Άντονι Φάουτσι: «Δεν υπάρχει περίπτωση να εξαλείψουμε τον κορωνοϊό»

«Πρέπει να βρούμε νέα στρατηγική», λέει ο κορυφαίος επιδημιολόγος

Επέλαση της μετάλλαξης Όμικρον στην Ευρωπή - Βίντεο από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star (11/1/2022)

Στην επέλαση της μετάλλαξης Όμικρον, τα εμβόλια του κορωνοϊού και το πολυπόθητο τέλος της πανδημίας αναφέρθηκε ο κορυφαίος επιδημιολόγος και σύμβουλος της κυβέρνησης των ΗΠΑ για τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης Άντονι Φάουτσι.

Όπως είπε, παρά τον αριθμό ρεκόρ των ασθενών που νοσηλεύονται με κορωνοϊό, οι ΗΠΑ ενδέχεται να βρίσκονται στα πρόθυρα μιας «μεταβατικής περιόδου», μετά την οποία θα είναι δυνατό να «ζούμε με τον ιό».

Κορωνοϊός: 1 στους 3 είναι ακόμη μολυσματικός κατά την 5η μέρα νόσησής του

«Το παραλλαγμένο στέλεχος Όμικρον με την εκπληκτική, πρωτόγνωρη αποτελεσματικότητά του να μεταδίδεται τελικά θα μας βρει σχεδόν όλους», επεσήμανε ο Φάουτσι μιλώντας στο Center for Strategic and International Studies (CSIS). Ωστόσο τόνισε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να εξαλείψουμε τον ιό:

Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να εξαλείψουμε αυτόν τον ιό, με δεδομένη τη μεταδοτικότητά του, την τάση του να μεταλλάσσεται σε νέα στελέχη και τον μεγάλο αριθμό των ανεμβολίαστων.

ΠΟΥ: Δεν είναι ακόμη σίγουρο αν χρειάζεται νέο εμβόλιο για την Όμικρον

«Όμως, καθώς η Όμικρον ανεβαίνει και κατεβαίνει, οι ΗΠΑ τελικά θα εισέλθουν σε μια νέα φάση, στην οποία θα υπάρχει αρκετή προστασία στην κοινότητα, αρκετά διαθέσιμα φάρμακα ώστε, όταν κάποιος μολύνεται και ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου, να είναι εύκολο να λάβει θεραπεία», εξήγησε ο επιδημιολόγος.

«Όταν φτάσουμε εκεί, αυτή θα είναι η μετάβαση και ενδέχεται να είμαστε στα πρόθυρά της τώρα», επεσήμανε ο Φάουτσι. Ωστόσο, ο επιδημιολόγος υπογράμμισε ότι δεν βρισκόμαστε σε αυτό το σημείο, καθώς στις ΗΠΑ καταγράφονται αυτή την περίοδο σχεδόν ένα εκατομμύριο μολύνσεις την ημέρα, 150.000 άνθρωποι νοσηλεύονται με Covid-19 και περισσότεροι από 1.200 πεθαίνουν λόγω της νόσου καθημερινά.

Αν και δε μπορεί να εξαλειφθεί εντελώς η επιδημία, δε μπορούμε να επιτρέψουμε στον ιό να κυριαρχεί στις ζωές μας για πολύ καιρό ακόμη. Πρέπει να υιοθετηθεί μια νέα στρατηγική.

Η πορεία της πανδημίας στις ΗΠΑ - Μεγάλη η πίεση στο υγειονομικό σύστημα

Αυτή την περίοδο στις ΗΠΑ νοσηλεύονται με Covid-19 σχεδόν 146.000 άνθρωποι, αριθμός ρεκόρ από την αρχή της πανδημίας. Από αυτούς σχεδόν 24.000 βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες Τρίτη στη δημοσιότητα το αμερικανικό υπουργείο Υγείας.

Το προηγούμενο ρεκόρ ήταν λίγο περισσότεροι από 142.000 ασθενείς και είχε καταγραφεί στις 14 Ιανουαρίου 2021.

«Δεν βρισκόμαστε σε ένα σημείο όπου μπορούμε να πούμε με αποδεκτό τρόπο ότι ζούμε με τον ιό, εξαιτίας κυρίως της πίεσης που ασκείται αυτή την περίοδο στο σύστημα υγείας», εξήγησε ο Φάουτσι και δήλωσε αισιόδοξος ότι θα φτάσουμε κάποια στιγμή στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

Στις ΗΠΑ καταγράφεται τις τελευταίες εβδομάδες κατακόρυφη άνοδος των κρουσμάτων λόγω του Όμικρον, το οποίο έχει κυριαρχήσει στη χώρα. Από τα τέλη Δεκεμβρίου καταγράφονται στις ΗΠΑ αριθμοί ρεκόρ νέων κρουσμάτων covid-19, ενώ κατά μέσο όρο περίπου 18.500 ασθενείς με covid διακομίζονται καθημερινά στα νοσοκομεία, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC).
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top