Νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας ο Μπόρις Τζόνσον

Το Brexit η μεγάλη του αποστολή

Ηγέτης των Συντηρητικών και πρωθυπουργός της Βρετανίας ανακηρύχθηκε την Τρίτη ο Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος διαδέχεται την Τερέζα Μέι. Η επίσημη ανακοίνωση για τη θέση του πρωθυπουργού θα γίνει την Τετάρτη, ενώ λίγο πριν την ανακοίνωση του νέου πρωθυπουργού παραιτήθηκε η υπουργός Παιδείας, Αν Μίλτον. 

Διαδηλώσεις στο Λονδίνο κατά της πρωθυπουργοποίησης Τζόνσον

Ο Μπόρις Τζόνσον, όπως αναμενόταν επικράτησε του αντιπάλου του και υπουργού εξωτερικών, Τζέρεμι Χαντ με ευρεία διαφορά στην εσωκομματική εκλογή των Συντηρητικών στη Μεγάλη Βρετανία. Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα βρετανικά ΜΜΕ, ο Μπόρις Τζόνσον φέρεται να συγκέντρωσε 92.153 ψήφους και ο αντίπαλός του 46.656.

«Είναι μεγάλη μου τιμή και προνόμιο», δήλωσε ο Μπόρις Τζόνσον στα πρώτα λεπτά μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος.

Το μεγάλο του στοίχημα είναι το Brexit, καθώς έχει υποσχεθεί μια έξοδο από την ΕΕ χωρίς αρνητικές συνέπειες για το Ηνωμένο Βασίλειο. 

Ο Μπόρις Τζόνσον διατηρεί την απειλή ενός Brexit χωρίς συμφωνία την 31η Οκτωβρίου, ταυτόχρονα όμως πιστεύει ότι υπάρχει ακόμα περιθώριο για μια συμφωνία με τις Βρυξέλλες. 

Τα συγχαρητήρια της Τερέζα Μέι στον Μπόρις Τζόνσον

Η απερχόμενη πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, έσπευσε να συγχαρεί τον νεοεκλεγέντα επικεφαλής των Τόρις και νέο πρωθυπουργό της χώρας μέσω Twitter.

«Πολλά συγχαρητήρια στον Μπόρις Τζόνσον που εκλέχτηκε ηγέτης των Συντηρητικών – τώρα χρειάζεται να δουλέψουμε μαζί για να φέρουμε ένα brexit που να λειτουργεί και να κρατήσουμε τον Τζέρεμι Κόρμπιν μακριά από την κυβέρνηση. Θα έχει την πλήρη στήριξή μου από τα αποδυτήρια», έγραψε.

Η προειδοποίηση της Τερέζα Μέι στον διάδοχό της

Ποιος είναι ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας

Ο Αλεξάντερ Μπόρις ντε Φέφελ Τζόνσον γεννήθηκε στις 19 Ιουνίου 1964. Υπηρέτησε ως υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου από το 2016 έως το 2018. Διατέλεσε βουλευτής στη Βουλή των Κοινοτήτων της εκλογικής περιφέρειας του Άξμπριτζ εντ Σάουθ Ράισλιπ μέχρι τις γενικές εκλογές του 2015 και βουλευτής της περιφέρειας Χένλεϊ από το 2001 μέχρι το 2008. Διετέλεσε δήμαρχος του Λονδίνου από το 2008 έως το 2016. Ως μέλος του συντηρητικού κόμματος, ο Τζόνσον έχει συσχετιστεί με φιλελεύθερες πολιτικές, τόσο σε οικονομικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο.

Γεννημένος στην Νέα Υόρκη από μια πλούσια βρετανική οικογένεια της υψηλής τάξης, ο Τζόνσον εκπαιδεύτηκε στο European School of Brussels, στο Ashdown House School και στο Eton College. 

