«Ακέφαλο κοτόπουλο τέρας» ζει στα βάθη του Νότιου Ωκεανού

Εθεάθη και κινηματογραφήθηκε για πρώτη φορά

Τον γύρο του κόσμου κάνει η είδηση για το «ακέφαλο κοτόπουλο τέρας», το οποίο εθεάθη και κινηματογραφήθηκε για πρώτη φορά από επιστήμονες στον Νότιο Ωκεανό, στην Ανατολική Ανταρκτική.

Το Enypniastes eximia (όπως είναι η επιστημονική του ονομασία), είναι ένα σπάνιο θαλάσσιο αγγούρι που ζει στα βάθη των ωκεανών.

Μέχρι σήμερα, είχε εντοπιστεί μόνο μία φορά στον Κόλπο του Μεξικού.

Οι επιστήμονες, χρησιμοποιώντας μια νέα υποβρύχια κάμερα τελευταίας τεχνολογίας, κατάφεραν όχι μόνο να εντοπίσουν το εν λόγω είδος, αλλά και να το απαθανατίσουν στον φακό, σε μια προσπάθεια να φωτίσουν άγνωστες πτυχές της θαλάσσιας ζωής.

 File image © NOAA

Η κινηματογράφησή του, έγινε από τις κάμερες της επιστημονικής-κυβερνητικής οργάνωσης Australian Antarctic Division (AAD), που διερευνά την Ανταρκτική και τον θαλάσσιο χώρο γύρω από αυτήν για λογαριασμό του Υπουργείου Περιβάλλοντος της Αυστραλίας.

Ο ασυνήθιστος αυτός θαλάσσιος οργανισμός, έχει χρώμα νοιχτό ροζ έως κοκκινωπό καφέ, ανάλογα με την ηλικία του, μήκος 11 έως 25 εκατοστά και ζει πιθανώς σε βάθη μεταξύ 300 και 6.000 μέτρων. Στον Κόλπο του Μεξικού είχε ανακαλυφθεί σε βάθος 2.500 μέτρων.

«Ο Νότιος Ωκεανός περιέχει μια απίστευτη ποικιλία θαλάσσιων οργανισμών, συμπεριλαμβανομένων πολλών ειδών με εμπορική αξία. Οι οργανισμοί αυτοί θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με προσοχή ενόψει των μελλοντικών γενεών», δήλωσε η Τζίλιαν Σλόκαμ, η Αυστραλή αντιπρόσωπος της Επιτροπής για τη Διατήρηση των Έμβιων Υδρόβιων Πόρων της Ανταρκτικής (CCAMLR).
 

CREDITS

Αustralian Antarctic Division © AAD

Tim Lamb /Australian Antarctic Division’s Fisheries Technician

© Jessica Fitzpatrick/Australian Antarctic Division

© NOAA

Production:  David Reilly, Glenn Jacobson

Vision: Glenn Jacobson, Simon Payne, Australian Longline, National Oceanic and Atmospheric Administration

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top