Ουκρανία: Τι θα γινόταν σε περίπτωση πυρηνικού ατυχήματος

«Οι εκλύσεις ραδιενέργειας δεν τηρούν τα εθνικά σύνορα»

Δεδομένου ότι στην Ουκρανία λειτουργούν 15 αντιδραστήρες πυρηνικής ενέργειας, σε τέσσερις τοποθεσίες, οι οποίοι καλύπτουν περίπου το 50% των ενεργειακών αναγκών της χώρας, καθώς μαίνονται οι μάχες, υπαρκτός και δικαιολογημένος είναι ο φόβος στη διεθνή κοινότητα για το ενδεχόμενο ενός νέού Τσερνόμπιλ που θα προκαλέσει πυρηνικό ολοκαύτωμα.

Ο χάρτης με τους πυρηνικούς αντιδραστήρες στην Ουκρανία από την Energoatom,την κρατική επιχείρηση που τους εκμεταλλεύεται

Τα ξημερώματα ο τρόμος απλώθηκε σε όλον τον πλανήτη, όταν ρωσικά βομβαρδιστικά χτύπησαν το ηλεκτροπαραγωγικό πυρηνικό εργοστάσιο, το μεγαλύτερο της Ευρώπης, στη Ζαπορίζια. Από τον βομβαρδισμό ξέσπασε πυρκαγιά σε τμήμα των εγκαστάσεων του εργοστασίου, η οποία τελικά κατασβέστηκε από τις δυνάμεις της πυροσβεστικής που έφτασαν στο σημείο.

Ουκρανία: Νεκροί και τραυματίες από τη φωτιά στο πυρηνικό εργοστάσιο

«Εάν χτυπηθούν, οι εγκαταστάσεις θα μπορούσαν ουσιαστικά να γίνουν ραδιολογικές νάρκες. Και η ίδια η Ρωσία θα ήταν θύμα των επακόλουθων ραδιενεργών συντριμμιών που μεταφέρονται από τον άνεμο. Δεδομένης της ευπάθειας των πυρηνικών αντιδραστήρων της Ουκρανίας και της ανθρώπινης και περιβαλλοντικής καταστροφής που θα ακολουθούσε, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν θα πρέπει να σκεφτεί ξανά εάν η Ουκρανία αξίζει έναν πόλεμο», προειδοποιούσε σε σχετικό του άρθρο, στα μέσα Φεβρουαρίου, ο Benett Ramberg, πρώην αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, στο Τμήμα Πολιτικών- Στρατιωτικών Υποθέσεων.

μονάδα σε πυρηνικό εργοστάσιο

πίνακας σε πυρηνικό εργαστάσιο (φωτ. unsplash)

Σύμφωνα με τον ίδιο, στις σύγχρονες πολεμικές συγκρούσεις γενικότερα οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής συνηθίζεται να αποτελούν στρατιωτικούς στόχους, καθώς η καταστροφή τους μειώνει την ικανότητα μιας χώρας να συνεχίσει τον πόλεμο. Σε κάθε περίπτωση όμως, τα πράγματα είναι διαφορετικά όταν πρόκειται για πυρηνικούς σταθμούς. 

«Οι πυρηνικοί αντιδραστήρες περιέχουν τεράστιες ποσότητες ραδιενεργού υλικού, το οποίο μπορεί να απελευθερωθεί με πολλούς τρόπους. Οι εναέριοι βομβαρδισμοί ή τα πυρά πυροβολικού για παράδειγμα, θα μπορούσαν να προκαλέσουν ρήγμα στο κτίριο περιορισμού της ακτινοβολίας που εκπέμπει ένας αντιδραστήρας ή να διακόψουν τη ζωτικής σημασίας παροχή ψυκτικού, που διατηρεί τον πυρήνα του σταθερό. Επίσης, μια κυβερνοεπίθεση θα μπορούσε να διακόψει την εύρυθμη λειτουργία των πυρηνικών σταθμών, προκαλώντας μεγάλη διαρροή ραδιενέργειας», σημείωσε. 

Γιατί γίνεται πόλεμος στην Ουκρανία

Τι θα συμβεί αν πυρήνας του αντιδραστήρα λιώσει

Σύμφωνα με τον Ramberg, αν λιώσει ο πυρήνας του αντιδραστήρα, τότε τα εκρηκτικά αέρια ή τα ρευστά ραδιενεργά συντρίμμια θα βγουν από τη δομή περιορισμού. 

