Ο Έλληνας επιστήμονας από τη Χίο πίσω από το εμβόλιο της AstraZeneca

Ο Μενέλαος Πάγκαλος γεννήθηκε στο Λονδίνο από Έλληνες γονείς

Ένας ακόμη Έλληνας επιστήμονας βρίσκεται πίσω από τη μεγάλη «μάχη» που δίνεται για το «όπλο» κατά του κορωνοϊού. Ο Μενέλαος Πάγκαλος, γεννημένος στο Λονδίνο από Έλληνες γονείς, είναι ο επικεφαλής της έρευνας και ανάπτυξης στη φαρμακευτική εταιρία AstraZeneca, η οποία μαζί με το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ανέπτυξε ένα εμβόλιο για την Covid-19 με ποσοστά αποτελεσματικότητας έως και 90%.

Ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της BioPharmaceuticals R&D στην AstraZeneca, Μενέλαος Πάγκαλος

Ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της BioPharmaceuticals R&D στην AstraZeneca, Μενέλαος Πάγκαλος - φωτογραφία astraZeneca. com

Ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της BioPharmaceuticals R&D στην AstraZeneca αποφοίτησε από το Imperial College London με διδακτορικό στη Νευροφαρμακολογία από το University College London, εκπαιδεύτηκε στο Mount Sinai Medical Center στη Νέα Υόρκη και εργάστηκε για την παγκόσμια φαρμακευτική βιομηχανία, συμπεριλαμβανομένων των Bristol-Myers Squibb, Janssen Belaxecm, Smith.

Oι διαφορές των εμβολίων Astra Zeneca και Pfizer - Τα υπέρ και τα κατά

Από το 2003 έως το 2008 επέβλεψε την ανάπτυξη 20 πειραματικών φαρμάκων στο Wyeth των ΗΠΑ και στη συνέχεια πέρασε δύο χρόνια στην Pfizer προτού μεταβεί στην AstraZeneca. 

Κορωνοϊός: Αποτελεσματικό κατά 70% το εμβόλιο της Οξφόρδης

Ο ίδιος είχε αποκαλύψει σε συνέντευξή του στο thedoctor.com. τι ήταν αυτό που τον κέρδισε στην επιστήμη αλλά τόνισε και τη σπουδαιότητα της ομαδικής δουλειάς. «Είχα πάντα πάθος για την επιστήμη και ένα από τα πράγματα που με γοήτευσε ήταν ο τρόπος που λειτουργεί ο ανθρώπινος εγκέφαλος» δήλωσε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πως καθώς μεγάλωνε, η μητέρα του ονειρεύτηκε να τον κάνει γιατρό.

«Όπως είπε ο Steve Jobs, “τα μεγάλα πράγματα δε γίνονται ποτέ από ένα άτομο, γίνονται από ομάδες ανθρώπων”. Ήμουν αρκετά τυχερός που συνεργάστηκα με μερικούς έξυπνους ανθρώπους και ομάδες» πρόσθεσε.

Με πατέρα ναύτη και μητέρα νοικοκυρά, ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της BioPharmaceuticals R&D στην AstraZeneca εξήγησε ότι δεν υπήρχαν επιστήμονες στην οικογένειά του και πως αν ακολουθούσε την οικογενειακή του παράδοση, θα γινόταν μηχανικός πλοίων.

Ο ίδιος ανέφερε ότι δεν ήταν πολύ καλός μαθητής, αλλά η επιστήμη ήταν πάντα κάτι που τον ενδιέφερε. Ένας καλός δάσκαλος στο σχολείο ήταν αυτός που τον έφερε στα μυστικά της βιολογίας και παρόλο που κανείς στην οικογένειά του δεν είχε παρακολουθήσει πανεπιστήμιο, οι γονείς του ήταν πολύ υποστηρικτικοί όταν αποφάσισε να συνεχίσει τις σπουδές του.

