Ισραήλ: Χρησιμοποιεί τα εμβόλια για να πάρει πίσω κρατούμενους από τη Συρία

Στο φως η μυστική συμφωνία με τη Ρωσία

Ισραήλ

Η συμφωνία του Ισραήλ να παρέχει κρυφά εμβόλια κορωνοϊού για στο καθεστώς της Συρίας για να ευνοηθεί μια συμφωνία ανταλλαγής κρατουμένων, έχει εγείρει ερωτήματα σχετικά με το εάν η περιορισμένη παγκόσμια προμήθεια εμβολίων θα μπορούσε να μετατρέψει τις δόσεις σε μια νέα μορφή διπλωματικού νομίσματος.

Ισραήλ: Πάνω από 2,5 εκατ. έχουν λάβει και τις δύο δόσεις του εμβολίου

Σύμφωνα με πληροφορίες του Guardian, η μυστική συμφωνία έλαβε χώρα την προηγούμενη εβδομάδα και προβλέπει την καταβολή 1,2 εκατομμυρίων δολαρίων στη Ρωσία από το Ισραήλ, ώστε να στείλει άγνωστο μέχρι στιγμής αριθμό δόσεων του ρωσικού «Sputnik V» στη Συρία.

Ωστόσο η συμφωνία προκαλεί προβληματισμό σχετικά με το πόσο δίκαια θα μοιραστούν τα εμβόλια στη Συρία, ενώ υπογραμμίζει την απροθυμία του Ισραήλ να δώσει εμβόλια σε εκατομμύρια Παλαιστίνιους που ζουν υπό τον έλεγχό του.

Το περασμένο Σάββατο, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, σχολίασε τις αναφορές για τη συμφωνία λέγοντας ότι «δεν χρησιμοποιήθηκε ούτε μία δόση εμβολίων του Ισραήλ», χωρίς ωστόσο να ξεκαθαρίζε εάν η κυβέρνησή του είχε πληρώσει για τον εφοδιασμό από τη Μόσχα.

Ισραήλ: Επιστρέφει στην κανονικότητα - Ποιες δραστηριότητες άνοιξαν

Αναφερόμενος στη συμφωνία ανταλλαγής κρατουμένων με τη Συρία, ο Νετανιάχου δήλωσε ότι θα επαναπατριστεί μια νεαρή Ισραηλινή, η οποία κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες είχε περάσει στη Συρία και σε αντάλλαγμα το Ισραήλ θα επιστρέψει δύο βοσκούς από τη Συρία που βρίσκονται υπό κράτηση.

Μια μη επιβεβαιωμένη πηγή στο Ισραηλινό Στρατιωτικό Ραδιόφωνο την Κυριακή ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός σκέφτηκε να χρησιμοποιήσει εμβόλια ως εργαλείο για τη βελτίωση των σχέσεων με τις αντίπαλες αραβικές χώρες.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top