Κοροναϊός: Αν δεν ελεγχθεί θα μολυνθεί το 60% του παγκόσμιου πληθυσμού

Δυσοίωνες εκτιμήσεις από επιστήμονες

Ανησυχητικές είναι οι προβλέψεις των επιστημόνων για την εξέλιξη της επιδημίας που προκαλεί ο κοροναϊός, που ήδη έχει προκαλέσει τον θάνατο 1.016 ανθρώπων. 

Κοροναϊός: Άλλοι 108 νεκροί μέσα σε μια μέρα – Ξεπέρασαν τους 1.000

Όπως προειδοποιεί ο καθηγητής, Γκάμπριελ Λουάνγκ, κορυφαίος επιδημιολόγος του Χονγκ Κοντκ, αν δεν ελεγχθεί γρήγορα η επιδημία, τότε ο ιός ενδέχεται να διασπαρεί στο 60% του παγκόσμιου πληθυσμού. 

Η προειδοποίηση αυτή έρχεται μετά από τη δήλωση του επικεφαλής του ΠΟΥ, ότι τα πρόσφατα κρούσματα σε ασθενείς που δεν είχαν ποτέ επισκεφθεί την Κίνα μπορεί να αποτελούν την «κορυφή του παγόβουνου».

Διεθνή συντονισμό ζητά η ΕΕ για την αποτροπή εξάπλωσης του κοροναϊού

Οι επιστήμονες εκτιμούν πως κάθε άνθρωπος που μολύνεται από τον φονικό ιό θα συνεχίσει να τον μεταδίδει σε άλλους 2,5 ανθρώπους περίπου. Αυτός ο ρυθμός οδήγησε τον καθηγητή Λουάνγκ στο να καταλήξει στο ποσοστό του 60%, το οποίο, όπως είπε, είναι τρομακτικά μεγάλο. 

Ο ίδιος, ο οποίος διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο και στην επιδημία του SARS το 2002 – 2003 θα έχει συνάντηση με τους επικεφαλής του ΠΟΥ στη Γενεύη, όπου και θα υποστηρίξει ότι το βασικό θέμα είναι η έκταση της παγκόσμιας επιδημίας και κατόπιν να εντοπιστεί αν τα δραστικά μέτρα που πήρε η Κίνα για να σταματήσει τη διασπορά είχαν αποτέλεσμα. 

Κοροναϊός: Αρνητικά τα δείγματα των Ελλήνων που επέστρεψαν από την Ουχάν

«Είναι πιθανόν να μολυνθεί το 60%-80% του πληθυσμού; Μπορεί όχι. Μπορεί αυτό να συμβεί σε κύματα. Μπορεί ο ιός να μειώσει τη θνησιμότητά του γιατί δε βοηθάει αν σκοτώνει τους πάντες στο πέρασμά του γιατί θα σκοτωθεί και ο ίδιος», είχε υποστηρίξει ο Λουάνγκ σε έρευνά του που δημοσιεύτηκε τον Ιανουάριο στο περιοδικό Lancet.

Μεγάλο ζήτημα για τους επιστήμονες εξακολουθεί να αποτελεί η περίοδος κατά την οποία οι άνθρωποι είναι φορείς του ιού αλλά δεν έχουν κανένα σύμπτωμα. Όπως εξηγούν, είναι απαραίτητη η καραντίνα, αλλά προκειμένου να διασφαλιστεί ότι κάποιος δεν είναι φορέας του ιού θα πρέπει να υποβάλλεται σε εξετάσεις κάθε δύο ημέρες και σε περίπτωση που κριθεί θετικός να μετράει ξανά η περίοδος των 14 ημερών της καραντίνας.

Κοροναϊός: Ήρθαν οι πρώτες καρατομήσεις αξιωματούχων

Την ίδια ώρα η Κίνα ανακοίνωσε την απόλυση τουλάχιστον δύο υψηλόβαθμων αξιωματούχων για τους χειρισμούς τους στο θέμα της αντιμετώπισης της κρίσης που έχει προκαλέσει ο κοροναϊός. 

Πρόκειται για τον βασικό υπεύθυνο του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας στην επιτροπή Υγείας της επαρχίας Χουμπέι, στην οποία έχουν καταγραφεί τα περισσότερα θύματα και τα περισσότερα κρούσματα, αλλά και για τη διευθύντρια της επιτροπής.

Σύμφωνα με το BBC στους απολυμένους περιλαμβάνεται και ο αναπληρωτής διευθυντής του τοπικού παραρτήματος του Ερυθρού Σταυρού για «παραμέληση καθηκόντων» σχετικά με τον χειρισμό των δωρεών.

Η απόφαση αυτή δείχνει να αποσκοπεί να πέσουν οι τόνοι καθώς η κοινή γνώμη ζητούσε την απόλυσή τους μετά τον θάνατο του Λι Ουενλιάνγκ. Ο οφθαλμίατρος αυτός θεωρήθηκε εθνικός ήρωας έναντι των τοπικών αξιωματούχων, οι οποίοι κατηγορούνται ότι επεδίωξαν να αποσιωπήσουν τις αποκαλύψεις του.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top