Τα μισά κρούσματα θα είναι από τη μετάλλαξη Όμικρον τους επόμενους μήνες

ECDC: Αυξημένος ο κίνδυνος επαναμόλυνσης από τη νέα μετάλλαξη

Παγκόσμιος συναγερμός για τη μετάλλαξη Όμικρον - Βίντεο από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star (28/11)

Πιο ήπια αναμένονται τα συμπτώματα γι' αυτούς που έχουν αναρρώσει από κορωνοϊό και επαναμολύνθηκαν με τη μετάλλαξη Όμικρον ή προσβλήθηκαν από αυτήν ενώ έχουν εμβολιαστεί, σύμφωνα με επιστήμονες από τη Νότια Αφρική.

Μετάλλαξη Όμικρον: Αυτά είναι τα τρία επικρατέστερα σενάρια προέλευσής της

«Πιστεύουμε και σε μεγάλο βαθμό μάλιστα ότι οι επαναμολύνσεις από τη νόσο θα είναι λιγότερο σοβαρές. Και αυτό είναι που προσπαθούμε να αποδείξουμε και να παρακολουθήσουμε πολύ προσεκτικά στη Νότια Αφρική. Το ίδιο θα ισχύει και για όσους είναι εμβολιασμένοι», δήλωσε η καθηγήτρια Αν Φον Γκότμπεργκ, μικροβιολόγος στο Εθνικό Ινστιτούτο της Νότιας Αφρικής για τις Μεταδιδόμενες Ασθένειες στη διάρκεια διαδικτυακής ενημέρωσης που οργάνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Η Αν Φον Γκότμπεργκ σημείωσε επίσης ότι η Νότια Αφρική αντιμετωπίζει μια αύξηση των επαναμολύνσεων από κορωνοϊό σε ασθενείς που προσβλήθηκαν τώρα από τη νέα παραλλαγή Όμικρον που διαφέρει από αυτό που είχε βιώσει με προηγούμενες παραλλαγές του κορωνοϊού.

Μετάλλαξη Όμικρον: Ασυμπτωματικά τα περισσότερα κρούσματα

Συνεχίζει να αυξάνεται παγκοσμίως ο αριθμός με τις χώρες που αναφέρουν κρούσματα με τη μετάλλαξη Όμικρον. Ανάμεσα στις χώρες πλέον είναι και η Ελλάδα.

Μετάλλαξη Όμικρον: Ασυμπτωματικοί οι περισσότεροι που νοσούν στη Μποτσουάνα

Σύμφωνα με το ECDC, συνολικά 352 επιβεβαιωμένα κρούσματα που αναφέρθηκαν από 27 χώρες έως τις 16.00 της 1ης Δεκεμβρίου 2021, συμπεριλαμβανομένων 70 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων που αναφέρθηκαν από 13 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΕ/ΕΟΧ). 

Όλα τα κρούσματα για τα οποία υπάρχουν διαθέσιμες πληροφορίες σχετικά με τη σοβαρότητα ήταν είτε ασυμπτωματικά είτε ήπια. Μέχρι σήμερα, δεν έχουν αναφερθεί σοβαρά κρούσματα και θάνατοι μεταξύ αυτών των κρουσμάτων.

Μετάλλαξη Όμικρον: Αυξημένος ο κίνδυνος επαναμόλυνσης, σύμφωνα με το ECDC

Τα τρέχοντα στοιχεία σχετικά με τη μεταδοτικότητα, τη σοβαρότητα και την ανοσολογική διαφυγή είναι εξαιρετικά αβέβαια για τη νέα μετάλλαξη. Ωστόσο, προκαταρκτικά δεδομένα από τη Νότια Αφρική υποδηλώνουν ότι μπορεί να έχει σημαντικό πλεονέκτημα ανάπτυξης έναντι της μετάλλαξης Δέλτα.

Εάν αυτό ισχύει, η μαθηματική μοντελοποίηση δείχνει ότι η Όμικρον αναμένεται να προκαλέσει πάνω από το ήμισυ όλων των λοιμώξεων SARS-CoV-2 στην ΕΕ/ΕΟΧ εντός των επόμενων μηνών. 

Όσο μεγαλύτερο είναι το πλεονέκτημα ανάπτυξης της Όμικρον έναντι της μετάλλαξης Δέλτα και όσο μεγαλύτερη είναι η κυκλοφορία του στην Ευρώπη, τόσο μικρότερος είναι ο αναμενόμενος χρόνος μέχρι ο Όμικρον να προκαλέσει την πλειονότητα όλων των λοιμώξεων.

Η παρουσία πολλαπλών μεταλλάξεων στην πρωτεϊνική ακίδα της Όμικρον υποδηλώνει υψηλή πιθανότητα μείωσης της εξουδετερωτικής δράσης από αντισώματα που προκαλούνται από τη μόλυνση ή τον εμβολιασμό.

Τα προκαταρκτικά δεδομένα υποδηλώνουν ότι η Όμικρον μπορεί να σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο επαναμόλυνσης. Ωστόσο, ο πλήρης βαθμός στον οποίο η Όμικρον αποφεύγει ή διαβρώνει την υπάρχουσα ανοσία που προέρχεται από εμβόλιο ή μόλυνση παραμένει αβέβαιος ελλείψει δεδομένων in vitro εξουδετέρωσης, δεδομένων αποτελεσματικότητας εμβολίου και περαιτέρω δεδομένων σχετικά με την επαναμόλυνση σε πληθυσμούς που εκτέθηκαν σε διαφορετικές παραλλαγές του SARS-CoV-2 κατά τη διάρκεια προηγούμενων πανδημικών κυμάτων.

Ο ΠΟΥ αναπτύσσει ομάδα για αντιμετώπιση των εξάρσεων της πανδημίας

Ο ΠΟΥ ανακοίνωσε παράλληλα ότι θα αναπτύξει ομάδα αντιμετώπισης εξάρσεων της πανδημίας στην επαρχία Γκαουτένγκ, επίκεντρο του ξεσπάσματος της παραλλαγής Όμικρον στη Νότια Αφρική, για να βοηθήσει στην παρακολούθηση και την ιχνηλάτηση των επαφών.

Ο περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ για την Αφρική Σάλαμ Γκέγιε σημείωσε επίσης ότι ο παγκόσμιος οργανισμός παρέχει τεχνική βοήθεια για να προωθήσει την παραγωγή και την διανομή ιατρικού οξυγόνου στην Μποτσουάνα, όπου έχει επίσης εντοπιστεί το νέο παραλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top