«Οι εκλύσεις ραδιενέργειας δεν τηρούν τα εθνικά σύνορα. Μόλις βρεθούν στην ατμόσφαιρα τα λύματα θα ταξιδέψουν σε απόσταση χιλιάδων μιλίων, μεταφέροντας πολύ τοξικά ραδιενεργά στοιχεία σε αστικές και αγροτικές περιοχές. Και τα πυρηνικά καύσιμα όμως, θα μπορούσαν να προκαλέσουν περαιτέρω καταστροφές, εάν πυρποληθούν οι δεξαμενές αποθήκευσής τους», σημείωσε.

λουνα παρκ σε πόλη κοντά στο Τσερνόμπιλ που εκκενώθηκε μετά το ατύχημα

Πρίπγιατ, η πόλη φάντασμα. Βρισκόταν κοντά στον Πυρηνικό Σταθμό Παραγωγής Ενέργειας του Τσερνόμπιλ (25 χιλιόμετρα) και εκκενώθηκε.

Οι καταστροφικές συνέπειες από το Τσερνόμπιλ 

Σε κάθε περίπτωση, για να υπολογιστούν οι συνέπειες μετά από ένα «πυρηνικό ατύχημα», όμοιο με αυτό του Τσερνόμπιλ, θα πρέπει να είναι γνωστός ο αριθμός του πληθυσμού που θα εκτεθεί στη ραδιενέργεια και η τοξικότητα των ραδιενεργών στοιχείων. 

«Το Φόρουμ του ΟΗΕ στο Τσερνόμπιλ υπολόγισε ότι το ατύχημα στην Ουκρανία το 1986 θα προκαλούσε 5.000 υπερβολικούς θανάτους από καρκίνο σε 50 χρόνια, αν και ορισμένες περιβαλλοντικές ομάδες πιστεύουν ότι ο αριθμός αυτός υποτιμά κατάφωρα τον πραγματικό απολογισμό. Πράγματι, χιλιάδες καρκίνοι του θυρεοειδούς εμφανίστηκαν τα χρόνια που ακολούθησαν το ατύχημα», σημείωσε ο Ramberg.

Πούτιν: «Δεν υπάρχει καμία κακή πρόθεση προς τους γείτονές μας»

Υπολογίζεται ότι το ατύχημα στο Τσερνόμπιλ και η επιβάρυνση του περιβάλλοντος με ραδιενέργεια, επηρέασαν τελικά την υγεία εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων. Οι ποσοστιαίες αυξήσεις των καρκίνων ήταν άνω του 15% στους πληθυσμούς που εκτέθηκαν, ενώ χιλιάδες θάνατοι από καρκίνο και λευχαιμία συνδέονται σήμερα με το ατύχημα στο Τσερνόμπιλ. Πέρα όμως από όσους έχασαν τη ζωή τους, υπάρχουν και εκατομμύρια άνθρωποι, οι οποίοι υπέστησαν ψυχολογικά τραύματα. 

πύλες πυρηνικό εργοστάσιο

 Δικαιολογημένος είναι ο φόβος στη διεθνή κοινότητα για το ενδεχόμενο ενός νέού Τσερνόμπιλ που θα προκαλέσει πυρηνικό ολοκαύτωμα (φωτ. usplash)

Παράλληλα, εκτός από τις επιπτώσεις στην υγεία, τεράστια ήταν και η οικολογική καταστροφή και οι οικονομικές συνέπειές της.   

«Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να μετεγκατασταθούν, ενώ μεγάλες εκτάσεις γεωργικής γης και δασών κατέστησαν αντιπαραγωγικές», συμπλήρωσε ο Ramberg.

Η φρίκη του πολέμου στην Ουκρανία μέσα από ιστορίες αμάχων

Στο μεταξύ νωπή είναι στη μνήμη της ανθρωπότητας και η καταστροφή της Φουκουσίμα, το 2011. 

«Η Ιαπωνία εξακολουθεί να μετράει τα εκατοντάδες δισεκατομμύρια που θα κοστίσει η καταστροφή της Φουκουσίμα του 2011 και αυτό το περιστατικό απελευθέρωσε μόνο το ένα δέκατο της ακτινοβολίας που εκκλήθηκε από τον σταθμό στο Τσερνόμπιλ, κυρίως στον ωκεανό», ανέφερε ο Ramberg.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top