Σπούδασε κλασική φιλολογία στο Balliol College της Οξφόρδης, όπου εξελέγη πρόεδρος του φοιτητικού κινήματος το 1986. 

Ξεκίνησε την καριέρα του ως δημοσιογράφος στην εφημερίδα «The Times», αλλά απολύθηκε όταν έγραψε ψέματα για μια είδηση. Αργότερα έγινε ο απεσταλμένος στις Βρυξέλλες για χάρη της εφημερίδας «The Daily Telegraph», με τα άρθρα του να επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την πολιτική δεξιά της Βρετανίας και να ενισχύουν το σκεπτικιστικό συναίσθημα σε αυτήν. 

Έγινε βοηθός εκδότη από το 1994 έως το 1999, προτού γίνει εκδότης στην εφημερίδα «The Spectator» από το 1999 έως το 2005. Όταν έγινε μέλος του Συντηρητικού Κόμματος, εξελέγη βουλευτής της περιφέρειας Henley το 2001 υπό την ηγεσία των Michael Howard και David Cameron. Τάχθηκε ευρέως υπέρ της γραμμής του συντηρητικού κόμματος, αλλά υιοθέτησε μια πιο φιλελεύθερη στάση σε θέματα όπως τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ στην κοινοβουλευτική ψηφοφορία. Κάνει συχνές τηλεοπτικές εμφανίσεις, γράφει βιβλία κι είναι ενεργός στην δημοσιογραφία. 

Το 2008 εξελέγη δήμαρχος της βρετανικής πρωτεύουσας. Κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του ως δήμαρχος του Λονδίνου, απαγόρευσε την κατανάλωση αλκοόλ στις δημόσιες συγκοινωνίες, πρωτοστάτησε τον χρηματοπιστωτικό τομέα του Λονδίνου και εισήγαγε τα νέου τύπου λεωφορεία, την ενοικίαση ποδηλάτων και τα τελεφερίκ στον Τάμεση. 

Το 2012, εξελέγη ξανά δήμαρχος του Λονδίνου και είχε την ευκαιρία να εποπτεύσει τους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες που έλαβαν χώρα στην πόλη του εκείνη τη χρονιά.

Το 2015 εξελέγη βουλευτής για το Άξμπριτζ εντ Σάουθ Ράισλιπ, αποχωρώντας από δήμαρχος το επόμενο έτος. Το 2016, ο Τζόνσον ήταν μια προεξέχουσα φιγούρα στην επιτυχημένη εκστρατεία Vote Leave που είχε ως θέμα την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Έγινε Υπουργός Εξωτερικών υπό την Τερέζα Μέι, αλλά παραιτήθηκε από τα καθήκοντά του τον Ιούλιο του 2018, ακολουθώντας την παραίτηση του Ντέιβιντ Ντέιβις, που είχε ασκήσει κριτική στις μεταρρυθμίσεις της Μέι.

Οι τρεις εναλλακτικές του Τζόνσον για το Brexit

Πλέον ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας καλείται να κάνει πραγματικότητα τις εξαγγελίες του για το Brexit. Τρεις είναι οι εναλλακτικές που έχει να επιλέξει. 

Plan A - Το απαγορευτικό

Ιδανικά, ο Μπόρις Τζόνσον θα ήθελε να επιτύχει μία νέα συμφωνία αποχώρησης που θα αντικαταστήσει το κείμενο που υπέγραψε με την Ευρωπαϊκή Ένωση η Τερέζα Μέι και το οποίο απορρίφθηκε τρεις φορές από την Βουλή των Κοινοτήτων.

Ο ίδιος παραδέχεται ότι αυτή η εκδοχή είναι απίθανη, δεδομένων των θερινών διακοπών του κοινοβουλίου, της αντικατάστασης των ηγετικών επιτελείων των θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της αλλαγής της ηγεσίας στην Βρετανία.

