Ρωσία: Δημοψήφισμα εν μέσω κορωνοϊού για τη συνταγματική μεταρρύθμιση

Ισόβιος μονάρχης θέλει να γίνει ο Πούτιν

Ξεκινά σήμερα στη Ρωσία η ψηφοφορία στο πλαίσιο του δημοψηφίσματος για τη συνταγματική μεταρρύθμιση στη Ρωσία.

Οι κάλπες άνοιξαν νωρίς το πρωί με τους Ρώσους να καλούνται να ψηφίσουν με ένα «ναι» ή ένα «όχι» στις προτάσεις του Βλαντιμίρ Πούτιν, που αν εγκριθούν θα του επιτρέψουν να θέσει υποψηφιότητα για πρόεδρος της χώρας για δύο ακόμα θητείες. 

Συγκεκριμένα, αν υπερψηφιστούν οι προτάσεις του… «Τσάρου» για τη μεταρρύθμιση του Συντάγματος θα μπορεί να μείνει στην εξουσία έως το 2036, δηλαδή άλλα 12 χρόνια μετά την τωρινή του θητεία, η οποία λήγει το 2024. 

Ρωσία: Σύμβολο της αντίστασης κατά του Πούτιν μία 17χρονη

Το δημοψήφισμα πραγματοποιείται εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού, με τα κρούσματα καθημερινά να αγγίζουν ακόμα και τις 8.000. 

Αρκετοί μάλιστα εξέφρασαν τους φόβους τους ότι ο κορωνοϊός μπορεί να αποτρέψει τους Ρώσους από το να προσέλθουν στις κάλπες. 
Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι παρά το γεγονός πως τα ποσοστά δημοτικότητας του Βλαντιμίρ Πούτιν έχουν πέσει, διατηρεί πολλούς και σταθερούς ψηφοφόρους, ένδειξη ότι οι προτάσεις του θα υπερψηφιστούν. 

Σύμφωνα με το ισχύον ρωσικό Σύνταγμα μετά από δύο προεδρικές θητείες, διάρκειας έξι ετών η καθεμιά, ένας πρόεδρος δεν μπορεί να θέσει και πάλι υποψηφιότητα. Ωστόσο ο Πούτιν που δε θέλει να αποσυρθεί από την ενεργό δράση βρήκε τον τρόπο να παρατείνει την παραμονή του στο ανώτατο αξίωμα της Ρωσίας. 

Δίδυμα αγόρια έφερε στον κόσμο η 36χρονη σύντροφος του Πούτιν

Η μεταρρύθμιση διασφαλίζει στον άρχοντα του Κρεμλίνου ακόμα περισσότερες εξουσίες και ευχέρεια κινήσεων. 

Ο πρόεδρος θα έχει τον πρώτο λόγο στη χάραξη της κατεύθυνσης προς την οποία θα κινηθεί η χώρα και κατά συνέπεια η κυβέρνηση θα περιορίζεται σε ένα καθαρά οργανωτικό ρόλο. 

Εκτός αυτού, σύμφωνα με τη συνταγματική αναθεώρηση, σε περίπτωση που η Ντούμα καταψηφίσει τρεις φορές τον πρωθυπουργό, τον οποίο έχει διορίσει ο πρόεδρος, η χώρα δε θα προσφεύγει πια σε εκλογές, όπως προβλέπει το ισχύον Σύνταγμα. 

Πώς ο Πούτιν μέσω μίας 21χρονης απέκτησε «πρόσβαση» σε έγγραφα της Ευρώπης

Σε αυτή την περίπτωση ο νέος πρωθυπουργός θα αναλαμβάνει καθήκοντα, ενώ θα είναι πιο εύκολο για τον πρόεδρο να ορίσει νέο πρωθυπουργό, μιας και δε θα απαιτείται πια προηγούμενη παραίτηση της κυβέρνησης. Επίσης ορισμένοι υπουργοί θα λογοδοτούν απευθείας στον πρόεδρο και όχι, όπως συμβαίνει σήμερα, στον πρωθυπουργό.

Τέλος, η συνταγματική μεταρρύθμιση διασφαλίζει στον πρόεδρο τη δυνατότητα να δρομολογεί την απομάκρυνση δικαστικών από το Συνταγματικό Δικαστήριο ή το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας. Για να το πράξει απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του Συμβουλίου της Ρωσικής Ομοσπονδίας. 

Μία γυναίκα κατατρόπωσε τον Πούτιν στο Judo

Η επικύρωση από την Άνω Βουλή ωστόσο έχει καθαρά τυπικό χαρακτήρα, μιας και ο πρόεδρος είναι εκείνος που ορίζει συγκεκριμένο αριθμό γερουσιαστών, επτά από τους οποίους διατηρούν δια βίου το αξίωμά τους. 

Μια ισόβια θέση επίσης στην Άνω Βουλή, όπως προβλέπει η μεταρρύθμιση και για τον πρόεδρο Πούτιν θα του επιτρέψει να διατηρήσει τη βουλευτική του ασυλία και μετά την αποχώρησή του από τη προεδρία.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top