BBC: Το ελληνικό νησί που έχει παράδοση στο... σούσι!

«Η κατανάλωση του χελιού χρονολογείται από την αρχαία Ελλάδα»

Σκόπελος

Τα ελληνικά νησιά είναι γεμάτα «μυστικά» για αυτό άλλωστε φημίζονται για τις τοπικές τους γεύσεις με τις μοναδικές συνταγές. Έτσι και η Σκόπελος, το νησί των Σποράδων, που ξετρέλανε το BBC λόγω της αρχαίας παράδοσης που έχει στο... σούσι!

Δημοσίευμα του βρετανικού μέσου, αναφέρεται στον διάλογο ενός νεαρού ψαρά με έναν σεφ. Ο ψαράς πετά στο νερό ένα χέλι και ο σεφ Nikos Stamatakis τον ρωτά γιατί το έκανε αυτό. «Τι το θες αυτό το άσχημο πλάσμα;», τον ρωτά ο ψαράς. «Έψαχνα για ένα τέτοιο εδώ και καιρό. Αυτό είναι το καλύτερο σούσι που θα φας», του απαντά ο σεφ Stamatakis.

Το χέλι / Φωτογραφία: Unsplash

Αν και το συγκεκριμένο ψάρι θεωρείται «φθηνό», έχει μεγάλη αξία για τον συγκεκριμένο σεφ. Όπως λέει ο ίδιος στο BBC, η κατανάλωση του χελιού χρονολογείται από την αρχαία Ελλάδα ενώ είνια πιθανό να πρόκειται και για το πρώτο «σούσι» στην Ευρώπη.

«Φιλετάρεις το ψάρι, το τυλίγεις και το γεμίζεις με δαμάσκηνα και χόρτα. Μπορείς μετά να το αλατίσεις ή να το καπνίσεις στον φούρνο», είπε ο Stamatakis, περιγράφοντας τη διαδικασία που ακολουθούν οι ντόπιοι στο μαγείρεμα του ψαριού.

Άλλοι Σκοπελίτες μάλιστα το γεμίζουν με ρύζι καθώς η γέμιση με τα δαμάσκηνα θεωρείται παραδοσιακό πιάτο για τις γαμήλιες προετοιμασίες.

Σύμφωνα με το BBC, η παράδοση της Κίνας συνδέει το σούσι με παστό ψάρι και όχι με ωμό, όπως πιστεύουν οι περισσότεροι. Την ίδια εκδοχή ακολουθεί και η Σκόπελος. Η τεχνική της είναι μοναδική στην Μεσόγειο.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top