Πάιατ: Νέο μήνυμα στην Τουρκία για το μνημόνιο με τη Λιβύη

Αγόρασε και τρίτο γεωτρύπανο η Τουρκία

Δείτε το βίντεο του μεσημβρινού δελτίου ειδήσεων του Star

Με τον Ερντογάν αποφασισμένο να προχωρήσει μέχρι τέλους τα σχέδιά του στην Ανατολική Μεσόγειο, η Τουρκία  αγόρασε και τρίτο Γεωτρύπανο. Πρόκειται για το υπερσύγχρονο SERTAO που η Τουρκία αγόρασε  μόλις 37,5 εκ. δολάρια, είναι μεγαλύτερο από το το Φατίχ και το Γιαβούζ και ναυπηγήθηκε το 2012. 

«Οι  δραστηριότητές μας για γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και το μνημόνιο συνεργασίας με τη Λιβύη σχετικά με τον καθορισμό των περιοχών θαλάσσια δικαιοδοσίας έχουν προκαλέσει ορισμένες εντάσεις στις σχέσεις μας με την Ευρώπη», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. 

Πάντως κάθε σκέψη των Τούρκων να κάνουν έρευνες σε ελληνική υφαλοκρηπίδα θα βρει απέναντί τους  αποφασισμένο το ελληνικό πολεμικό ναυτικό.

«Εμείς στείλαμε το “Φωκάς” και μας ενδιαφέρει τι κάνουμε για να υπερασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και είμαστε αποφασισμένοι για αυτό», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στ. Πέτσας στο Open Tv. 

Ο Αμερικανός πρέσβης  πάντως κάνει μια διφορούμενη δήλωση για τα δικαιώματα των ελληνικών νησιών.

«Τα νησιά-περιλαμβανομένων των μεγάλων νησιών όπως η Κρήτη- έχουν τα ίδια δικαιώματα σε θαλάσσιες ζώνες με τις ηπειρωτικές περιοχές», δήλωσε στα Νέα.

Οι συμμαχίες της Ελλάδας χτίζονται και σε στρατιωτικό επίπεδο. Μετά την άγκυρα που έχει ρίξει η γαλλική ναυαρχία, το αεροπλανοφόρο Σαρλ Ντε Γκωλ στην Ανατολική Μεσόγειο, και  η άσκηση Μέγας Αλέξανδρος που διεξάγεται από την Σκύρο μέχρι τον Άη Στράτη, με Αμερικανούς Γάλλους και Έλληνες πεζοναύτες δείχνουν την αποφασιστικότητα των τριών χωρών να υψώσουν τοίχο στα σχέδια του Σουλτάνου. 

Η Γαλλία που από την πρώτη στιγμή έδειξε τα δόντια της απέναντι στην Τουρκική προκλητικότητα, προχωρά ένα βήμα παραπέρα. Εξοπλίζει την Κύπρο με πυραύλους Mistral και Exocet, αναβαθμίζοντας ουσιαστικά την  επιχειρησιακή ικανότητας της Εθνικής Φρουράς.

Δείτε ολόκληρο το μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων του Star
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top