Το ζευγάρι που βρίσκεται πίσω από το εμβόλιο για τον κορωνοϊό

Μαζί στη ζωή, μαζί και στην έρευνα κατά της πανδημίας

Με την ελπίδα να έχει αναπτερωθεί, μετά από την ανακοίνωση της Pfizer ότι το εμβόλιό της είναι 90% αποτελεσματικό κατά του κορωνοϊού, τα βλέμματα έχουν πέσει στο ζευγάρι των ερευνητών που βρίσκονται πίσω από την BioNTech, με την οποία συνεργάζεται η αμερικανική φαρμακοβιομηχανία για την ανάπτυξη του συγκεκριμένου εμβολίου. 

Πρόκειται για τον Ουγούρ Σαχίν και την Εζλέμ Τουρέτσι, οι οποίοι είναι παντρεμένοι και έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στην έρευνα για τη θωράκιση του ανοσοποιητικού συστήματος απέναντι στον καρκίνο. 

Κορωνοϊός: Ποιο είναι το μειονέκτημα του εμβολίου της Pfizer

Σύμφωνα με το Reuters, ο Ουγούρ Σαχίν είναι ο διευθύνων σύμβουλος της BioNTech. Γιος Τούρκου μετανάστη, ο οποίος εργαζόταν σε εργοστάσιο της Ford στην Κολωνία και στα 55 του χρόνια, συγκαταλέγεται στους 100 πλουσιότερους Γερμανούς. 

Από την άλλη η σύζυγός του, Εζλέμ Τουρέτσι, είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας και συγκαταλέγεται, επίσης, στους 100 πλουσιότερους Γερμανούς. 

Όλα όσα πρέπει να ξέρουμε για το εμβόλιο του κορωνοϊού

Ο 55χρονος ερευνητής από παιδί ήθελε να γίνει γιατρός και με πειθαρχία και επιμονή εργάστηκε για να πετύχει τον στόχο του. Δίδαξε σε πανεπιστήμια στην Κολωνία, δούλεψε σε νοσοκομεία στην πόλη Χόμπουργκ κι εκεί γνώρισε τη σύζυγό του. Η ιατρική έρευνα και η ογκολογία ήταν το πάθος που τους ένωσε. 

«Παρά τα επιτεύγματά του, δεν άλλαξε ποτέ από το να είναι απίστευτα ταπεινός και πρόσχαρος», δήλωσε ο Ματίας Κρομάγιερ, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας επιχειρηματικών κεφαλαίων MIG AG, της οποίας τα κεφάλαια έχουν στηρίξει τη BioNTech από την ίδρυσή της το 2008. 

Όπως είπε, ο Σαχίν πηγαίνει στις επαγγελματικές του συναντήσεις, φορώντας συνήθως τζιν και έχει πάντα μαζί του το κράνος του ποδηλάτου του κι ένα σακίδιο. 

Εμβόλιο της Pfizer δίνει ελπίδες για τον κορωνοϊό

Η Εζλέμ Τουρέτσι είναι κόρη Τούρκου γιατρού που είχε μεταναστεύσει στη Γερμανία. Όπως έχει πει η ίδια σε συνέντευξή της, ακόμα και την ημέρα του γάμου τους και οι δύο τους αφιέρωσαν χρόνο για δουλειά στο εργαστήριο.

Το ζευγάρι εστίασε στο ανοσοποιητικό σύστημα ως πιθανό σύμμαχο στην καταπολέμηση του καρκίνου και προσπάθησε να αντιμετωπίσει τη μοναδική γενετική σύνθεση κάθε όγκου. Η επιχειρηματική τους δράση ξεκίνησε το 2001 όταν ίδρυσαν την Ganymed Pharmaceuticals για την ανάπτυξη αντισωμάτων κατά του καρκίνου, αλλά ο Σαχίν – τότε καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Μάιντς – δεν εγκατέλειψε ποτέ την ακαδημαϊκή έρευνα και τη διδασκαλία.

Ο Θεσσαλονικιός πρόεδρος της Pfizer που έδωσε ελπίδα σε όλο τον κόσμο

Κέρδισαν χρηματοδότηση από τη MIG AG, καθώς και από τους Τόμας και Αντρέας Στρίνγκμαν, οι οποίοι πούλησαν την εταιρεία γενικών φαρμάκων Hexal στη Novartis το 2005.

Η επιχείρησή τους πωλήθηκε στην Ιαπωνική Astellas το 2016 για 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια. 

Η BioNTech ιδρύθηκε το 2008, για να αναζητήσει ένα πολύ ευρύτερο φάσμα εργαλείων ανοσοθεραπείας κατά του καρκίνου. Αυτό περιελάμβανε τον Αγγελιαφόρο RNA (ή mRNA), μια ευέλικτη ουσία-«αγγελιοφόρο» για την αποστολή γενετικών οδηγιών στα κύτταρα.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top