Το Brexit είναι γεγονός! Η πρώτη αποχώρηση κράτους-μέλους από την Ε.Ε

Πανηγύρισαν με σαμπάνιες οι Brexiteers- Ολονυκτίες με κεριά οι Remainers

Το πολυσυζυτημένο Brexit έγινε πραγματικότητα, μετά από τριάμισι χρόνια διχασμών. Το Ηνωμένο Βασίλειο αποχώρησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση τα μεσάνυχτα της Παρασκευής (τοπική ώρα) στη 01:00 ώρα Ελλάδας. Πρόκειται για την πρώτη αποχώρηση κράτους- μέλους από την ΕΕ έπειτα από 47 χρόνια.  Ο πρωθυπουργός και ηγέτης των Συντηρητικών Μπόρις Τζόνσον σημείωσε ότι η σημερινή μέρα δεν είναι το τέλος αλλά η ανατολή μιας νέας εποχής.

Αποχώρηση με αντίστροφη μέτρηση του ρολογιού στην Downing Street

Ένα ψηφιακό ρολόι που προβαλλόταν  στους μαύρους τοίχους του Νο10 της Downing Street, άρχισε την αντίστροφη μέτρηση μέχρι την έξοδο της χώρας από την ΕΕ, στις 23.00. Το κτίριο έχει φωταγωγηθεί με τα χρώματα της σημαίας του Ηνωμένου Βασιλείου, όπως και άλλα κυβερνητικά κτίρια στο κέντρο του Λονδίνου.

Πανηγυρισμοί, σημαίες, video walls και πλήθος κόσμου στα κεντρικά σημεία του Λονδίνου

Στην πλατεία που βρίσκεται μπροστά στο κοινοβούλιο, πλήθος κόσμου με σημαίες του Ηνωμένου Βασιλείου συμμετείχε σε εορταστική εκδήλωση που διοργάνωσε το κόμμα του Brexit και η καμπάνια «Leave means Leave». Υποστηρικτές της αποχώρησης περικύκλωσαν το άγαλμα του Ουίνστον Τσόρτσιλ, που ήταν ένας από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές της ενωμένης Ευρώπης και της ιδέας των ενωμένων κρατών.

Brexit: 7 πράγματα που αλλάζουν και 7 που μένουν ίδια

Σε μία μεγάλη οθόνη που στήθηκε από τους διοργανωτές προβλήθηκε βίντεο με μία σύντομη αναδρομή στην ιστορία της Βρετανίας ως μέλους της ΕΕ μέχρι και το Brexit.

Μία αυτοσχέδια χάρτινη μινιατούρα του Big Ben είχε στηθεί, με κολλημένο το σύνθημα «Κάντο Μπόρις» και κάποιοι χτυπούσαν κουδούνια και ντραμς για να σημάνουν συμβολικά την έξοδο της Βρετανίας. Άλλοι, τυλιγμένοι με τις βρετανικές σημαίες, ή με κοστούμια στα χρώματα της σημαίας χόρευαν υπό τη μουσική του Τομ Τζόουνς και των Κουίν.

Στους λευκούς βράχους του Ντόβερ προβαλλόταν το μήνυμα: «Το Ηνωμένο Βασίλειο αποχώρησε από την ΕΕ» ανάμεσα σε μία βρετανική και μία ευρωπαϊκή σημαία. 

Σκωτία: Οι Remainers θρήνησαν το Brexit κάνοντας ολονυκτία με κεριά 

Στο Εδιμβούργο της Σκωτίας, όπου οι περισσότεροι ψηφοφόροι είχαν ταχθεί στο δημοψήφισμα του 2016 υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ, πραγματοποιήθηκε ολονυκτία με κεριά ώστε οι συμμετέχοντες να θρηνήσουν για το Brexit με το όνειρο να επιστρέψουν μία ημέρα στην Ένωση ως ανεξάρτητη Σκωτία. 

Brexit: Τι αλλάζει στην Ευρωπαϊκή Ένωση από την 1η Φεβρουαρίου

«Ημέρα ανεξαρτησίας» για τους Brexiteers

Μετά τις 23:00 (τοπική ώρα) μπροστά από το βρετανικό κοινοβούλιο υποστηρικτές του Brexit φιλιόντουσαν, αγκαλιάζονταν και τραγουδούσαν “God Save the Queen” κρατώντας βρετανικές σημαίες εν μέσω των καπνών από τα πυροτεχνήματα. Για τους Brexiteers, είναι «ημέρα ανεξαρτησίας», με τους ίδιους να δηλώνουν νικητές και να ανοίγουν σαμπάνιες για να γιορτάσουν την αποχώρηση.