Το χρονικό διάστημα που θα έμενε για διαπραγμάτευση θα ήταν στην καλύτερη περίπτωση λίγων εβδομάδων, την στιγμή που η συμφωνία αποχώρησης υπήρξε αντικείμενο 17μηνων εντατικών και δύσκολων διαπραγματεύσεων που οδήγησαν σε ένα κείμενο-ποταμό 585 σελίδων.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση άλλωστε επαναλαμβάνει με επιμονή ότι δεν υπάρχει περίπτωση αλλαγών στην συμφωνία διαζυγίου, αλλά μόνο στην πολιτική διακήρυξη περί των μελλοντικών σχέσεων που την συνοδεύει.

Plan B - Σαλαμοποίηση και «δημιουργική ασάφεια»

Το άλλο ενδεχόμενο που εξετάζει ο Μπόρις Τζόνσον είναι η επικύρωση από το κοινοβούλιο των «καλύτερων τμημάτων» της συμφωνίας της Τερέζα Μέι.

Αυτό θα περιελάμβανε τα λιγότερα επίμαχα τμήματα, όπως είναι αυτό που ρυθμίζει τα δικαιώματα των ευρωπαίων πολιτών, θέματα ασφαλείας και διπλωματικής συνεργασίας.

Εκτός της διευθέτησης αυτής θα βρισκόταν το backstop, η ασφαλιστική δικλείδα για την αποφυγή την επιστροφής ενός «σκληρού συνόρου» ανάμεσα στην Βόρεια Ιρλανδία και την Δημοκρατία της Ιρλανδίας.

Ο Μπόρις Τζόνσον «επενδύει» σε μία στρατηγική «δημιουργικής ασάφειας» κυρίως ως προς τον λογαριασμό του Brexit ύψους 39 δισεκατομμυρίων λιρών που το Λονδίνο πρέπει να πληρώσει στο πλαίσιο του διαζυγίου.

Αυτό το ποσόν μπορεί να χρησιμεύσει ως εργαλείο πίεσης ώστε να επιτύχει μία συμφωνία διατήρησης του status quo, δηλαδή των ισχυόντων εμπορικών κανόνων μέχρι την υπογραφή νέας συμφωνίας.

Για να αποφύγει κατά την διάρκεια αυτής της μεταβατικής περιόδου επιστροφή των συνόρων στην Ιρλανδία, ο Τζόνσον καταφεύγει σε ορισμένες λύσεις τεχνολογικού χαρακτήρα ή σε εξαιρέσεις.

Είναι δε βέβαιος ότι όλα μπορούν να διευθετηθούν μέχρι τις επόμενες (προγραμματισμένες) βουλευτικές εκλογές στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Μάιο 2022.

Plan C - Το ανέφικτο

Μένει για τον Μπόρις Τζόνσον να προσπαθήσει να εξασφαλίσει την ευνοϊκή και επιεική στάση των ευρωπαίων ηγετών. Όμως, οι Βρυξέλλες θέλουν να αποφύγουν να προχωρήσουν σε μεγάλες παραχωρήσεις, γεγονός που θα δημιουργούσε προηγούμενο στα μάτια των ευρωσκεπτικιστών της Ευρώπης.

Εδώ βρίσκεται το νόημα του εκβιασμού για ένα Brexit χωρίς συμφωνία, με το οποίο απειλεί ο Μπόρις Τζόνσον.

Αυτό το σενάριο, το οποίο φοβούνται οι επιχειρηματικοί κύκλοι, θα είχε ωστόσο πολύ βαρύτερες συνέπειες για το Ηνωμένο Βασίλειο σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία διαθέτει μία πολύ μεγαλύτερη και διαφοροποιημένη οικονομία.

Η λύση αυτή κινδυνεύει να απειλήσει την ιρλανδική ειρηνευτική συμφωνία, πέραν του γεγονότος ότι θα αποτελέσει ηχηρή διπλωματική ήττα για το Ηνωμένο Βασίλειο.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top