Politico: Η Ε.Ε. σχεδιάζει ακαδημία κατασκόπων που θα ηγείται η Ελλάδα

Προσχέδιο του project δημοσιεύει το περιοδικό

Κατάσκοποι

Τη δημιουργία ακαδημίας κατασκόπων στην Ελλάδα φέρεται να σχεδιάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με το περιοδικό Politico.

Το συγκεκριμένο project είναι ανάμεσα στα 17 σχέδια που περιλαμβάνονται στην ατζέντα της συνεδρίασης που διεξάγεται σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες, μεταξύ των υπουργών Άμυνας της Ε.Ε., εκτός από εκείνους της Δανίας, της Μάλτας και της Βρετανίας. Τα 17 αυτά σχέδια ξεκινούν από βελτίωση της εκπαίδευσης μέχρι ενίσχυση των θαλάσσιων επιχειρήσεων και των αεροπορικών συστημάτων, στο πλαίσιο του Συμφώνου για τη Μόνιμη Δομημένη Συνεργασία (PESCO), 

Όπως αναφέρει το περιοδικό, η δημιουργία μίας κοινής σχολής κατασκοπείας στην Ε.Ε. θα αποτελέσει ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός για την κοινότητα των μυστικών υπηρεσιών. Μέχρι πρόσφατα, μία σημαντική εμβάθυνση της συνεργασίας των μυστικών υπηρεσιών βρήκε εμπόδιο από τη Βρετανία, η οποία τη θεωρούσε ανεπιθύμητο ανταγωνισμό στην συμμαχία πληροφοριών μεταξύ της Αυστραλίας, των ΗΠΑ, του Καναδά, της Νέας Ζηλανδίας και της Βρετανίας. Με το Brexit να πλησιάζει η Βρετανία παύει να αποτελεί εμπόδιο στη δημιουργία ακαδημίας κατασκοπείας. 

H Ελλάδα με τη βοήθεια της Κύπρου θα ηγείται της ακαδημίας κατασκοπείας 

Εντύπωση θα προκαλέσει το γεγονός ότι η Ελλάδα θα κληθεί με τη βοήθεια της Κύπρου να αναλάβει την ακαδημία κατασκοπείας, όπως αναφέρει το δημοσίευμα του Politico. «Δηλαδή δύο από τις χώρες μέλη της Ε.Ε. που έχουν τους στενότερους δεσμούς με τη Μόσχα θα αναλάβουν το έργο», σχολιάζει το περιοδικό.

Ακόμη, σύμφωνα με το ίδιο προσχέδιο του Politico, η Ελλάδα θα ηγείται του project για τη δημιουργία ειδικών δυνάμεων που θα μπορούν να μετέχουν σε μικρές κοινές επιχειρήσεις.

Τι θα αναλάβουν οι άλλες χώρες

Σύμφωνα με το προσχέδιο που δημοσιοποιεί το Politico, η Γαλλία και η Σουηδία θα αναλάβουν το Κέντρο Αξιολόγησης. 

H Γερμανία θα αναλάβει τη δημιουργία drones νέας γενιάς που αναμένονται έως το 2025, ενώ θα είναι και επικεφαλής του project για την ενίσχυση των δυνατοτήτων των ελικοπτέρων Tiger. 

Η Ιταλία θα έχει την ευθύνη για την ανάπτυξη συστήματος αντιμετώπισης απειλής από drones. 

Η Εσθονία θα ασχοληθεί με τη δημιουργία αρθρωτού μη επανδρωμένου συστήματος εδάφους- που θα διευκολύνει τον σχεδιασμό αποστολών.

Η Γαλλία θα είναι επικεφαλής του project  για νέας γενιάς πυραυλικών συστημάτων μεσαίας εμβέλειας και της βελτίωσης του καταμερισμού των βάσεων, τόσο στην Ευρώπη όσο και εκτός αυτής, προκειμένου να υπάρχει ταχύτερη ανταπόκριση σε περίπτωση κρίσης.

Η Τσεχία θα είναι επικεφαλής της προσπάθειας δημιουργίας ευρωπαϊκής δύναμης ηλεκτρονικού πολέμου.

Το όλο σχέδιο περιλαμβάνεται στο γενικότερο πλάνο για τη δημιουργία στρατού και στρατιωτικών δομών στην Ευρωπαϊκή Ένωση.


 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top