Στους William Nordhaus και Paul M. Romer το Νόμπελ Οικονομίας

Για την ενσωμάτωση της κλιματικής αλλαγής στη μακροοικονομική ανάλυση

Οι νικητές του Νόμπελ

Οι William Nordhaus και Paul M. Romer είναι οι νικητές του Νόμπελ Οικονομίας για το 2018, όπως ανακοίνωσε η Σουηδική Ακαδημία Επιστημών.

Συγκεκριμένα, το Νόμπελ Οικονομίας απονέμεται στον Nordhaus «για την ενσωμάτωση της κλιματικής αλλαγής στη μακροοικονομική ανάλυση», και στον Paul Romer «για την ενσωμάτωση των τεχνολογικών καινοτομιών στη μακροοικονομική ανάλυση».

Οι δύο οικονομολόγοι έχουν σχεδιάζει μεθόδους για να αντιμετωπίσουν μερικά από τα πιο θεμελιώδη και πιεστικά ζητήματα των καιρών μας, όπως η μακροπρόθεσμη βιώσιμη ανάπτυξη στην παγκόσμια οικονομία και η ευημερία του παγκόσμιου πληθυσμού. 

Ο Nordhaus είναι ο πρώτος που δημιούργησε ένα ποσοτικό μοντέλο που περιγράφει την παγκόσμια αλληλεπίδραση μεταξύ οικονομίας και κλίματος. Το μοντέλο του είναι πλέον διαδεδομένο και χρησιμοποιείται για να εξετάσει τις συνέπειες των παρεμβάσεων της πολιτικής για το κλίμα, όπως για παράδειγμα οι φόροι άνθρακα.

Η έρευνα του Romer από την άλλη έθεσε τα θεμέλια γι’ αυτό που τώρα ονομάζεται ενδογενής θεωρία ανάπτυξης. Η θεωρία έχει δημιουργήσει τεράστιες δυνατότητες σχετικά με τους κανονισμούς και τις πολιτικές που ενθαρρύνουν την μακροπρόθεσμη ευημερία.

Οι νικητές κερδίζουν 9 εκατομμύρια σουηδικές κορώνες.

Το Νόμπελ Οικονομίας απονεμήθηκε για πρώτη φορά το 1968. Σε αντίθεση με τα άλλα βραβεία, το Βραβείο Οικονομικών Επιστημών δεν ζητήθηκε ποτέ από τον Άλφρεντ Νόμπελ στη διαθήκη του. 

Θεσπίστηκε το 1968, 70 χρόνια μετά τον θάνατό του, από την Τράπεζα της Σουηδίας με αφορμή τη συμπλήρωση τριακοσίων χρόνων από την ίδρυσή της. 

Στα αξιοπερίεργα του βραβείου αυτού συγκαταλέγεται και η κακοτυχία που του αποδίδεται από ορισμένους προληπτικούς με αφορμή τα ατυχή συμβάντα που συνέβησαν σε ορισμένους βραβευθέντες. 

Ο Γουίλιαμ Βίκρεϊ, για παράδειγμα, ο οποίος τιμήθηκε με το Νόμπελ Οικονομίας το 1996, βρέθηκε νεκρός από καρδιακή προσβολή στο τιμόνι του αυτοκινήτου του, τρεις μέρες μετά την ανακοίνωση της βράβευσής του.

Ο Ρόμπερτ Λούκας Τζούνιορ, ο οποίος τιμήθηκε με το βραβείο το 1995, έχασε μέσα από τα χέρια του το μισό χρηματικό βραβείο, καθώς η σύζυγός του, με την οποία βρισκόταν σε διάσταση, εισέπραξε το μισό βραβείο στηριζόμενη σε συγκεκριμένο όρο του διαζυγίου τους. 

Τέλος ο Ρόμπερτ Μαντέλ, ο οποίος βραβεύτηκε το 1999, ήταν θερμός υποστηρικτής του ευρώ, για αυτό και εισέπραξε το βραβείο σε αυτό το νόμισμα. Δεν είχε υπολογίσει όμως καλά τα πράγματα και έτσι μετά από μία πτώση του ευρώ έχασε σημαντικό μέρος του βραβείου του. Κατάφερε να σώσει τα υπόλοιπα μετατρέποντάς τα σε δολάρια.

Ανάμεσα στους βραβευθέντες με το Νόμπελ Οικονομίας, είναι και ο Κύπριος Χριστόφορος Πισσαρίδης, ο οποίος βραβεύτηκε το 2010 μαζί με τους Πίτερ Ντάιαμοντ και Ντέιλ Μόρτενσεν για τις αναλύσεις των αγορών με αναζήτηση τριβών. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top