Κομισιόν: «Με απόλυτη διαφάνεια η διαδικασία κατανομής των εμβολίων»

Απορρίπτει τις κατηγορίες της Αυστρίας και άλλων χωρών για άδικη κατανομή

Κομισιόν

«Η κατανομή δόσεων των εμβολίων στο πλαίσιο των Προκαθορισμένων Συμφωνιών Αγοράς ακολούθησε μια διαφανή διαδικασία», επεσήμανε το Σάββατο η Κομισιόν, απορρίπτοντας τις κατηγορίες της Αυστρίας και άλλων χωρών περί καταστρατήγησης της αναλογικότητας της κατανομής.

AstraZeneca: Νέες καθυστερήσεις στις παραδόσεις εμβολίων στην ΕΕ

Η Κομισιόν επεσήμανε ότι συμφωνεί με τις πρόσφατες δηλώσεις πολλών κρατών μελών, ότι δηλαδή η πιο δίκαιη λύση για την κατανομή δόσεων εμβολίων βασίζεται σε αναλογία του πληθυσμού κάθε κράτους μέλους, σύμφωνα με όσα μετέδωσε από τις Βρυξέλλες ο απεσταλμένος του Star, Θάνος Αθανασίου.

Κομισιόν: Εξασφάλισε 4 εκατ. έξτρα δόσεις της Pfizer για τον Μάρτιο

«Αυτή είναι η λύση που πρότεινε η Κομισιόν για όλες τις συμφωνίες προκαταβολικών αγορών. Είναι μια δίκαιη λύση καθώς ο ιός χτυπά εξίσου παντού, σε όλα τα μέρη της ΕΕ»

Η Κομισιόν σημείωσε, ωστόσο, ότι τα ίδια τα κράτη μέλη είναι αυτά που αποφάσισαν να απομακρυνθούν από την πρόταση της Κομισιόν, προσθέτοντας μια ευελιξία που επιτρέπει τη συμφωνία για διαφορετική κατανομή των δόσεων, λαμβάνοντας υπόψη την επιδημιολογική κατάσταση και τις ανάγκες εμβολιασμού κάθε χώρας.

«Σύμφωνα με αυτό το σύστημα, εάν ένα κράτος μέλος αποφασίσει να μην λάβει την αναλογική προς αυτό κατανομή, οι δόσεις (που απομένουν) αναδιανέμονται μεταξύ των άλλων ενδιαφερόμενων κρατών μελών», σύστημα που ισχύει σήμερα για τις δόσεις που κάποια κράτη μέλη δε θέλουν να αγοράσουν.

Υπενθυμίζεται ότι Αυστρία, Βουλγαρία, Τσεχία, Σλοβενία και Λεττονία, έστειλαν στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου επιστολή με ισχυρισμούς για «αδικίες» στην κατανομή.

Κοινοτικός αξιωματούχος δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι το ζήτημα θα συζητηθεί στη Σύνοδο της 25ης Μαρτίου. Τις ίδιες αιτιάσεις είχε αναφέρει ξανά την Παρασκευή ο Αυστριακός Καγκελάριος, και οι εκπρόσωποι της Κομισιόν είχαν και πάλι τότε απορρίψει τους ισχυρισμούς, ότι οι χώρες όπως η Μάλτα πήραν περισσότερα εμβόλια από όσα τους αναλογούν. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις της ημέρας από την Ελλάδα και τον κόσμο.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top