Μ. Βρετανία: Νέος πρωθυπουργός ο Ρίσι Σούνακ - «Θα χρειαστούμε νέο μαρούλι»

Τα σχόλια των βρετανικών Μ.Μ.Ε.

Ο Σούνακ είναι ο πρώτος ινδικής καταγωγής πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας - Βίντεο Star 

Και επίσημα πλέον ο Ρίσι Σούνακ θα είναι ο νέος πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας μετά την παραίτηση της Λιζ Τρας και την αποχώρηση από την κούρσα για την ηγεσία των Συντηρητικών και της τελευταίας υποψήφιας. 

Μ. Βρετανία: Παραιτήθηκε η Λιζ Τρας - 44 ημέρες κράτησε η θητεία της

Ο νέος πρωθυπουργός απευθύνθηκε στους βουλευτές του στις 16:30 και τις επόμενες ώρες θα συναντηθεί και με τον βασιλιά Κάρολο, που θα ταξιδέψει από το εξοχικό του στο Sandringham του Norfolk για να συναντηθεί με τον Σούνακ και την Τρας.

Η αντίπαλός του, Πένι Μόρντοντ, αποσύρθηκε από την «κούρσα» διαδοχής κι έτσι ο 42χρονος Σούνακ, ινδικής καταγωγής, είναι πλέον ο νέος ηγέτης του κόμματος των Συντηρητικών και νέος πρωθυπουργός της χώρας. Δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμα πότε θα αναλάβει και επισήμως το αξίωμα.

Η Πένι Μόρντοντ δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την υποστήριξη των 100 βουλευτών στη σημερινή ψηφοφορία, ενώ περισσότεροι από 150 βουλευτές είχαν στηρίξει τον Σούνακ.

Απέσυρε την υποψηφιότητά της για ηγέτης των Συντηρητικών και πρωθυπουργός η Πένι Μόρντοντ

Αποσύρθηκε από την κούρσα διαδοχής η Πένι Μόρτοντ (AP Photo/Alberto Pezzali)

Ο έτερος αντίπαλός του και πρώην πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, κάτω από τον οποίο είχε τελέσει υπουργός Οικονομικών απέσυρε την υποψηφιότητά του, παραδεχόμενος ότι δεν μπορεί πλέον να κρατήσει πια ενωμένο το κόμμα των Συντηρητικών (Tories).

Μ. Βρετανία: Ο πολυεκατομμυριούχος Σούνακ θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός - Διαβάστε το βιογραφικό του

O Μπόρις Τζόνσον δίπλα με τον Ρίσι Σούνακ

Δε θα «επιστρέψει» τελικά ο Μπόρις Τζόνσον (Leon Neal/Pool via AP, File)

Ρίσι Σούνακ: «Προτεραιότητα η οικονομική σταθερότητα»

Βασική προτεραιότητα της κυβέρνησής του θα είναι η επίτευξη οικονομικής σταθερότητας και στη συνέχεια η υλοποίηση των δεσμεύσεων που ανέλαβε το κόμμα πριν από τις εκλογές του 2019, δήλωσε ο Ρίσι Σούνακ στην κοινοβουλευτική ομάδα των Συντηρητικών, σύμφωνα με τον βουλευτή Ίαν Ντάνκαν Σμιθ.

Ο Σούνακ υποσχέθηκε, επίσης, ότι στην κυβέρνησή του θα εκπροσωπηθούν «όλες οι πτέρυγες» του κόμματος, σύμφωνα με την εφημερίδα Sun. Όπως είπε, θα επικεντρωθεί «στην πολιτική και όχι στις προσωπικότητες», τονίζοντας ότι το κόμμα έχει μία ευκαιρία για να πετύχει τους στόχους του.

Ο Σούνακ έκανε έκκληση ενότητας και απέκλεισε το ενδεχόμενο προκήρυξης βουλευτικών εκλογών.

Η απερχόμενη πρωθυπουργός Λιζ Τρας συνεχάρη τον Σούνακ για την εκλογή του στην ηγεσία των Συντηρητικών και εξέφρασε «την πλήρη στήριξή της» στο πρόσωπό του, με ανάρτησή της στο Twitter.