«Ο πόλεμος τελείωσε: κερδίσαμε», δήλωσε ο Νάιτζελ Φάρατζ του κόμματος του Brexit απευθυνόμενος στο πλήθος. «Αυτή είναι η πιο σημαντική στιγμή στη σύγχρονη ιστορία του μεγάλου έθνους μας». 

Χαρούμενος ο Τζόνσον… λυπημένοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες

«Για πολλούς ανθρώπους αυτή είναι μια εκπληκτική στιγμή ελπίδας, η στιγμή που δεν περίμεναν ποτέ ότι θα έρθει», δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός και επικεφαλής της εκστρατείας “Leave Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος είναι γεννημένος στη Νέα Υόρκη.

Ο 55χρονος Τζόνσον σε ομιλία του που μεταδόθηκε μία ώρα πριν την επίσημη αποχώρηση της χώρας από την Ένωση δεσμεύθηκε μια «μεγαλειώδη επιτυχία», «όποια κι αν είναι τα εμπόδια».

«Το πιο σημαντικό που πρέπει να πούμε σήμερα είναι ότι δεν πρόκειται για το τέλος, αλλά για την αρχή, τη στιγμή που ξημερώνει και η αυλαία σηκώνεται σε μία νέα πράξη», τόνισε. Υποσχέθηκε επίσης «την έναρξη μιας νέας εποχής φιλικής συνεργασίας» με την ΕΕ. 

Ο Βρετανός πρωθυπουργός γιόρτασε την ημέρα στη Downing Street με αγγλικό αφρώδη οίνο και εδέσματα από τη Βρετανία. 

Οι ισχυρότεροι ηγέτες της ΕΕ, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, χαρακτήρισαν το Brexit μια λυπηρή στιγμή και σημείο καμπής για την Ευρώπη. 

Από την πλευρά του ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ πάντα στήριζε το Brexit. Ο υπουργός Εξωτερικών του Μάικ Πομπέο έχει δηλώσει ότι οι Βρετανοί θέλουν να γλιτώσουν «από την τυραννία των Βρυξελλών». 

«Το Brexit είναι τρέλα που θα αποδυναμώσει τη Δύση»

Οι αντίπαλοί του χαρακτηρίζουν το Brexit τρέλα που θα αποδυναμώσει τη Δύση, θα τορπιλίσει ό,τι έχει απομείνει από την παγκόσμια επιρροή της Βρετανίας, θα υπονομεύσει την οικονομία της και τελικά θα την καταστήσει λιγότερο κοσμοπολίτισσα. Ο 75χρονος Ντέιβιντ Τάκερ δήλωσε ότι πήγε στο Λονδίνο από την Ουαλία για να πραγματοποιήσει πορεία μαζί με άλλους ώστε κρατήσει ζωντανό το ενδεχόμενο μία ημέρα η Βρετανία να επιστρέψει στην ΕΕ. 

«Είναι τραγωδία», είπε. «Κάποτε ανήκαμε στην πιο ισχυρή οικονομική ένωση του κόσμου. Τώρα είμαστε απλώς ένα εσωστρεφές νησί που θα μικρύνει». 

Το δημοψήφισμα του 2016 αποκάλυψε τους βαθείς εσωτερικούς διχασμούς στη Βρετανία και προκάλεσε εσωτερικές αναζητήσεις για τα πάντα, από τη μετανάστευση ως το τι σημαίνει  πλέον βρετανικότητα. Έθεσε σε δοκιμασία την ίδια τη δομή ενός διχασμένου βασιλείου: η Αγγλία και η Ουαλία ψήφισαν υπέρ του Brexit και η Σκωτία και η Βόρεια Ιρλανδία κατά. Η αλλαγή που επήλθε ενδέχεται να επισπεύσει ένα ακόμη δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας, ακόμη και προς μια ενωμένη Ιρλανδία. 

Κάποτε το Brexit θεωρούταν ένα απίθανο όνειρο μιας ομάδας «ευρωσκεπτικιστών» στο περιθώριο της βρετανικής πολιτικής ζωής. Όμως μετά το δημοψήφισμα του Ιουνίου του 2016, στο οποίο το 52% των Βρετανών ψήφισε υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ, και έπειτα από τριάμισι χρόνια διαφωνιών, το Brexit είναι πλέον πραγματικότητα. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top