Αιγυπτιακή μούμια «μίλησε» ξανά μετά από 3.000 χρόνια!

Πώς έγινε η εντυπωσιακή αναπαραγωγή της φωνής της

Σαρκοφάγος

Βρετανοί επιστήμονες «υλοποίησαν την τελευταία επιθυμία» ενός Αιγύπτιου ιερέα για μεταθανάτια ζωή, καθώς αναπαρήγαγαν εν μέρει τη φωνή του με τη βοήθεια τεχνητών φωνητικών χορδών.

Στο φως άθικτη μούμια γυναίκας ηλικίας… 3.000 ετών

Ωστόσο, ο ήχος που βγαίνει θυμίζει λίγο βέλασμα προβάτου, πράγμα που ίσως δεν θα άρεσε στον ιερέα και γραφέα Νεσιαμούν. Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, ο ιερέας έζησε στο ναό του Αμούν στο συγκρότημα του Καρνάκ στις Θήβες τους Αιγύπτου, όπου σήμερα βρίσκεται το Λούξορ, στη διάρκεια της πολιτικά ταραγμένης περιόδου του Φαραώ Ραμσή του 11ου αιώνα, από το 1099 έως το 1069 π.Χ.

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν μούμια σε τάφο που δεν είχαν εξερευνήσει στην Αίγυπτο

Πώς έγινε η εντυπωσιακή αναπαραγωγή

Οι ερευνητές σάρωσαν με τομογράφο τη μούμια και χρησιμοποιώντας τις ακριβείς πλέον διαστάσεις της φωνητικής οδού του ιερέα (λάρυγγα, φάρυγγα, στοματικής και ρινικής κοιλότητας), παρήγαγαν σε τρισδιάστατο εκτυπωτή ένα ομοίωμα της, καθώς και ένα ηλεκτρονικό λάρυγγα.

Απίστευτο! Βρέθηκε εκπληκτικά διατηρημένη μούμια στον Αρκτικό Κύκλο

Έτσι, παρήγαγαν ένα συνθετικό ήχο, θεωρητικά παρόμοιο με τη φωνή του ιερέα.

Οι ερευνητές των πανεπιστημίων του Λονδίνου “Royal Holloway” και της Νέας Υόρκης, καθώς και του Μουσείου του Λιντς, όπου εκτίθεται ο Νεσιαμούν, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Scientific Reports" και είναι η πρώτη φορά που αναπαράγεται, εν μέρει, η φωνή ενός νεκρού μέσω τεχνητών μέσων.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top