Έντονες Αντιδράσεις Για Σούνακ Από Τη Βρετανική Αντιπολίτευση

Μετά από μία πολιτική τραγωδία του Συντηρητικού Κόμματος, που κρατάει 11 χρόνια τώρα, τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζητούν άμεσα εκλογές.

Η κατρακύλα του συντηρητικού κόμματος ξεκίνησε από τους νεότερους βουλευτές των Tories που ζήτησαν από τον David Cameron να γίνει δημοψήφισμα για αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση και κατέληξε σε έναν λαϊκισμό που ζητούσε σκληρό Brexit. Οδήγησε στην παραίτηση της Theresa May, την άνοδο του Boris Johnson και τελικά την έλευση στην εξουσία της -άκρως φιλελεύθερης χωρίς κανέναν πραγματισμό- Liz Truss.

Ο αρχηγός των Φιλελεύθερων Δημοκρατικών (LibDems), Sir Ed Davey, είπε πως οι Tories τοποθετούν άλλον έναν εκτός πραγματικότητας πρωθυπουργό και επανέλαβε την έκκλησή του για πρόωρες εκλογές, καθώς οι Συντηρητικοί, όπως γλαφυρά έγραψε σε ανακοίνωσή του, έκαναν τη βρετανική οικονομία σκουπίδια. 

Η αντιπρόεδρος του Κόμματος των Εργατικών, Angela Rayner, ανέφερε πως ο Ρίσι Σούνακ θα γίνει πρωθυπουργός χωρίς να έχει πει λέξη για το τι πρόκειται να κάνει από τη νέα θέση του στην Ντάουνινγκ Στριτ (Νο 10).

Ο αρχηγός του Σκωτζέζικου Εθνικού Κόμματος (SNP) στο Ουέστμινστερ, Ian Blackford, είπε πως οι Tories δεν έχουν κανένα δικαίωμα να τοποθετούν άλλον έναν πρωθυπουργό για τη χώρα χωρίς εκλογές.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν τους Εργατικούς να βρίσκονται μπροστά από τους Συντηρητικούς με 30 πόντους, ενώ σε δημοσκόπηση που έγινε πριν την παραίτηση της Τρας, δεύτερο κόμμα στην πρόθεση ψήφου φαινόταν να είναι το Σκωτσέζικο Εθνικό Κόμμα, θέτοντας τους Tories για πρώτη φορά στην ιστορία εκτός δικομματισμού.

Τα σχόλια του βρετανικού τύπου

Τα βρετανικά ΜΜΕ αναφερόμενα στην ομιλία του νέου πρωθυπουργού, Ρίσι Σούνακ τη χαρακτήρισαν ως γεμάτη από αμηχανία και χωρίς χαρακτήρα. Μάλιστα χαρακτήρισαν και τον ίδιο «πολιτικό ρομπότ».

Κακή εντύπωση προκάλεσε και το γεγονός πως ο Σούνακ διάβαζε τα λόγια του από autocue.

Η Mirror έγραψε πως «η  πρώτη ομιλία του Ρίσι Σούνακ αφού επιβεβαιώθηκε ότι θα γίνει ο νέος πρωθυπουργός τελείωσε μέσα σε 90 δευτερόλεπτα αλλά και πάλι βρήκε χρόνο για μια απίστευτα αμήχανη παύση αφού σταμάτησε να μιλά»

Η Τζένιφερ Κάσιντι, η οποία διδάσκει στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, έγραψε: «Ο Ρίσι Σούνακ ήταν ρομποτικός στην πρώτη ομιλία του. Μάλλον θα χρειαστούμε ακόμα ένα μαρούλι»

Η Λιζ Μπέιτς, πολιτική συντάκτρια του Sky News είπε ότι ήταν  «σαν να παρακολουθείς ένα πολιτικό ρομπότ».

Την ίδια ώρα ο Guardian  τόνισε πως «αυτό μόλις και μετά βίας μετράει ως ομιλία. Ο λόγος του Σούνακ ήταν ξύλινος και το περιεχόμενο των λεγομένων του δεν κατάφερε να απομακρυνθεί από τα κλισέ».

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top