Θερινό ηλιοστάσιο 2020: Σήμερα η μεγαλύτερη ημέρα του χρόνου

Επίσημη έναρξη του καλοκαιριού η 21η Ιουνίου

Ήλιος

Η 21η Ιουνίου είναι η μεγαλύτερη σε διάρκεια ημέρα και η επίσημη έναρξη του καλοκαιριού. Σήμερα ο ήλιος «στέκεται» στο βορειότερο σημείο του στον ουρανό, όπως τον βλέπει κάποιος από το βόρειο ημισφαίριο του πλανήτη, όπου βρίσκεται και η Ελλάδα.

Η μεγαλύτερη σε διάρκεια ημέρα του έτους είναι η σημερινή, αλλά και η επίσημη πρώτη του καλοκαιριού, καθώς το βράδυ του Σαββάτου, λίγο μετά τα μεσάνυχτα (στις 00:43 ώρα Ελλάδας) ,έλαβε χώρα το θερινό ηλιοστάσιο.

Επίσης, σήμερα είναι η πρώτη μέρα του χειμώνα στο νότιο ημισφαίριο και από εδώ και πέρα, στο βόρειο ημισφαίριο οι μέρες θα μικραίνουν σταδιακά, ενώ οι νύχτες θα μεγαλώνουν αντίστοιχα.

Το θερινό ηλιοστάσιο στον Βορρά

Στο άνω άκρο του ημισφαιρίου μας, στη βόρεια Σκανδιναβία πάνω από τον Αρκτικό κύκλο, σήμερα δε θεωρείται η αρχή αλλά το μέσο του καλοκαιριού, καθώς στη διάρκεια του θερινού ηλιοστασίου υπάρχει το φαινόμενο του «ήλιου του μεσονυκτίου».

Γιατί συμβαίνει αυτό

Τα ηλιοστάσια και οι ισημερίες που ορίζουν αστρονομικά τη διάρκεια των εποχών του έτους, συμβαίνουν επειδή οι ημέρες του έτους δεν έχουν ίση διάρκεια μεταξύ τους.

Η αιτία είναι ότι η Γη περιφέρεται γύρω από τον Ήλιο και ο άξονας περιστροφής της παρουσιάζει κλίση σχεδόν 23,4 μοιρών. Αν δεν υπήρχε αυτή η κλίση, δεν θα υπήρχαν οι εποχές και η μέρα θα διαρκούσε πάντα 12 ώρες, ενώ ο Ήλιος θα ακολουθούσε κάθε μέρα το ίδιο «μονοπάτι» πάνω από τη Γη.

Εξαιτίας, όμως, της κλίσης του άξονα περιστροφής, τη μισή χρονιά (από την εαρινή έως την φθινοπωρινή ισημερία) το βόρειο ημισφαίριο «γέρνει» προς τον Ήλιο, με αποκορύφωμα στο θερινό ηλιοστάσιο το οποίο συμβαίνει μεταξύ της 20ής και της 22ας Ιουνίου, ενώ την άλλη μισή χρονιά το νότιο ημισφαίριο «γέρνει» περισσότερο προς τον Ήλιο, με αποκορύφωμα στο χειμερινό ηλιοστάσιο.


 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top