Φυλακές Βραζιλίας: «Πόλεμος» με ομήρους, αποκεφαλισμούς και 57 νεκρούς

Βίαια επεισόδια ξέσπασαν μεταξύ αντίπαλων συμμοριών

Τουλάχιστον 57 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 16 αποκεφαλίστηκαν μετά τον «πόλεμο» που ξέσπασε χθες το πρωί, μεταξύ αντίπαλων συμμοριών σε φυλακές της Βραζιλίας.

Οι ταραχές ξεκίνησαν όταν μία τοπική συμμορία κατάφερε να μπουκάρει σε παράρτημα των φυλακών στο κρατίδιο Para, το οποίο ελεγχόταν από μία άλλη αντίπαλη συμμορία.

Συγκεκριμένα μέλη της συμμορίας Comando Classe A (CCA)  έβαλαν φωτιά στο κελί που κρατούνταν τα μέλη της αντίπαλης συμμορίας από το Comando Vermelho (Red Command). Αποτέλεσμα ήταν πολλοί κρατούμενοι να πεθάνουν από ασφυξία.

Τα επεισόδια ξεκίνησαν περίπου στις 07:00 το πρωί της Δευτέρας και διήρκεσαν πολλές ώρες, έως αργά το μεσημέρι της ίδια ημέρας. Κατά τη διάρκεια των άγριων συγκρούσεων πιάστηκαν όμηροι και δύο σωφρονιστικοί υπάλληλοι, οι οποίοι λίγο αργότερα αφέθηκαν ελεύθεροι, καθώς στόχος ήταν τα μέλη της αντίπαλης συμμορίας και όχι οι φύλακες, όπως έγινε γνωστό.

Η κυβέρνηση του κρατιδίου Para με ανακοίνωσή της, τόνισε πως δεν υπήρχαν ενδείξεις από πριν για το τι θα επακολουθούσε και ότι σχεδιαζόταν μία επίθεση τέτοιας κλίμακας.

Η φυλακή της Altamira όπου και έλαβαν χώρα οι βιαιοπραγίες μπορεί αν αντέξει έως 200 κρατούμενους. Ωστόσο, σύμφωνα με αναφορές, εκεί κρατούνταν 309 άνθρωποι, παρόλο που οι επίσημες πηγές το αρνούνται. 

Τα βίαια επεισόδια στις φυλακές της Βραζιλίας δεν είναι σπάνιο φαινόμενο. Η χώρα είναι η τρίτη στον κόσμο σε πληθυσμό κρατουμένων, καθώς συνολικά έχει 700.000 φυλακισμένους που συνωστίζονται στις υποστελεχωμένες και όχι κατάλληλα εξοπλισμένες φυλακές.

Οι βίαιες συγκρούσεις μεταξύ αντίπαλων συμμοριών είναι σχεδόν «καθημερινότητα». Τον περασμένο Μάιο πάνω από 40 άνθρωποι είχαν σκοτωθεί σε τέσσερα διαφορετικά σωφρονιστικά ιδρύματα μόνο σε μία μέρα.

Τον Ιανουάριο του 2017 σκοτώθηκαν 107 άνθρωποι μετά από άγρια επεισόδια που ξέσπασαν ταυτόχρονα σε πολλές φυλακές της χώρας μεταξύ δύο αντίπαλων συμμοριών.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top