Τα καλοκαίρια που πέρασε ως παιδί στη Χίο, ήταν μια σημαντική σταθερά στη ζωή του. Ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της BioPharmaceuticals R&D στην AstraZeneca αισθάνεται σαν πολίτης του κόσμου, αλλά οι ελληνικές του ρίζες αποτελούν σημαντικό μέρος της ταυτότητάς του, όπως δήλωσε.

Στην AstraZeneca, ο Μενέλαος Πάγκαλος μετέτρεψε την κουλτούρα της εταιρείας, ενισχύοντας την παραγωγικότητα του τομέα έρευνας και ανάπτυξης για να διαθέσει περισσότερα φάρμακα στην αγορά. Για τις μεγάλες επιτυχίες της καριέρας του, απάντησε λέγοντας: «Ήμουν τυχερός και πήρα την ευκαιρία όταν μου ήρθε. Δε φοβόμουν να αναλάβω κινδύνους, να φύγω από το σπίτι και να πάω σε διαφορετικές χώρες και να εξερευνήσω διαφορετικές ευκαιρίες».

 

 

«Δεν υπάρχει τίποτα πιο ικανοποιητικό από το να βλέπεις ένα από τα φάρμακά σου να κάνει τη διαφορά στη ζωή των ασθενών. Αυτό με παρακινεί να συνεχίσω να κάνω αυτό που κάνω», είπε ο Έλληνας επιστήμονας.

Tι μάθαμε σήμερα για το εμβόλιο της Astrazeneca

Το εμβόλιο κατά του κορωνοϊό που αναπτύχθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και την AstraZeneca μπορεί να προστατεύσει το 70,4% των ανθρώπων από τη νόσο. Προς έκπληξη των ειδικών, μπορεί να έχει αποτελεσματικότητα έως και 90% εάν χρησιμοποιηθεί μικρότερη ποσότητα στην πρώτη δόση, όπως προέκυψε από την τελική δοκιμαστική έκθεση, σύμφωνα με τον Guardian.

Το εμβόλιο της Οξφόρδης είναι το τρίτο που παράγει θετικά αποτελέσματα μετά τις Pfizer / BioNTech και τη Moderna, των οποίων τα εμβόλια κατασκευάστηκαν με διαφορετική τεχνολογία. Και οι δύο ανέφεραν σχεδόν 95% αποτελεσματικότητα και η Pfizer έχει υποβάλει ήδη αίτηση για άδεια στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Παρόλο που τα αποτελέσματα από το εμβόλιο της Οξφόρδης μπορεί να μη φαίνονται τόσο καλά, ωστόσο οι επιστήμονες λένε ότι δεν είναι συγκρίσιμα, επειδή έχουν συμπεριληφθεί  άτομα που είναι ελαφρώς άρρωστα ή σοβαρά άρρωστα, σε αντίθεση με τα άλλα δύο εμβόλια. Το εμβόλιο έχει κάποια μεγάλα πλεονεκτήματα, όπως ότι είναι πολύ φθηνότερο και πολύ ευκολότερο στη συντήρηση και διανομή ανά την υφήλιο σε σχέση με τα άλλα δύο.

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει προπαραγγείλει 100 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της Οξφόρδης, το οποίο είναι κεντρικό για τα σχέδια εμβολιασμού πανδημίας. Η παραγωγή έχει ήδη ξεκινήσει και έχουν δοθεί έως και 4 εκατομμύρια δόσεις, οι οποίες δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν έως ότου εγκριθεί το εμβόλιο.

Είναι σημαντικό ότι η Oxford / AstraZeneca έχει ήδη δείξει ότι το εμβόλιο λειτουργεί τόσο καλά σε ηλικιωμένους όσο και σε νεότερες ομάδες και είναι ασφαλές. Υπάρχουν πρώιμες ενδείξεις ότι μπορεί επίσης να βοηθήσει στη διακοπή της μετάδοσης της νόσου.



 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top