Τσεχία: Στρέφονται στο ρωσικό εμβόλιο λόγω καθυστερήσεων της ΕΕ

«Τα εμβόλια δεν έχουν ιδεολογία» δηλώνει ο Πρόεδρος της χώρας

Η Τσεχική Δημοκρατία, που έχει πληγεί σοβαρά από την επιδημία του Covid-19, παρήγγειλε μία παρτίδα του ρωσικού εμβολίου Sputnik V, για να αντιμετωπίσει τις καθυστερήσεις στην παράδοση των δόσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο να προσφύγει και στην κινεζική Sinopharm, δήλωσε την Κυριακή ο πρόεδρος Μίλος Ζέμαν.

«Αφού συμβουλεύθηκα τον πρωθυπουργό, έστειλα επιστολή στον (Ρώσο πρόεδρο) Βλαντίμιρ Πούτιν, ζητώντας του αποστολή του εμβολίου Sputnik V», δήλωσε ο Τσέχος πρόεδρος στο τηλεοπτικό δίκτυο Prima TV.

Εμβόλιο Johnson & Johnson: Πράσινο φως για αδειοδότηση στις ΗΠΑ

«Οι πληροφορίες που έρχονται από την ρωσική πρεσβεία αφήνουν να εννοηθεί ότι μπορεί να φθάσει τις επόμενες ημέρες», δήλωσε ο Τσέχος πρόεδρος που διάκειται φιλικά απέναντι στην Ρωσία και την Κίνα. Πρόσθεσε ότι θα δεχόταν ευχαρίστως το κινεζικό εμβόλιο Sinopharm στην χώρα του λέγοντας ότι «τα εμβόλια δεν έχουν ιδεολογία».

Ούτε το ρωσικό, ούτε το κινεζικό εμβόλιο έχουν λάβει την έγκριση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA), αλλά τόσο ο Μίλος Ζέμαν, όσο και ο πρωθυπουργός Αντρέι Μπάμπις δήλωσαν ότι δεν θα περιμένουν αυτήν την έγκριση.

«Το εμβόλιο Johnson & Johnson θα διανέμεται στην ΕΕ από τέλη Μαρτίου»

«Αυτό που χρειαζόμαστε είναι μία σφραγίδα της εθνικής ρυθμιστικής υπηρεσίας», είπε ο Τσέχος πρωθυπουργός, ο οποίος επισκέφθηκε την Ουγγαρία και την Σερβία, χώρες που χρησιμοποιούν το ρωσικό και το κινεζικό εμβόλιο για να μάθει περισσότερα για τα δύο σκευάσματα.

«Εξήντα πέντε χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο θέλουν το ρωσικό εμβόλιο, ανάμεσά τους και έξι χώρες της ΕΕ, άρα γιατί να πούμε «Θεέ μου, είναι τρομερό!», πρόσθεσε. «Πιστέψτε με όταν λέω ότι τα κράτη- μέλη της ΕΕ θα ζητήσουν επίσης το εμβόλιο Sputnik σε μερικούς μήνες», δήλωσε ο λαϊκιστής Τσέχος πρωθυπουργός, ο οποίος, μαζί με τον πρόεδρο της χώρας, έχει κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου των Pfizer/BioNtech.

ΠΟΥ: Η επιτυχημένη πορεία εμβολιασμών φέρνει μείωση κρουσμάτων!

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top