Τριντό: Τον εγκατέλειψε και τρίτος υπουργός μετά το σκάνδαλο

"Τρίζει" η καναδική κυβέρνηση

Ο Καναδός Πρωθυπουργός

Με μια απροσδόκητη παραίτηση ήρθε αντιμέτωπος ο Τζάστιν Τριντό και η καναδική κυβέρνηση, αφού μια από τις πιο διαπρεπείς υπουργούς του, η Τζέιν Φίλποτ, παραιτήθηκε τη Δευτέρα. Αυτή είναι η δεύτερη παραίτηση υπουργού και τρίτη για την καναδική κυβέρνηση μέσα σε λίγους μήνες. 

Η 58χρονη Φίλποτ, πρώην υπουργός Υγείας και πρώην υπουργός αρμόδια για τις Υποθέσεις των Αυτοχθόνων, προήχθη στη θέση της προέδρου του Conseil du Tresor, που καταρτίζει τον προϋπολογισμό και επιβλέπει τις δημόσιες δαπάνες, όταν ο Τριντό προχώρησε σε ανασχηματισμό στα μέσα Ιανουαρίου. Η ίδια επικαλέστηκε στην επιστολή παραίτησής της ότι: «αφού εξέτασα σε βάθος τα γεγονότα που συνταράσσουν την ομοσπονδιακή κυβέρνηση τις τελευταίες εβδομάδες και έπειτα από σοβαρό στοχασμό, οφείλω να υποβάλλω την παραίτησή μου», αναφερόμενη στις καταγγελίες περί ανάμειξης του πρωθυπουργού και του περιβάλλοντός του σε μια δικαστική διαδικασία. 

«Οι ανησυχίες αυτού του είδους πρέπει να αντιμετωπίζονται σοβαρά και μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι τις παίρνω σοβαρά» είπε ο Τριντό, ευχαριστώντας για την προσφορά της στο έργο της κυβέρνησής του την Τζέιν Φίλποτ, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης του κόμματός του, των Φιλελεύθερων, στο Τορόντο.

Η πρώτη παραίτηση υπουργού ήταν αυτή της της Τζόντι Ουίλσον-Ρέιμπουλντ στις 12 Φεβρουαρίου, μετά τις αποκαλύψεις μέσων ενημέρωσης για τις «πιέσεις» που της ασκήθηκαν, ώστε να φροντίσει να αποφευχθεί η προσαγωγή της εταιρείας-κολοσσού των κατασκευών SNC-Lavalin ενώπιον των δικαστηρίων.

Πάντως, το πλήγμα χαρακτηρίζεται σκληρό για τον Καναδό πρωθυπουργό, καθώς οι βουλευτικές εκλογές του Οκτωβρίου βρίσκονται πλέον στον ορίζοντα. Υπενθυμίζεται ότι εκτός των δύο υπουργών παραιτήθηκε εξαιτίας του ίδιου σκανδάλου και ο Τζέραλντ Μπατς, πρώην προσωπικός γραμματέας και στενός σύμβουλος του Τριντό, τον περασμένο μήνα.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top