Λευκορωσία: Το δράμα προσφύγων και μεταναστών στα σύνορα συνεχίζεται

Το Μινσκ έστειλε πίσω στις χώρες τους 2.000 μετανάστες

Η πολωνική συνοριοφυλακή δήλωσε χθες, Παρασκευή, ότι περίπου 3.000 έως 4.000 μετανάστες και πρόσφυγες βρίσκονται στη λευκορωσική πλευρά των συνόρων με την Πολωνία και ότι περισσότεροι συνεχίζουν να καταφθάνουν εκεί καθημερινά.

Ο μεγαλύτερος καταυλισμός που έχει στηθεί, με πάνω από 1.000 ανθρώπους, βρίσκεται στην απέναντι πλευρά από την πολωνική πόλη Κούζνικα.

«Το μέγεθος του προβλήματος δεν μειώνεται», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Καταρζίνα Ζντανόβιτς, εκπρόσωπος της πολωνικής συνοριοφυλακής στην ανατολική περιοχή Ποντλάσιε.  

Σύμφωνα με την ίδια, οι λευκορωσικές δυνάμεις δίνουν στους μετανάστες ξύλα και νερό στους καταυλισμούς που έχουν στήσει.

μετανάστες Λευκορωσία

Μετανάστες έχουν κατασκηνώσει στα σύνορα της Λευκορωσίας με την Πολωνία

«Βλέπουμε ότι ετοιμάζονται να μείνουν για περισσότερο χρόνο εδώ», συμπλήρωσε.

Η Ζντανόβιτς είπε ότι μια «πολύ επιθετική» ομάδα περίπου 100 μεταναστών επιχείρησε να περάσει τα σύνορα την Πέμπτη.

«Πέταγαν πέτρες και κομμάτια ξύλου στον φράχτη και στην αστυνομία. Καταφέραμε να τους σταματήσουμε», είπε.

Σύμφωνα με την ίδια, οι λευκορωσικές δυνάμεις μεταφέρουν μετανάστες στα σύνορα και τους παρακολουθούν. Προσπαθούν επίσης να διαταράξουν το έργο των Πολωνών συνοριοφυλάκων, ιδίως με τη χρήση λέιζερ.

Η ΕΕ κατηγορεί το καθεστώς της Λευκορωσίας ότι ενορχηστρώνει τη μεταναστευτική κρίση ως αντίποινα στις κυρώσεις της ΕΕ.

Φιλανθρωπικές οργανώσεις βοήθειας μεταναστών επέκριναν έντονα τη Λευκορωσία, αλλά και την αδιάλλακτη στάση των πολωνικών αρχών, ζητώντας μια πιο ανθρωπιστική απάντηση.Ερωτηθείσα για τους μετανάστες που επαναπροωθήκαν στη Λευκορωσία, η Ζντανόβιτς ανέφερε ότι από τις αρχές Οκτωβρίου έχουν επαναπροωθηθεί 1.122 μετανάστες, από την έναρξη ισχύος του νόμου που νομιμοποιεί αυτήν την αμφιλεγόμενη διαδικασία.

σύνορα Λευκορωσία

Η κατάσταση στα σύνορα της Λευκορωσίας με την Πολωνία είναι τεταμένη, καθώς δεν επιτρέπεται να περάσουν εκατοντάδες μετανάστες που βρίσκονται εγκλωβισμένοι εκεί

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο, οι μετανάστες αυτοί «λαμβάνουν ιατρική βοήθεια, εάν την χρειάζονται, καθώς και ρούχα, τρόφιμα και κουβέρτες».

Οι πολωνικές αρχές απαγορεύουν σε δημοσιογράφους και φιλανθρωπικές οργανώσεις την είσοδο στην περιοχή που βρίσκεται ακριβώς δίπλα στα σύνορα, σύμφωνα με τους κανόνες της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που έχουν κηρύξει εκεί οι αρχές.

Λευκορωσία: Το Μινσκ έστειλε πίσω στις χώρες τους σχεδόν 2.000 μετανάστες 

Οι λευκορωσικές αρχές έστειλαν σχεδόν 2.000 μετανάστες πίσω στις χώρες τους στο πλαίσιο των προσπαθειών να σταματήσουν την παράνομη μετανάστευση, δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Λευκορωσίας, Βλαντιμίρ Μακέι. 

Τόνισε επίσης ότι το Μινσκ ανακάλεσε την άδεια πρόσκλησης ξένων εργαζομένων από περίπου 30 ταξιδιωτικές εταιρείες, σύμφωνα με το RIA και το Interfax.

Οι ΗΠΑ ανεβάζουν τον τόνο        

Την ίδια ώρα ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εξέφρασε χθες τη «μεγάλη του ανησυχία» για την κρίση στα σύνορα της Λευκορωσίας και της Πολωνίας.

οικογένεια μεταναστών

Η κατάσταση στα σύνορα της Πολωνίας με τη Λευκορωσία δε δείχνει να αποκλιμακώνεται

«Έχουμε εκφράζει την ανησυχία μας στη Ρωσία (...) και στη Λευκορωσία», είπε σε δημοσιογράφους ο πρόεδρος των ΗΠΑ προτού αναχωρήσει για να περάσει το Σαββατοκύριακο στην προεδρική εξοχική κατοικία, στο Καμπ Ντέιβιντ.

