«Έξυπνο» τεστ κορωνοϊού δίνει αποτελέσματα σε 20 δευτερόλεπτα

Έλαβε ευρωπαϊκή έγκριση η ισραηλινή εταιρία- Ελπίδα για τα διεθνή ταξίδια

ταξιδιώτες Ισραήλ
Γερμανοί τουρίστες υποβάλλονται σε τεστ κορωνοϊού στο αεροδρόμιο πριν επιστρέψουν από τη Μαγιόρκα- βίντεο από Reuters

Ένα νέο και εξαιρετικά γρήγορο τεστ ανίχνευσης του κορωνοϊού που δημιούργησε ισραηλινή εταιρία έλαβε ευρωπαϊκή έγκριση κυκλοφορίας, ενώ ήδη προγραμματίστηκε η χορήγησή του σε αεροδρόμια.

Το SpectraLIT εξαλείφει την ανάγκη για πολύπλοκο εργαστηριακό εξοπλισμό, δίνοντας σχετικά ακριβή αποτελέσματα σε μόλις 20 δευτερόλεπτα. Η ισραηλινή εταιρεία δήλωσε σήμερα πως έλαβε ευρωπαϊκή έγκριση για το γρήγορο τεστ κορωνοϊού, με απώτερο σκοπό να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη διευκόλυνση των διεθνών ταξιδιών.

Τεστ ανιχνεύει τον κορωνοϊό σε 20 δευτερόλεπτα - Εγκρίθηκε στη Βρετανία

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το προσωπικό που διενεργεί τους ελέγχους στα αεροδρόμια θα έχει απλώς μία μικρή συσκευή στο χέρι, η οποία θα μπορεί να δίνει άμεσα αποτελέσματα στους επιβάτες. Το δείγμα θα λαμβάνεται από το στόμα αλλά η «έξυπνη» τεχνολογία του δε βασίζεται στις μέχρι τώρα γνωστές μεθόδους. Πρόκειται για μια συσκευή που με το φως που εκπέμπει ανάλογα το δείγμα, και μέσω ενός ειδικού τσιπ, προσδιορίζει εάν ένα άτομο είναι θετικό στην Covid-19. Μέρος του φωτός απορροφάται και το υπόλοιπο συλλαμβάνεται από τους αισθητήρες.

Η εταιρία καθυστέρησε την ανάπτυξη του τεστ στα αεροδρόμια που είχε προγραμματιστεί για τα τέλη του 2020, μετά το ξέσπασμα αρκετών μεταλλαγμένων παραλλαγών του κορωνοϊού. Ωστόσο, έχει πλέον προσαρμοστεί ώστε να καλύπτει όλα τα στελέχη και μπορεί εύκολα να βαθμονομηθεί εκ νέου για να εντοπίσει νέες παραλλαγές.

Γεγονός το πρώτο τεστ αυτο-ελέγχου για κορωνοϊό - Αποτελέσματα σε 30 λεπτά

Το γρήγορο τεστ, το οποίο δοκιμάζεται πιλοτικά σε 36 νοσοκομεία παγκοσμίως, έλαβε την έγκριση της Ευρωπαϊκής Οδηγίας Ιατρικών Συσκευών, η οποία του επιτρέπει να ξεκινήσει την ανάπτυξη σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Το SpectraLIT επιτυγχάνει σταθερά σχετικά υψηλή ακρίβεια 70%- 80% και αποτελεί σημαντική προσθήκη στην αγορά επειδή θα είναι πολύ φθηνό» σημείωσε ο ανώτερος γιατρός στο Ιατρικό Κέντρο Sheba που βοήθησε στην ανάπτυξη της συγκεκριμένης τεχνολογίας, Eyal Zimlichman.

«Παρά την παγκόσμια ανάπτυξη των εμβολίων και των προσπαθειών για επίτευξη μεγάλου ποσοστού εμβολιασμών, χρειάζονται ακόμη γρήγορες διαγνωστικές λύσεις για να επιστρέψει ο κόσμος στην ομαλότητα, συμπεριλαμβανομένων των διεθνών ταξιδιών. Το γρήγορο αυτό τεστ αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο» πρόσθεσε ο Zimlichman.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top