχετικά με τις φερόμενες ως δόλιες πληρωμές που αφορούν τέσσερις πρώην βοηθούς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από το 2014 έως το 2020.

Η έρευνα, σύμφωνα με επιστολή της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας (EPPO) προς την Πρόεδρο του Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσόλα, που είδε το Politiicoεξετάζει την Καϊλή για τρεις πιθανές δόλιες δραστηριότητες:

  • αν παραπλάνησε το Κοινοβούλιο σχετικά με την τοποθεσία και τις εργασιακές δραστηριότητες των βοηθών της
  • αν πήρε μερίδιο από τις αποζημιώσεις τους για «ψεύτικα» επαγγελματικά ταξίδια που ενορχήστρωσε
  • αν πήρε μίζες από μέρος των μισθών τους

Εύα Καϊλή

Τι αναφέρει η έρευνα για τη Μαρία Σπυράκη

Μια άλλη Ελληνίδα νομοθέτης της ΕΕ, η Μαρία Σπυράκη, έχει επίσης αποτελέσει μέρος της ίδιας έρευνας. Οι ερευνητές την κατηγορούν ότι παραπλάνησε το θεσμικό όργανο σχετικά με τις δραστηριότητες των βοηθών της και ότι τους έλεγε να καταθέσουν δαπάνες για ψεύτικα επαγγελματικά ταξίδια. Ωστόσο, τα έγγραφα δεν ισχυρίζονται ότι η Σπυράκη πήρε μίζες από μισθούς ή ψευδείς επιστροφές χρημάτων.

Συνολικά, οι ερευνητές λένε ότι η Εύα Καϊλή χρωστάει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο περίπου 100.000 ευρώ, σύμφωνα με άτομο που γνωρίζει την υπόθεση.

Οι λεπτομέρειες προσφέρουν την πρώτη πραγματική εικόνα της έρευνας από τότε που δημοσιοποιήθηκε τον Δεκέμβριο, λίγες μόνο ημέρες μετά τη φυλάκιση της Καϊλη με την υποψία ότι εμπλέκεται σε ένα ακόμη μεγαλύτερο σκάνδαλο, το Qatargate - το φερόμενο κύκλωμα δωροδοκίας στο οποίο, σύμφωνα με τους εισαγγελείς, εμπλέκονται χώρες όπως το Κατάρ και το Μαρόκο που πληρώνουν μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Και καθώς όλοι οι ύποπτοι για το Qatargate έχουν πλέον βγει από την κράτηση και δεν υπάρχουν νέες συλλήψεις από τον Φεβρουάριο, η προσοχή στρέφεται τώρα στην υπόθεση απάτης. Οι ευρωβουλευτές της επιτροπής νομικών υποθέσεων του Κοινοβουλίου θα συζητήσουν την υπόθεση της Καϊλή πίσω από κλειστές πόρτες για πρώτη φορά την Τρίτη.

Μαρία Σπυράκη

Σύμφωνα με τα έγγραφα που επικαλείται το Politico, η Μαρία Σπυράκη δεν πήρε μίζες από μισθούς ή ψευδείς επιστροφές χρημάτων / Φωτογραφία αρχείου Intime

Η Καϊλή , η οποία μεταφέρθηκε σε κατ' οίκον περιορισμό νωρίτερα αυτό το μήνα, μάχεται επί του παρόντος το αίτημα του εισαγγελέα να της αφαιρεθεί η ασυλία - ένα προνόμιο που παρέχεται στους νομοθέτες της ΕΕ. Ωστόσο, η εισαγγελία της ΕΕ, η οποία διερευνά την ποινική απάτη που συνδέεται με τα κονδύλια της ΕΕ, υποστήριξε ότι η έρευνά της βρίσκεται σε στέρεο έδαφος.

«Η τρέχουσα έρευνα αφορά ισχυρές υποψίες για επανειλημμένη απάτη και/ή άλλες σοβαρές παρατυπίες», ανέφερε η επικεφαλής εισαγγελέας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Laura Kövesi στην επιστολή που είδε το Politico, η οποία εστάλη στο Κοινοβούλιο τον Δεκέμβριο και ζητούσε την άρση της ασυλίας τόσο της Καϊλή όσο και της Σπυράκη.

Η EPPO αρνήθηκε να σχολιάσει την υπόθεση για το παρόν άρθρο. Η Καϊλή, μέσω δικηγόρου, δήλωσε ότι υποσχέθηκε να επιστρέψει τα χρήματα που οφείλονται και να συμμορφωθεί με οποιεσδήποτε συστάσεις. Η Σπυράκη δήλωσε στο Politico ότι η υπόθεσή της δεν έχει καμία σχέση με την Καϊλή και επιβεβαίωσε ότι δεν έχει κατηγορηθεί ποτέ για λήψη μίζας.

«Δεν έχω καμία αμφισβήτηση σχετικά με τον προϋπολογισμό με βάση την ευθύνη μου ως προϊσταμένη», είπε. «Έχω ήδη καταβάλει το σχετικό ποσό και έχω ήδη ζητήσει από τις υπηρεσίες να επανεκτιμήσουν την υπόθεσή μου οικονομικά».

Η απάντηση της Εύας Καϊλή

Λίγη ώρα αργότερα, ήρθε η απάντηση της Εύας Καϊλή, δια του πληρεξούσιου δικηγόρου της Μιχάλη Δημητρακόπουλου

«Στο πλαίσιο της διοικητικής διαδικασίας που προβλέπεται από το κανονιστικό πλαίσιο λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, λαμβάνουν χώρα συχνοί έλεγχοι οι οποίοι, μεταξύ άλλων, αφορούν υπερωρίες που καταβλήθηκαν σε βοηθούς, αποζημιώσεις για επαγγελματικά ταξίδια, κονδύλια, τα οποία προεγκρίνει ο κάθε Ευρωβουλευτής.

Προς αποκατάσταση της αλήθειας πρέπει να επισημανθεί ότι, σε αντίθεση με όσα ανακριβώς δημοσιεύονται για την Εύα Καϊλή, από τις ενδελεχείς έρευνες απο τα αρμόδια θεσμικα όργανα ΟΥΔΕΠΟΤΕ ΠΡΟΕΚΥΨΕ ΛΗΨΗ «μίζας» από αποζημιώσεις σε συνεργάτες της.

Τα ανωτέρω συνιστούν συκοφαντική δυσφήμιση. Συνήθης πρακτική είναι στο Ευρωκοινοβούλιο, μετά την ολοκλήρβση των ελέγχων, οι τυχόν διαπιστούμενες τυπικές διαφορές με τις προεγκρίσεις να διευθετούνται με τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Είναι προφανές ότι κάποιες δυνάμεις με ιταμά πολιτικά κίνητρα, βλέποντας ότι καταρρέουν οι κατηγορίες σε βάρος μου για την γνωστή υπόθεση, επιχειρούν να ποινικοποιήσουν διοικητικές πάγιες διαδικασίες του Ευρωκοινοβουλίου».

Της Μαρίας Ψαρά

 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top