Λίγο νωρίτερα, η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Κάμαλα Χάρις, σε επίσημο ταξίδι στο Παρίσι, έκρινε πως το Μινσκ έχει «εμπλακεί σε πολύ ανησυχητική δραστηριότητα».

Η Ουάσινγκτον επικρίνει τακτικά το καθεστώς Λουκάσενκο και οι ΗΠΑ είναι μεταξύ των κρατών που επιβάλλουν κυρώσεις σε βάρος σειράς φυσικών και νομικών προσώπων στη Λευκορωσία.

Στα τέλη Ιουλίου, ο Τζο Μπάιντεν υποδέχθηκε στον Λευκό Οίκο την αυτοεξόριστη αντιπολιτευόμενη, Σβετλάνα Τσιχανούφσκαγια.

Η ΕΕ εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή της για την «πρόοδο» ως προς την αποτροπή των αφίξεων περισσότερων μεταναστών, ειδικά μετά την ανακοίνωση της Τουρκίας πως δεν θα επιτρέπει πλέον σε Ιρακινούς, Σύρους και Υεμενίτες να αναχωρούν προς τη Λευκορωσία με πτήσεις από αεροδρόμιά της.

Η ιρακινή κυβέρνηση από την πλευρά της ανέφερε πως θα κάνει καταγραφή των μεταναστών από τη χώρα που έχουν αποκλειστεί στα σύνορα της Λευκορωσίας με την Πολωνία και συναινούν να επιστρέψουν «οικειοθελώς».

Πολωνία: Η ΕΕ πρέπει να είναι έτοιμη για αύξηση του αριθμού των μεταναστών 

«Η ΕΕ πρέπει να είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει μια αύξηση του αριθμού μεταναστών που εισέρχονται στο ευρωπαϊκό μπλοκ, με την άφιξη πολλών ανθρώπων από τη Μέση Ανατολή μέσω της Λευκορωσίας να αναμένεται να συνεχιστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα», δήλωσε από την πλευρά του ο εκτελεστικός διευθυντής της Frontex, Φαμπρίς Λεγκερί.

«Μπορούμε να δούμε από το μοντέλο μας ανάλυσης κινδύνου ότι όλοι οι παράγοντες που προκάλεσαν αυτήν την κρίση εξακολουθούν να υπάρχουν και ότι η κατάσταση δεν αλλάζει ούτε αποκλιμακώνεται... Πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε αυτήν την κατάσταση για μεγάλο χρονικό διάστημα», είπε σε συνέντευξή του στο Reuters.

Πρόσθεσε ότι, παρόλο που η Frontex δεν έχει στείλει δυνάμεις της στο πεδίο για να υποστηρίξει την Πολωνία εν μέσω κλιμάκωσης της έντασης στα σύνορά της με τη Λευκορωσία, συζητά για την κοινή χρήση πρόσθετων δορυφορικών εικόνων και την αύξηση της εναέριας επιτήρησης με τη χώρα.

Σχεδιάζει επίσης να βοηθήσει την Πολωνία να επαναπατρίσει μετανάστες στις χώρες καταγωγής τους, όπως το Ιράκ.

Ρωσία: «Ελπίζουμε να βρεθούν στην ΕΕ “υγιή μυαλά” για έναν ειλικρινή διάλογο με την Λευκορωσία»        

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, τέλος μετά το πέρας των συνομιλιών που είχε στο Παρίσι με τον Γάλλο ομόλογό του, Ζαν Ιβ Λεντριάν, και στις οποίες συμμετείχαν οι υπουργοί Άμυνας των δύο χωρών, Φλοράνς Παρλί και Σεργκέι Σοϊγκού, δήλωσε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι επεσήμανε στους Γάλλους ομολόγους του ότι δεν πρέπει να υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά σε σχέση με το πώς αντιμετωπίζονται οι μετανάστες στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες και πώς στα σύνορα της Λευκορωσίας με την Πολωνία και τη Λιθουανία.  

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε επίσης ότι συζήτησε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ την μεταναστευτική κρίση στα σύνορα της Λευκορωσίας, της Πολωνίας και της Λιθουανίας, καθώς και την αναγκαιότητα να εξομαλυνθούν οι σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Ένωσης. 

«Καταφέραμε στην κυριολεξία στο πόδι να συζητήσουμε με τον Σαρλ Μισέλ. Μεταξύ άλλων και για το ότι πρέπει με κάποιο τρόπο να εξομαλύνουμε την κατάσταση στις σχέσεις μεταξύ Μόσχας και Βρυξελλών, αυτό έχω υπόψιν», δήλωσε ο Λαβρόφ. 

Δήλωσε ακόμα ότι είπε στον Σαρλ Μισέλ ότι η Ρωσία ελπίζει ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα βρεθούν «υγιή μυαλά» τα οποία θα κατανοήσουν την αναγκαιότητα διεξαγωγής ενός ειλικρινούς και έντιμου διαλόγου με την Λευκορωσία στα οξυμένα ζητήματα.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top