Έμπολα: Νέο ύποπτο κρούσμα στην Ακτή Ελαφαντοστού - Τι αναφέρει ο ΠΟΥ

Επανεμφάνιση της νόσου στη χώρα μετά από 27 χρόνια

Κρούσμα του ιού έμπολα μετά από 27 χρόνια στην Ακτή Ελεφαντοστού / AP Video

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε χθες, Τρίτη ότι εντοπίστηκε και δεύτερο κρούσμα του ιού Έμπολα στην Ακτή Ελεφαντοστού, ενώ εννέα επαφές βρίσκονται υπό παρακολούθηση.

Το πρώτο κρούσμα του ιού Έμπολα εντοπίστηκε μετά από σχεδόν 27 χρόνια το Σάββατο στην Αμπιτζάν. Πρόκειται για μια 18χρονη από τη Γουινέα, η οποία έφτασε στην Ακτή Ελεφαντοστού στις 11 Αυγούστου προερχόμενη από την πόλη Λαμπέ, στην βόρεια Γουινέα, διασχίζοντας οδικώς απόσταση μεγαλύτερη από 1.500 χιλιόμετρα.

Η ασθενής λαμβάνει θεραπεία σε νοσοκομείο της Αμπιτζάν, ενώ τη Δευτέρα ξεκίνησε επιχείρηση εμβολιασμού των εργαζομένων του τομέα της υγείας κατά του ιού Έμπολα.

Έμπολα

Κρούσμα του ιού Έμπολα στην Ακτή Ελεφαντοστού μετά από 27 χρόνια / ap

Οι κάτοικοι συνοικίας στην οικονομική πρωτεύουσα της Ακτής Ελεφαντοστού, όπου διέμεινε η νεαρή από την Γουινέα, εμβολιάστηκαν χθες, Τρίτη, σύμφωνα με δημοσιογράφους του AFP.

Ο υπουργός σημείωσε ότι αναμένεται τις προσεχείς ημέρες ότι οι επαφές θα ανέλθουν σε 2.000, διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για αυτούς που ταξίδεψαν με τη νεαρή γυναίκα που έχει μολυνθεί από τον ιό και αυτούς που ήρθαν σε επαφή με αυτούς τους ταξιδιώτες.

Ο εμβολιασμός του υγειονομικού προσωπικού στο Αμπιτζάν ξεκίνησε τη Δευτέρα.

Εξάλλου η έρευνα για τις επαφές της νεαρής γυναίκας συνεχίζεται στην περιοχή από την οποία ξεκίνησε στην Γουινέα. Αυτή τη στιγμή όλα τα μέλη της οικογένειάς της βρίσκονται μαζί στο κέντρο απομόνωσης. 

Οι γιατροί επισημαίνουν ότι δεν γνωρίζουν την πηγή της μόλυνσης. 

Έμπολα κρούσμα

Έμπολα Ακτή Ελεφαντοστού

ΠΟΥ: Εξαιρετικά ανησυχητικό το ότι το κρούσμα εντοπίστηκε στο Αμπιτζάν

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έκρινε «εξαιρετικά ανησυχητικό» το γεγονός ότι το κρούσμα που εντοπίστηκε στην Ακτή Ελεφαντοστού παρουσιάστηκε στο Αμπιτζάν, μητρόπολη άνω των τεσσάρων εκατομμυρίων κατοίκων, δύο μήνες μετά την ανακοίνωση του τερματισμού της επιδημίας του 2021 στην Γουινέα.

«Όσον αφορά τις πρώτες έρευνες πάνω στο γονιδίωμα του ιού Έμπολα που εντοπίστηκε στην Αμπιτζάν, δεν έχουμε προς το παρόν ενδείξεις ότι αυτό το ξέσπασμα στην Ακτή Ελεφαντοστού έχει σχέση με την επιδημία του Έμπολα που μαινόταν στην Γουινέα νωρίτερα φέτος», σημείωσε ο Γιασάρεβιτς.

«Θα πρέπει να γίνουν κι άλλες εργαστηριακές έρευνες για να μάθουμε αν έχει σχέση με οποιαδήποτε προηγούμενη επιδημία», πρόσθεσε.

Ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ σημείωσε εξάλλου ότι τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν ότι πρόκειται μάλλον για το στέλεχος του Ζαΐρ του ιού, υποτύπος του ιού Έμπολα που είχε παρουσιαστεί φέτος στην Γουινέα, όπως και στην μεγάλη επιδημία στη Δυτική Αφρική.

Μολονότι η Ακτή Ελεφαντοστού συνορεύει με την Γουινέα και τη Λιβερία, δεν έχει καταγράψει κανένα επιβεβαιωμένο κρούσμα του ιού Έμπολα από το 1994, τη χρονιά που ένας επιστήμονας μολύνθηκε στη διάρκεια επιδημίας στους χιμπατζήδες.

Το ξέσπασμα αυτό στην Ακτή Ελεφαντοστού είναι το τρίτο στην αφρικανική ήπειρο φέτος, έπειτα από αυτά που εντοπίστηκαν στην Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και τη Γουινέα.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top