Άνοιγμα σχολείων: Τι ισχύει σε 13 ευρωπαϊκές χώρες

Πώς διαχειρίζονται την επιστροφή στην κανονικότητα των μαθητών

Όπως και η Ελλάδα, έτσι και αρκετές χώρες τις Ευρώπης έχουν αποφασίσει το σταδιακό άνοιγμα των σχολείων και την επιστροφή των μαθητών στα θρανία μετά το γενικό lockdown λόγω κορωνοϊού. 

Άνοιγμα σχολείων: Οι έξι λόγοι που ελήφθη η απόφαση

Κι ενώ στην Ελλάδα η σταδιακή επιστροφή των μαθητών στα σχολεία ξεκινά στις 11 Μαΐου για να δούμε τι ισχύει σε κάποιες χώρες της Ευρώπης.

Κεραμέως: Πότε θα λειτουργήσουν τα σχολεία - 15/6 οι Πανελλαδικές

Ιταλία

Η Ιταλία, η οποία μετράει τα περισσότερα θύματα στην Ευρώπη από τον κορωνοϊό, αποφάσισε να ανοίξει τα σχολεία τον Σεπτέμβριο, όπως επίσης η Ισπανία, η Ιρλανδία και η Ρουμανία. 

Ισπανία

Ειδικά στην Ισπανία εξαιρούνται τα προγράμματα επανεκπαίδευσης και οι δραστηριότητες για τα παιδιά ηλικίας κάτω των 6 ετών, των οποίων και οι δύο γονείς δεν μπορούν να εργαστούν με τηλεργασία. Άλλωστε μόλις πριν από τρεις ημέρες τα παιδιά κάτω των 14 ετών έκαναν την πρώτη τους βόλτα για μία ώρα, μετά από έξι εβδομάδες καραντίνας. 

Γαλλία

Στις 11 Μαΐου ανοίγουν τα δημοτικά σχολεία με μέγιστο αριθμό 15 μαθητών ανά τάξη. Τα παιδιά του Γυμνασίου και Λυκείου, θα επιστρέψουν μία εβδομάδα αργότερα, στις 18 Μαΐου. Οι καθηγητές θα φορούν μάσκα σύμφωνα με την πρόταση της υγειονομικής επιτροπής που συμβουλεύει την κυβέρνηση. Η επιστροφή των μαθητών στα θρανία θα είναι προαιρετική και οι γονείς θα αποφασίσουν αν θα στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο. Τα γαλλικά πανεπιστήμια, θα παραμείνουν κλειστά μέχρι τις θερινές διακοπές.

Γερμανία

Οι αποφάσεις λαμβάνονται ξεχωριστά από κάθε τοπική κυβέρνηση των 16 ομόσπονδων κρατιδίων της χώρας. Οι μαθητές μεγάλων τάξεων που προετοιμάζονται για απολυτήριες εξετάσεις έχουν ήδη επιστρέψει σε κάποια κρατίδια και στα υπόλοιπα ξεκινά κλιμακωτά η έναρξη των μαθημάτων από την ερχόμενη Δευτέρα .

Οι τάξεις θα χωριστούν, οι μαθητές και οι μαθήτριες θα πλένουν τα χέρια τους και θα κάθονται σε απόσταση ο ένας από τον άλλο.

Αυστρία

Μαθητές του δημοτικού και μέσης εκπαίδευσης θα επιστρέψουν στις τάξεις στις 18 Μαΐου. Τα σχολεία θα λειτουργούν με βάρδιες (οι μισοί Δευτέρα ως Τετάρτη, οι υπόλοιποι τις άλλες μέρες, και την επόμενη εβδομάδα το αντίστροφο). Είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας και οι αυστηροί κανόνες υγιεινής. Δε θα γίνονται τα μαθήματα της γυμναστικής και της μουσικής. Οι υπόλοιπες τάξεις θα επαναλειτουργήσουν στις 3 Ιουνίου.

Βρετανία

Δε σχεδιάζεται επαναλειτουργία σχολείων έως την 1η Ιουνίου. Η κυβέρνηση θα επανεξετάσει όλες τις αποφάσεις της εντός των επόμενων ημερών.

Δανία

Η Δανία είναι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που άνοιξε βρεφονηπιακούς σταθμούς, παιδικούς σταθμούς και τα δημοτικά σχολεία στις 15 Απριλίου. Τα παιδιά του Γυμνασίου και του Λυκείου (με εξαίρεση τους μαθητές της Α’ γυμνασίου και της Γ’ λυκείου) θα συνεχίσουν την εξ αποστάσεως εκπαίδευση και αναμένεται να επιστρέψουν στα σχολεία στις 10 Μαΐου.

Βέλγιο

Τα σχολεία θα επαναλειτουργήσουν από τις 18 Μαΐου, αλλά σε κάθε τάξη θα επιτρέπονται μόνο δέκα μαθητές και για τους μαθητές άνω των δώδεκα ετών θα είναι απαραίτητη η χρήση μάσκας.

Ολλανδία

Δημοτικά σχολεία και βρεφονηπιακοί σταθμοί θα ανοίξουν στις 11 Μαΐου με σύστημα να γίνονται εναλλάξ βάρδιες . Η επιστροφή των μαθητών του Λυκείου θα πραγματοποιηθεί στις 2 Ιουνίου.

Σερβία

Κλειστά θα μείνουν τα σχολεία έως τον Σεπτέμβριο και η βαθμολόγηση των μαθητών θα γίνει με βάση των επιδόσεών τους στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Κανονικά θα διεξαχθούν τον Ιούνιο οι εισαγωγικές εξετάσεις από τη βασική στη μέση εκπαίδευση.

Κροατία

Στις 11 Μαΐου προβλέπεται η επαναλειτουργία των νηπιαγωγείων και των δημοτικών σχολείων με αυστηρή τήρηση των μέτρων ασφαλείας.

Σουηδία

Τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης παρέμειναν ανοικτά αφού η χώρα ακολούθησε το μοντέλο της «ανοσίας της αγέλης» απέναντι στην επιδημία. Τα παιδιά κάνουν ελεύθερα υπαίθριες αθλητικές δραστηριότητες.

Ελβετία

Στις 11 Μαΐου θα ανοίξουν νηπιαγωγεία και δημοτικά, ενώ τα Γυμνάσια και Λύκεια θα επαναλειτουργήσουν στις 8 Ιουνίου.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top