Καναδός καταδικάστηκε σε θανατική ποινή

Του άλλαξαν την ποινή και έχει δέκα μέρες περιθώριο να ασκήσει έφεση

φυλακή κίνα
Φωτογραφία αρχείου AP Images

Σε θάνατο καταδικάστηκε ένας Καναδός, ο οποίος κρατείται σε φυλακές της Κίνας για λαθρεμπόριο ναρκωτικών και τον περασμένο Νοέμβριο είχε καταδικαστεί σε 15 χρόνια κάθειρξη. 

Ο 36χρονος Robert Lloyd Schellenberg συνελήφθη το 2014 και κατηγορήθηκε ότι σχεδίαζε να μεταφέρει λαθραία 227 κιλά μεθαμφεταμίνη από την Κίνα στην Αυστραλία. 

Αρχικά καταδικάστηκε σε 15 χρόνια φυλακή, όμως μετά από έφεση το ανώτατο δικαστήριο της πόλης Ντάλιαν τον καταδίκασε τη Δευτέρα σε θάνατο. 

Ο ίδιος υποστηρίζει ότι δεν είναι έμπορος ναρκωτικών και πως πήγε στην Κίνα για τουρισμό, ενώ η εξέλιξη αυτή έχει προκαλέσει τεράστια ανησυχία στην οικογένειά του που βρίσκεται στον Καναδά. 

«Επιβεβαιώθηκαν οι χειρότεροι φόβοι μας. Δεν μπορούμε να φανταστούμε τι μπορεί να νιώθει και να σκέφτεται», δήλωσε στο Associated Press η θεία του Schellenberg, Lauri Nelson Jones. 

Ο Καναδός πρωθυπουργός, Justin Trudeau καταδίκασε την απόφαση του κινεζικού δικαστηρίου και κατηγόρησε το Πεκίνο για εξαιρετική σκληρότητα. 

Μετά από την καταδίκη μάλιστα του 36χρονου ο Καναδός έβγαλε ταξιδιωτική οδηγία, καλώντας τους πολίτες του να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί αν ταξιδεύουν στην Κίνα, λόγω του κινδύνου αυθαίρετης επιβολής των τοπικών νόμων.

Ο Schellenberg έχει δέκα μέρες περιθώριο για να ασκήσει έφεση κάτι που θα κάνει ο δικηγόρος του. 

Η απόφασή αυτή πιθανόν να δυσχεράνει ακόμα περισσότερο τις διπλωματικές σχέσεις ανάμεσα στον Καναδά και την Κίνα, που είναι ήδη τεταμένες. 

Τον περασμένο μήνα ο Καναδάς συνέλαβε τη Meng Wanzhou, μεγαλοστέλεχος κινεζικού κολοσσού τηλεπικοινωνιών μετά από διεθνές ένταλμα που είχαν εκδώσει οι ΗΠΑ, κάτι που εξόργισε το Πεκίνο και προκάλεσε διπλωματικούς τριγμούς ανάμεσα σε Κίνα, Καναδά και ΗΠΑ.

Η Meng αφέθηκε ελεύθερη με εγγύηση μετά από μερικές μέρες, όμως παραμένει υπό καθεστώς παρακολούθησης και φορά ηλεκτρονικό βραχιολάκι, ώστε οι καναδικές αρχές να γνωρίζουν ανά πάσα στιγμή που βρίσκεται. 

Η Meng είναι κόρη του ιδρυτή γνωστής εταιρείας τηλεπικοινωνιών και κατηγορείται από τις ΗΠΑ ότι χρησιμοποίησε τεχνολογικό υλικό της εταιρείας για να παραβιάσει τις κυρώσεις που είχαν επιβληθεί στο Ιράν μεταξύ 2009 – 2014. 

Σύμφωνα με στοιχεία η Κίνα πραγματοποιεί κάθε χρόνο τις περισσότερες εκτελέσεις κρατουμένων από κάθε άλλη χώρα, αλλά κανείς δεν γνωρίζει τον ακριβή αριθμό. 

Οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα εκτιμούν ότι πρόκειται για χιλιάδες εκτελέσεις κάθε χρόνο. Αρκετοί μάλιστα ξένοι έχουν εκτελεστεί για αδικήματα που σχετίζονται με ναρκωτικά, όπως ο Βρετανός Akmal Shaikh, ο οποίος εκτελέστηκε το 2009 παρά τις αποδείξεις που προσκομίστηκαν στο δικαστήριο ότι είναι ψυχικά ασθενής και την έκκληση για επιείκεια από τον τότε Βρετανό πρωθυπουργό. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top