Κορωνοϊός: O EMA ενέκρινε τα νέα εμβόλια για τη μετάλλαξη Όμικρον

Αφορά τα εμβόλια των Pfizer/BioNTech και Moderna

Εμβολιασμοί κατά του κορωνοϊού / Βίντεο αρχείου

«Πράσινο φως» έδωσε ο ΕΜΑ για τα ενισχυμένα εμβόλια κατά της μετάλλαξης Όμικρον. Σε ποιους θα χορηγούνται.

Κορωνοϊός: «Πράσινο φως» από τον FDA για τα νέα εμβόλια κατά της Όμικρον

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ενέκρινε σήμερα τα πρώτα εμβόλια κατά της Covid-19 προσαρμοσμένα στην παραλλαγή Όμικρον, αυτά των φαρμακοβιομηχανιών Pfizer/BioNTech και Moderna, προκειμένου να ξεκινήσει μια εκστρατεία αναμνηστικών δόσεων φέτος τον χειμώνα, ώστε να αναχαιτιστεί ένα ενδεχόμενο νέο κύμα της πανδημίας.

Τα εμβόλια «στοχεύουν» την υποπαραλλαγή BA.1 της Όμικρον, αλλά και στο αρχικό στέλεχος του κορωνοϊού, που εμφανίστηκε στην κινεζική πόλη Ουχάν το 2019, δήλωσε ο ΕΜΑ.

Κορωνοϊός: Για ποιους προορίζονται τα νέα εμβόλια 

Τα νέα εμβόλια προορίζονται για να χορηγηθούν σε άτομα ηλικίας 12 ετών και άνω που έχουν εμβολιαστεί ήδη μια φορά τουλάχιστον κατά της Covid-19, ανακοίνωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ). 

Τα εμβόλια αυτά είναι προσαρμοσμένες εκδόσεις των αρχικών εμβολίων Comirnaty των Pfizer/BioNTech και Spikevax της Moderna.

Δε στοχεύουν, ωστόσο, τις μολυσματικές υποπαραλλαγές BA.4 και BA.5 της παραλλαγής Όμικρον, που εμφανίστηκαν τους τελευταίους μήνες ως τα κυρίαρχα στελέχη παγκοσμίως. 

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα ότι υποστηρίζει τα δύο χωριστά επικαιροποιημένα εμβόλια κατά της Covid-19 για να χορηγηθούν ως αναμνηστικές δόσεις στοχεύοντας την παραλλαγή Όμικρον, καθώς η γηραιά ήπειρος ετοιμάζεται να αρχίσει τον εμβολιασμό για να καταπολεμήσει τις λοιμώξεις τον χειμώνα. 

Οι νέες αποκαλούμενες δισθενείς δόσεις δρουν κατά της υποπαραλλαγής BA.1 της Όμικρον και του αρχικού ιού που ανιχνεύθηκε πρώτη φορά στην Κίνα.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top