Ισπανία: Τίμησαν τους 28.400 νεκρούς από κορωνοϊό

Συγκινητική τελετή στο παλάτι

Φορώντας μαύρες μάσκες Ισπανοί και ξένοι αξιωματούχοι απέτισαν φόρο τιμής στα θύματα του κορωνοϊού στη χώρα και στους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας σε μια τελετή που πραγματοποιήθηκε στη Μαδρίτη με επικεφαλής τον βασιλιά Φελίπε.

Σχεδόν τρεις εβδομάδες μετά την άρση του lockdown, η Ισπανία καταγράφει έξαρση των κρουσμάτων και οι υγειονομικοί αξιωματούχοι παρακολουθούν περισσότερες από 120 ενεργές εστίες του ιού.

Σάντσεθ: Η Ισπανία ξανανοίγει τα σύνορά της αλλά παραμένει «ευάλωτη»

Το πιο ανησυχητικό είναι ότι στη βορειοανατολική πόλη Λέριδα, η καταλανική τοπική κυβέρνηση επέβαλε περιορισμό στο σπίτι στους 160.000 κατοίκους της.

Οι αρχές εκεί και σε πολλές άλλες περιοχές έχουν αυξήσει τα μέτρα προστασίας έχοντας καταστήσει υποχρεωτική την χρήση μάσκας σε όλους τους δημόσιους χώρους ακόμη και όταν είναι εφικτά τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Πολλοί από τους περίπου 400 προσκεκλημένους στην τελετή, που πραγματοποιήθηκε έξω από το Βασιλικό Ανάκτορο στην Μαδρίτη, ήταν συγγενείς των τουλάχιστον 28.000 νεκρών από την covid-19 στην χώρα αυτή που συγκαταλέγεται στις περισσότερο πληγείσες από την πανδημία σε όλη την Ευρώπη.

Οι συγγενείς των νεκρών απέθεσαν λευκά τριαντάφυλλα πάνω σε ένα ξύλινο μαύρο βάθρο, στο κέντρο του οποίου έκαιγε μια φωτιά.

Αυστραλία κορωνοϊός: Νέο τεστ δίνει αποτελέσματα σε είκοσι λεπτά

Ο βασιλιάς είπε στους συγγενείς των θυμάτων: «Δεν είσαστε μόνοι με τον πόνο σας, είναι κοινός ο πόνος, είναι η θλίψη μας που σήμερα την βλέπουν εδώ όλοι οι Ισπανοί».

Σύμφωνα με τον ίδιο, πολλοί από τους νεκρούς από τη νόσο ήταν ηλικιωμένοι «οι ζωές των οποίων άλλαξαν τον ρου της ιστορίας μας προς τη Δημοκρατία».

Κορωνοϊός: Τουλάχιστον 585.750 νεκροί παγκοσμίως

Ο βασιλιάς εξήρε τις οικογένειες των Ισπανών που τήρησαν μια από τις αυστηρότερες καραντίνες στην Ευρώπη επιδεικνύοντας «μεγάλο κουράγιο, αυτοθυσία και πειθαρχία», τα οποία, όπως είπε, ήταν σημαντικά για την καταπολέμηση της πανδημίας.

Στην τελετή παρέστησαν, μεταξύ άλλων, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι, ο  Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας Ζοζέπ Μπορέλ και ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.

Ισπανία: Απότομη αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού σε μόλις 24 ώρες

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ απέτισε φόρο τιμής στους δημόσιους υπαλλήλους «που έδωσαν τη μάχη της πανδημίας στην πρώτη γραμμή».

Σε μια σπάνια κίνηση ομοψυχίας, παρά τις συχνές εντάσεις με την Μαδρίτη για τις αυτονομιστικές φιλοδοξίες της Καταλονίας, ο αυτονομιστής ηγέτης της περιφερειακής καταλανικής κυβέρνησης Κιμ Τόρα, παρέστη στην τελετή.
 

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top