Χονγκ Κονγκ: Nόμος έκτακτης ανάγκης απαγορεύει τις μάσκες στις διαδηλώσεις

Αντιμετωπίζει τη χειρότερη πολιτική κρίση στην ιστορία του

Διαδηλωτής στο Χονγκ Κονγκ φοράει μάσκα

Λάδι στη «φωτιά» που «καίει» από τον περασμένο Ιούνιο έρχεται να ρίξει η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ.

Η Κάρι Λαμ, επικεφαλής της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ, επικαλέστηκε σήμερα έναν πολύ παλιό νόμο έκτακτης ανάγκης, σε μία προσπάθεια να απαγορεύσει στους διαδηλωτές να φοράνε μάσκες κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεών τους.

Το Χονγκ Κονγκ αντιμετωπίζει από τον Ιούνιο τη χειρότερη πολιτική κρίση στην ιστορία του από τη μεταβίβαση της κυριαρχίας του από τη Βρετανία στο Πεκίνο το 1997, με σχεδόν καθημερινές διαδηλώσεις και ολοένα και πιο βίαιες συγκρούσεις ανάμεσα στις δυνάμεις της τάξης και σε διαδηλωτές που φορούν μάσκες. Πολλές μάλιστα από τις διαμαρτυρίες εστιάζονται στο πρόσωπο της Κάρι Λαμ.

Φωτογραφία: Αssociated Press

«Πιστεύουμε ότι ο νέος νόμος θα λειτουργήσει αποτρεπτικά για τους βίαιους διαδηλωτές και τους μασκοφόρους ταραχοποιούς και θα βοηθήσει την αστυνομία στην αποστολή της για την διατήρηση της τάξης», δήλωσε η Λαμ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε κατά την οποία σημείωσε ότι η απαγόρευση θα τεθεί σε ισχύ από τα μεσάνυχτα.

Η ίδια διευκρίνισε ότι η χρήση του νόμου αυτού (που χρονολογείται από το 1922) δε σημαίνει ότι η κυβέρνησή της κηρύττει κατάσταση έκτακτης ανάγκης στο ημιαυτόνομο αυτό έδαφος.

«Μολονότι ο νόμος περιλαμβάνει τους όρους “έκτακτη ανάγκη”, το Χονγκ Κονγκ δεν τελεί υπό κατάσταση έκτακτης ανάγκης», σημείωσε η Κάρι Λαμ.

Φωτογραφία: Αssociated Press

Τι έχει συμβεί στο Χονκγ Κονγκ – Για ποιο λόγο διαμαρτύρονται

Στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις συμμετέχουν κατά κύριο λόγο νέοι σε ηλικία πολίτες.

Η διαμαρτυρία είχε ξεκινήσει ειρηνικά τον περασμένο Ιούνιο και στρεφόταν κατά ενός νομοσχεδίου της κυβέρνησης για την έκδοση υπόπτων από το Χονγκ Κονγκ στην ηπειρωτική Κίνα, το οποίο η Πρωθυπουργός αρνούταν να αποσύρει. Γρήγορα όμως εξελίχθηκε σε μια ευρεία διαμαρτυρία υπέρ της δημοκρατίας και υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Θέματα όπως το γενικό δικαίωμα ψήφου για τις γυναίκες, το αίτημα για έρευνα στις δράσεις της αστυνομίας αλλά και η φημολογούμενη ανάμειξη συμμοριών στην κατάπνιξη διαμαρτυριών ήρθαν στο προσκήνιο.

Η κοινωνική αναταραχή θεωρήθηκε ως η μεγαλύτερη πρόκληση για το Κινεζικό καθεστώς από τότε που η κυριαρχία επιστράφηκε από τη Βρετανία στο Χονγκ Κονγκ το 1997.

Το επίμαχο νομοσχέδιο αρχικά μπήκε στο συρτάρι και στη συνέχεια αποσύρθηκε τελείως. Ωστόσο δεν κατάφερε να κοπάσει την οργή των πολιτών.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top