Μακρόν: «Πολίτης σημαίνει καθήκοντα και δικαιώματα»

Τι είπε για τους ανεμβολίαστους ο Γάλλος πρόεδρος

«Πολίτης σημαίνει καθήκοντα και δικαιώματα. Πρώτα έρχονται τα καθήκοντα». Αυτό είπε ο Γάλλος Πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη δήλωσή του ότι θέλει «να τσαντίσει τους ανεμβολίαστους».

«Θέλω πολύ να τσαντίσω τους ανεμβολίαστους» - Σάλος με τη δήλωση Μακρόν

Δίπλα του ο Μακρόν είχε την Πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν σηματοδοτώντας έτσι την επίσημη έναρξη της γαλλικής προεδρίας στο τιμόνι της ΕΕ.

«Η ελευθερία όσων λένε δεν θέλω να εμβολιαστώ σταματά εκεί που η ζωή των άλλων μπαίνει σε κίνδυνο», τόνισε. «Και όσοι δεν εμβολιάζονται όχι μόνο θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή των άλλων, αλλά και περιορίζουν την ελευθερία τους. 

Και αυτό είναι καθήκον μου να μην το αφήσω να συμβεί», δήλωσε. «Αποτελεί ευθύνη μου να σημάνω λίγο συναγερμό, αυτό έκανα αυτήν την εβδομάδα, ώστε τα πράγματα να μπορέσουν να προχωρήσουν πιο γρήγορα», κατέληξε.

«Είναι μια συζήτηση για την ελευθερία που πρέπει να κάνουμε», συμπλήρωσε η Πρόεδρος της Κομισιόν. «Και για μένα ελευθερία είναι να προστατεύω τους άλλους. 

Το πιστοποιητικό εμβολιασμού είναι εργαλείο για την προστασία των εμβολιασμένων...αυτή η συζήτηση για την υπευθυνότητα και την ελευθερία είναι πολύ σημαντική στην κοινωνία μας κατά την διάρκεια μιας πανδημίας», τόνισε η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

Απαντώντας σε ερωτήσεις για την κατάσταση στην Ουκρανία οι δύο Πρόεδρο τόνισαν τον ρόλο της ΕΕ στην εξεύρεση λύσεων. «Δεν υπάρχει λύση χωρίς την ΕΕ» ανέφερε η κ. Φον ντερ Λάιεν, αναφερόμενη στα βήματα που έχει ήδη λάβει η ΕΕ για να βοηθήσει τη γειτονικής της χώρα, ενώ ο κ. Μακρόν σημείωσε πως η συνεννόηση μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ σε σχέση με τις ενέργειες της Ρωσίας είναι εξαιρετική, και πρόσθεσε πως συζήτησε εκτενώς με τον Πρόεδρο Μπάιντεν πριν τις συζητήσεις του δεύτερου με τον Πρόεδρο Πούτιν. 

Γαλλία: Αντιεμβολιαστές επιτέθηκαν σε σπίτι βουλευτή

Η ΕΕ, τόνισε ο κ. Μακρόν, πρέπει να έχει διάλογο με τη Ρωσία καθώς «διάλογος δεν σημαίνει και υποχώρηση».Οι δύο πρόεδροι ρωτήθηκαν και για το Καζακστάν.

«Παρακολουθούμε από κοντά την κατάσταση στο Καζακστάν. Τα δικαιώματα των πολιτών πρέπει να προφυλαχθούν και η ΕΕ θα κάνει το καθήκον της», είπε η Πρόεδρος της Κομισιόν. Συμφωνώντας ο Πρόεδρος Μακρόν, έκανε έκκληση για τερματισμό της βίας.

Ο Μακρόν μίλησε επίσης για την «πολύ στενή συνεργασία μεταξύ Γαλλίας και Ιταλίας. Αυτή η φιλία, όπως και όλες οι διμερείς σχέσεις μεταξύ των χωρών της ΕΕ, ενδυναμώνουν το ευρωπαϊκό οικοδόμημα και δεν μειώνουν καμία άλλη σχέση πχ. με τη Γερμανία», τόνισε ο Μακρόν.

«Και φυσικά δε θα αφορά μόνο τον οικονομικό τομέα, αλλά και άλλους». Οι δύο Πρόεδροι ανέφεραν επίσης τους κλιματικούς στόχους, την προσπάθεια εφαρμογής ενός ευρωπαϊκού μοντέλου ψηφιακής διακυβέρνησης, την αμυντική συνεργασία και την καλύτερη διαχείριση του χώρου του Σένγκεν.

Ρεπορτάζ: Μαρία Ψαρά

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top