Κατάρ: Δεκάδες συλλήψεις εργατών, λίγο πριν την έναρξη του Μουντιάλ

Διαμαρτύρονται για τις καθυστερήσεις στις πληρωμές τους

Οι εργάτες πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας για να πληρωθούν τα δεδουλευμένα τους - Βίντεο από AP

Οι αστυνομικές αρχές στο Κατάρ συνέλαβαν 60 αλλοδαπούς εργάτες, επειδή διαμαρτυρήθηκαν για καθυστερημένη αμοιβή, τρεις μήνες πριν η Ντόχα φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022, σύμφωνα με τις πληροφορίες. Σημειώνεται ότι οι πληροφορίες αναφέρουν πως ορισμένοι από τους εργάτες που διαμαρτυρήθηκαν, απελάθηκαν από τη χώρα. 

Το Κατάρ αντιμετωπίζει έντονο διεθνή έλεγχο σχετικά με τις εργασιακές πρακτικές του ενόψει του τουρνουά, το οποίο θα φιλοξενηθεί το Νοέμβριο του 2022. Στο Κατάρ εντοπίζεται παρόμοιο φαινόμενο με άλλα Αραβικά Έθνη του Κόλπου, τα οποία βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στην εργασία αλλοδαπών. Η διαμαρτυρία των εργαζομένων και η αντίδραση του Κατάρ πυροδότησε περαιτέρω την ανησυχία της διεθνούς κοινότητας. 

Μητσοτάκης από Κατάρ: Πύλη εισόδου ενέργειας στην Ευρώπη η Ελλάδα

Επισημαίνεται ότι το Κατάρ είχε δεσμευτεί να βελτιώσει τη μεταχείριση των εργαζομένων, ωστόσο οι συλλήψεις και οι απελάσεις θέτουν νέες αμφιβολίες για το εάν τηρούνται οι υποσχέσεις, σύμφωνα με την Equidem Research, μια εταιρεία συμβούλων εργασίας. 

Το Κατάρ είχε δεσμευτεί να βελτιώσει τη μεταχείρηση των εργαζομένων, ωστοσο η διεθνής κοινότητα ανησυχεί μετά το νέο περιστατικό / AP

«Ένας αριθμός διαδηλωτών συνελήφθη για παραβίαση των νόμων για τη δημόσια ασφάλεια», ανέφερε η κυβέρνηση του Κατάρ σε δήλωση στο Associated Press, ενώ αρνήθηκε να προσφέρει οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με τις συλλήψεις ή τις απελάσεις.

Βίντεο που αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο δείχνει 60 εργάτες να διαδηλώνουν στις 14 Αυγούστου έξω από τα γραφεία του Al Bandary International Group, ενός ομίλου ετερογενών δραστηριοτήτων που περιλαμβάνει κατασκευές, ακίνητα, ξενοδοχεία, υπηρεσίες εστίασης και άλλες επιχειρήσεις στην Ντόχα. H Equidem αναφέρει ότι μερικοί από τους διαδηλωτές δεν είχαν λάβει μισθούς για έως και επτά μήνες.

Νεκρή η πρώην πριγκίπισσα του Κατάρ, Κάσια

Η κυβέρνηση του Κατάρ αναγνώρισε ότι ο όμιλος Al Bandary International δεν είχε καταβάλει μισθούς και ότι το Υπουργείο Εργασίας του θα καταβάλει «όλους τους καθυστερημένους μισθούς και παροχές». «Η εταιρεία βρισκόταν ήδη υπό έρευνα από τις αρχές για μη καταβολή μισθών πριν από το συμβάν, και τώρα λαμβάνονται περαιτέρω μέτρα μετά τη μη λήξη της προθεσμίας για τη διευθέτηση των εκκρεμών πληρωμών μισθών», ανέφερε η κυβέρνηση.

Παρίσι: Νεκρός φρουρός στην πρεσβεία του Κατάρ

Σε αποπνικτική ζέστη χωρίς κλιματισμό κρατούνταν οι εργάτες

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η αστυνομία συνέλαβε τους διαδηλωτές και τους οδήγησε σε τμήμα κράτησης χωρίς κλιματισμό, όπου επικρατούσε αποπνικτική ζέστη, με τη θερμοκρασία της Ντόχα αυτή την εβδομάδα να φτάνει τους 41 βαθμούς Κελσίου. Η αστυνομία φέρεται να είπε στους κρατούμενους ότι αφού μπορούσαν να απεργήσουν με αυτές τις θερμοκρασίας, θα μπορούσαν να μείνουν και να κοιμηθούν στο κρατητήριο χωρίς κλιματισμό. 

Σε απάνθρωπες συνθήκες με αποπνικτική ζέστη η κράτηση των εργατών / AP

Η Αγγλία θα ξεκινήσει το τουρνουά με το Ιράν στις 21 Νοεμβρίου, ωστόσο οι ανησυχίες είναι έντονες. Από το 2010 που η FIFA απένειμε το τουρνουά στο Κατάρ, το έθνος έχει λάβει ορισμένα μέτρα για να αναθεωρήσει τις πρακτικές απασχόλησης της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της κατάργησης του λεγόμενου συστήματος απασχόλησης kafala απασχόλησης, το οποίο συνέδεε τους εργαζομένους με τους εργοδότες, οι οποίοι αποφάσιζαν εάν θα μπορούσαν να αφήσουν τις δουλειές τους ή ακόμη και η χώρα. Σημειώνεται ότι το Κατάρ έχει επίσης υιοθετήσει έναν ελάχιστο μηνιαίο μισθό 1.000 ριάλ Κατάρ (266 ευρώ).

Γυναίκες μηνύουν το Κατάρ για «εξευτελιστική συμπεριφορά» σε έλεγχο

Ακτιβιστές ζήτησαν από τη Ντόχα να κάνει περισσότερα, ιδίως όταν πρόκειται να διασφαλίσει ότι οι εργαζόμενοι λαμβάνουν έγκαιρα τους μισθούς τους και προστατεύονται από καταχρηστικούς εργοδότες. «Έχουμε εξαπατηθεί όλοι από το Κατάρ τα τελευταία χρόνια;» διερωτήθηκε ακτιβιστής, υποδηλώνοντας ότι οι πρόσφατες μεταρρυθμίσεις μπορεί να ήταν «κάλυμμα» για τις αρχές που επέτρεπαν τη συνέχιση των κυρίαρχων εργασιακών πρακτικών.


 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top