Κυρώσεις στη Λευκορωσία από την ΕΕ για την εκλογική νοθεία και τη βία

Ανακοίνωσε ότι δεν αναγνωρίζει τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε ότι δεν αναγνωρίζει τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών στη Λευκορωσία και σύντομα θα επιβάλει κυρώσεις σε πρόσωπα που ενεπλάκησαν στην εκλογική νοθεία και την καταστολή των διαδηλώσεων, ανακοίνωσε σήμερα ο Σαρλ Μισέλ.

Λευκορωσία: Αιματηρές διαδηλώσεις με έναν νεκρό μετά τις προεδρικές εκλογές

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, κατά την καταληκτική δημοσιογραφική διάσκεψη ξεκαθάρισε ότι η ΕΕ δεν αναγνωρίζει τις εκλογές της 9ης Αυγούστου, οι οποίες δεν πληρούν τα δημοκρατικά στάνταρς. Επιπλέον σημείωσε ότι η βία κατά των διαδηλωτών είναι σοκαριστική και απαράδεκτη, ζητώντας καταλογισμό ευθυνών. Ο ίδιος τόνισε ότι η απαιτείται περιεκτικός και δημοκρατικός διάλογος για το μέλλον της χώρας. Σημείωσε ακόμα ότι οι διαδηλώσεις δεν αποτελούν ζήτημα γεωπολιτικής, αλλά δικαίωμα δημοκρατικού προσδιορισμού για τους πολίτες της χώρας.

Ανακοίνωσε επίσης, ότι η ΕΕ θα επιβάλει «σύντομα κυρώσεις» σε μεγάλο αριθμό ατόμων που ευθύνονται για τη νοθεία στις εκλογές, τη βία και την καταστολή και επεσήμανε ότι η ΕΕ στηρίζει την πρωτοβουλία του ΟΑΣΕ για διευκόλυνση του δημοκρατικού διαλόγου.

Από την πλευρά της η Πρόεδρος της Κομισιόν ενημέρωσε τον Τύπο για την επικείμενη βοήθεια της ΕΕ προς το λαό της χώρας, αλλά και για το πλαίσιο κυρώσεων κατά προσώπων «χωρίς να πλήττονται οι πολίτες της χώρας». Η Πρόεδρος ξεκαθάρισε ότι οι διαδηλώσεις «δε στρέφονται εναντίων γειτονικών κρατών ή οντοτήτων», αλλά αφορούν αποκλειστικά το μέλλον των πολιτών. «Το μέλλον της Λευκορωσίας πρέπει να καθοριστεί από τους πολίτες της», κατέληξε.

Έκτακτη τηλεδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τη Λευκορωσία

Η τηλεδιάσκεψη του έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με θέμα τη Λευκορωσία διήρκησε τρεις ώρες. 

Όπως είχε αναφέρει ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ μέσω του λογαριασμού του στο twitter, «το μήνυμα είναι ξεκάθαρο. Η βία πρέπει να σταματήσει και πρέπει να ξεκινήσει ένας ειρηνικός και περιεκτικός διάλογος».

Μπορέλ: Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας «στερείται δημοκρατικής νομιμότητας»

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο «στερείται δημοκρατικής νομιμότητας» έπειτα από μια εκλογική νίκη που δεν αναγνωρίζεται, δήλωσε σήμερα ο ανώτατος διπλωμάτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζοζέπ Μπορέλ.

Η ΕΕ σκοπεύει να εκφράσει «καταδίκη και απόρριψη» του καθεστώτος Λουκασένκο, δήλωσε ο Μπορέλ σε δημοσιογράφους στο Σανταντέρ, σύμφωνα με πλάνα που μετέδωσε η δημόσια τηλεόραση TVE.

Ο Αλεξάντερ Λουκασένκο, ο αρχηγός του κράτους, τον αυταρχισμό του οποίου καταγγέλλει η αντιπολίτευση, εξελέγη πρόεδρος για έκτη θητεία με το 80,08% των ψήφων, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η εκλογική επιτροπή την Κυριακή 9 Αυγούστου. Η κυριότερη αντίπαλός του, Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια πήρε το 10,09% των ψήφων. Οι υπόλοιποι τρεις υποψήφιοι έλαβαν ποσοστό ψήφων μικρότερο από 1% έκαστος, κατά τα επίσημα αποτελέσματα, που η αντιπολίτευση αμφισβητεί.

Μετά τα αποτελέσματα ξέσπασαν μαζικές κινητοποιήσεις στη Λευκορωσία, τραυματίστηκαν δεκάδες διαδηλωτές και αστυνομικοί, ενώ έχουν τεθεί υπό κράτηση περίπου 3.000 άνθρωποι.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top