Κανείς δεν είναι άτρωτος στον κορωνοϊό: Βαριά συμπτώματα και σε νέους 20–44

Περίπου ο ένας στους πέντε μπαίνουν νοσοκομείο

Ο κορωνοϊός είναι ένας ισχυρός εχθρός στον άτυπο αυτό πόλεμο που βιώνει όλος ο κόσμος. Απέναντί του κανείς δεν είναι άτρωτος, ούτε καν οι νεότεροι σε ηλικία. Μπορεί οι ηλικιωμένοι με υποκείμενα νοσήματα να είναι εκείνοι που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο, αλλά και οι νεότεροι διατρέχουν ανάλογο κίνδυνο, έστω και σε μικρότερο ποσοστό.

Άδεια ειδικού σκοπού και σε γονείς με παιδί που δεν πάει σχολείο

Περίπου ο ένας στους πέντε ασθενείς 20 έως 44 ετών έχει αρκετά σοβαρά συμπτώματα και χρειάζεται εισαγωγή σε νοσοκομείο, ενώ ο ένας στους 25 (το 4%) εισαγωγή σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), σύμφωνα με την τελευταία αναφορά των επιστημόνων των Κέντρων Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC Morbidity and Mortality Weekly Report).

«Αν οι 20χρονοι νομίζουν ότι είναι άτρωτοι στη νόσο, έχουν λάθος. Υπάρχουν 20χρονοι που έχουν πεθάνει από αυτήν τη νόσο στην Κίνα, στην Ιταλία και αλλού», επισήμανε ο καθηγητής Μπάρι Μπλουμ της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ.

Κορωνοϊός: Τα ποσοστά θνησιμότητας – Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

Οι Αμερικανοί επιστήμονες υπογράμμισαν ότι ο ιός είναι άκρως μεταδοτικός και γι' αυτό οι νέοι πρέπει να πάρουν σοβαρά το ζήτημα των μέτρων αποφυγής των κοινωνικών επαφών, ώστε να μη μεταδώσουν τον ιό σε πιο ευπαθείς ανθρώπους.

Σύμφωνα με τα έως τώρα αμερικανικά στοιχεία, περίπου το 70% των ατόμων άνω των 85 ετών που μολύνονται από τον κορωνοϊό, δηλαδή πάνω από δύο στους τρεις, χρειάζονται εισαγωγή στο νοσοκομείο, ενώ σχεδόν το 30% πεθαίνουν. 

Κορωνοϊός: Τι πρέπει να κάνουν οδηγοί και συνοδηγοί για να προστατευτούν;

Σχεδόν το 60% των ασθενών 75 έως 84 ετών πρέπει να εισαχθούν στο νοσοκομείο, ενώ το 10% πεθαίνουν. Στην ηλικιακή ομάδα έως 19 ετών, μόνο το 2,5% έχει χρειαστεί να εισαχθεί στο νοσοκομείο και κανένας σε ΜΕΘ, ούτε έχει υπάρξει προς το παρόν θάνατος στις ΗΠΑ, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Παγκόσμικος συναγερμός για το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού

Μία μικρή κινεζική μελέτη, με στοιχεία από την πόλη Ουχάν, το επίκεντρο της επιδημίας, η οποία μόλις δημοσιεύθηκε στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «New England Journal of Medicine», βρήκε ότι από 171 παιδιά έως 16 ετών που διαγνώστηκαν με τον ιό και χρειάστηκε να εισαχθούν στο νοσοκομείο, τρία έπρεπε να μπουν τελικά σε ΜΕΘ και σε μηχανική υποστήριξη αναπνοής, ενώ ένα μωρό δέκα μηνών πέθανε.

Κορωνοϊός: Ο αγώνας δρόμου μιας μητέρας για να εισαχθεί σε νοσοκομείο

Σύμφωνα, εξάλλου, με το Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων της Κίνας, περίπου το 1% όλων των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στη χώρα αφορούσαν παιδιά έως δέκα ετών.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top