Ερντογάν: «Ή μας στηρίζει η ΕΕ ή ανοίγουμε τις πύλες για τους πρόσφυγες»

Hχηρή απάντηση του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια

Την απειλή ότι θα ανοίξει και πάλι τη στρόφιγγα των προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη επανέλαβε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε συνέντευξή του στο Reuters, αν η ΕΕ δεν ικανοποιήσει τα αιτήματά του. 

Δείτε όλο το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star Channel εδώ

«Η Τουρκία θα αναγκαστεί να αφήσει Σύρους πρόσφυγες που βρίσκονται στα εδάφη της να φύγουν για την Ευρώπη, αν η Δύση δεν δώσει μεγαλύτερη στήριξη στην Άγκυρα και δεν υποστηρίξει τα πλάνα της για τη δημιουργία ζώνης ασφαλείας στη Συρία, όπου θα μπορούσαν να εγκατασταθούν πρόσφυγες», τόνισε μεταξύ άλλων ο Ερντογάν και πρόσθεσε:

«Αν δεν μπορείτε να το αποδεχτείτε αυτό, θα ανοίξουμε τις πύλες. Αφήστε τους να πάνε όπου θέλουν να πάνε». 

Η Άγκυρα εκτιμά ότι η ζώνη ασφαλείας, έκτασης 32 χλμ. Εντός της βορειοδυτικής Συρίας θα επιτρέψει στους πρόσφυγες που είναι στην Τουρκία να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. 

Επίσης ο Ταγίπ Ερντογάν ζητά και ενίσχυση της οικονομικής βοήθειας που δέχεται από την ΕΕ για το προσφυγικό. 

«Η οικονομική βοήθεια που λαμβάνει η Τουρκία από την ΕΕ δεν είναι επαρκής για το βάρος των 3,6 προσφύγων που διέφυγαν από την Τουρκία στη Συρία. Έχουμε πάρει 3 δισ. ευρώ, η ΕΕ είχε υποσχεθεί 6 δισ. ευρώ για να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων στην Τουρκία, αλλά μόνο 2,22 δισ. ευρώ εκταμιεύθηκαν αυτό τον Ιούνιο. Έχουμε ξοδέψει 40 δισ. δολάρια μέχρι τώρα», είπε.

Προκλητικός όμως ήταν και όσον αφορά στις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

Σε ερώτηση για το αν υπάρχει πιθανότητα συνεταιρισμού με τις χώρες της Δύσης στο θέμα της ενέργειας, ο Τούρκος πρόεδρος απάντησε:

«Δεν βρισκόμαστε σε αντίθεση με κανέναν από αυτούς. Ανά πάσα στιγμή μπορεί να γίνει οτιδήποτε. Εμείς έχουμε δύο γεωτρύπανα. Υπάρχει πιθανότητα να έρθει και τρίτο. Έχουμε δύο ερευνητικά πλοία. Όλα αυτά τα πλοία μας ξεκίνησαν σταδιακά τις εργασίες και συνεχίζουν».

Δεν παρέλειψε τέλος να επιτεθεί και στην κυπριακή κυβέρνηση. 

«Υπάρχουν περιοχές γύρω από την Κύπρο, οι οποίες έχουν καθοριστεί, όπου η Τουρκία μπορεί να κάνει έρευνες, και υπάρχουν και περιοχές όπου η “νότια Κύπρος” μπορεί να κάνει έρευνες. Αλλά τι λέει το διεθνές δίκαιο σε αυτό το θέμα; Όποιο προϊόν βγει εδώ, είτε ψάρια είναι είτε πετρέλαιο, αυτά διαμοιράζονται με ίσο ποσοστό στον πληθυσμό. Αυτοί τι κάνουν; Θέλουν να στερήσουν τη “βόρεια Κύπρο” από αυτά. Στο διεθνές δίκαιο δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Όποια δικαιώματα υπάρχουν θα ληφθούν με ποσοστά του πληθυσμού. Όποια είναι τα δικαιώματα της “νότιας Κύπρου” θα τα πάρει. Αλλά, χώρες οι οποίες δεν έχουν καμιά σχέση προσπαθούν να έχουν δικαίωμα λόγου σε αυτές τις θάλασσες. Το πρόβλημα πηγάζει από εδώ», είπε.

Υπενθυμίζεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον Τούρκο πρόεδρο στο περιθώριο της συνόδου του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη στις 24 – 25 Σεπτεμβρίου. 

Ηχηρή απάντηση δίνει ο ίδιος ο υπουργός εξωτερικών Νίκος Δένδιας με άρθρο του στα Νέα

 Η Ελλάδα επιθυμεί επανεκκίνηση και στις σχέσεις μας με την Τουρκία, από την οποία μόνο θετικά αποτελέσματα μπορεί να προκύψουν. Καθιστούμε ωστόσο σαφές ότι γνώμονας μας είναι το Διεθνές Δίκαιο που δεν ανέχεται απειλές πολέμου ή μονομερείς διεκδικήσεις

ΝΕΑ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΡΟΚΛΗΣΗ: ΝΑVTEX ΔΕΣΜΕΥΕΙ ΠΕΡΙΟΧΗ ΑΠΟ ΚΡΗΤΗ ΜΕΧΡΙ...ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ

Σα να μη φτάνουν οι απροκάλυπτες απειλές του Τούρκου προέδρου, η Άγκυρα προκαλεί και πάλι με νέα navtex. Δεσμεύει περιοχή η οποία ξεκινάει από τα δυτικά του Καστελόριζου και εκτείνεται μέχρι και τα νότια της Ρόδου, όπου το ερευνητικό πλοίο Μπιλίμ 2 θα πραγματοποιήσει ωκεανογραφικές και κλιματολογικές έρευνες έως και τη Δευτέρα.  
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top