Γεννήθηκε το πρώτο μωρό στον κόσμο από μήτρα νεκρής δότριας

Η 32χρονη μητέρα του δεν μπορούσε να κάνει παιδιά

μωρο βραζιλια μητρα

Στον κόσμο ήρθε το πρώτο μωρό που μεγάλωσε σε μήτρα νεκρής δότριας.

Το κοριτσάκι γεννήθηκε στις 15 Δεκεμβρίου του 2017 στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας, ωστόσο η είδηση έγινε γνωστή έναν χρόνο αργότερα.

Η μητέρα του μωρού, μια 32χρονη ψυχολόγος, είχε γεννηθεί χωρίς μήτρα, εξαιτίας ενός σπάνιου συνδρόμου. Προκειμένου να καταφέρει να γίνει μητέρα, οι γιατροί της μεταμόσχευσαν τη μήτρα μιας νεκρής γυναίκας.

Ο Dr. Dani Ejzenberg υπό την επίβλεψη του οποίου έγιναν τα πάντα, ανέφερε πως αρχικά η 32χρονη γυναίκα ήταν επιφυλακτική ως προς το μόσχευμα.

Ωστόσο όταν αντίκρισε το νεογέννητο κοριτσάκι δήλωσε ότι ήταν η πιο σημαντική στιγμή στη ζωή της. Σήμερα έρχεται και μας δείχνει το μωρό και είναι τόσο χαρούμενη. 

Η μήτρα προερχόταν από μια γυναίκα 45 ετών, μάνα τριών παιδιών, που πέθανε από αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο και ήταν δότρια  οργάνων. Η επέμβαση κράτησε 10 ώρες και τριάντα λεπτά. 

Όταν τελικά γεννήθηκε η μικρή της κόρη, ζύγιζε 2,550 γραμμάρια και ήταν απόλυτα υγιής.

Η μεταμοσχευμένη μήτρα αφαιρέθηκε κατά τη διάρκεια της καισαρικής τομής, ώστε να σταματήσει η ανοσοκατασταλτική αγωγή, που ήταν βαριά, και η μητέρα να σταματήσει να παίρνει φάρμακα, προκειμένου ο οργανισμός της να μην απορρίψει το μόσχευμα.

Μαμά και κόρη βγήκαν από το νοσοκομείο μέσα σε τρεις ημέρες.

Επτά μήνες μετά τη γέννησή του, το μωρό, ένα κοριτσάκι, τα πήγαινε πολύ καλά, ζύγιζε 7,2 κιλά και τρεφόταν ακόμη με θηλασμό από τη μητέρα.

Αυτή ήταν η πρώτη φορά που η μεταμόσχευση της μήτρας μιας νεκρής δότριας επέτρεψε να γίνει μια επιτυχημένη κύηση, ενώ επρόκειτο επίσης για την πρώτη μεταμόσχευση μήτρας στη Λατινική Αμερική.

Στο παρελθόν ανά τον κόσμο, έχουν γίνει 11 συνολικά επεμβάσεις μεταμοσχευμένης μήτρας, αλλά από ζωντανή δότρια που συνήθως είναι είτε συγγενής, είτε φίλη.

Η είδηση δημοσιεύτηκε σε άρθρο του επιστημονικού περιοδικού «The Lancet».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top