Μάχη με τον χρόνο δίνουν οι Αρχές προκειμένου να απεγκλωβίσουν τα 12 παιδιά και τον προπονητή τους που είχαν παγιδευτεί σε πλημμυρισμένο δίκτυο σπηλαίαων στην Ταϊλάνδη.
Πριν από λίγο αυτόπτης μάρτυρας ανέφερε πως οι διασώστες έβγαλαν και το όγδοο αγόρι από τη σπηλιά, μεταφέροντάς το με φορείο.
Το έκτο και το έβδομο, διεσώθησαν στις 14:10 ώρα Ελλάδος. Σύμφωνα με τον αυτόπτη μάρτυρα, τα παιδιά φορούσαν μάσκες και στολές δύτη, οι οποίες θα αφαιρεθούν από τους γιατρούς στο νοσοκομείο. Η επιχείρηση διάσωσης σταμάτησε για σήμερα, με άλλα 4 παιδιά να παραμένουν στη σπηλιά μαζί με τον προπονητή τους.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Ξεκίνησε η δεύτερη φάση της επιχείρησης διάσωσης στην Ταϊλάνδη
Ταϋλάνδη: Μια από τις πιο δραματικές διασώσεις στην ιστορία - Οι δυσκολίες
Σήμερά οι αρχές έδωσαν στη δημοσιότητα και τα στοιχεία των τεσσάρων πρώτων παιδιών που διασώθηκαν την Κυριακή.
Πρόκειται για τέσσερα αγόρια της ποδοσφαιρικής ομάδας Wild Boars, τα οποία μεταφέρθηκαν και νοσηλεύονται σε ειδική μονάδα του νοσοκομείου της περιοχής.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Ταϊλάνδη: Διασώθηκαν τα πρώτα παιδιά - Τέλος η επιχείρηση για σήμερα
Πρώτος διασώθηκε ο 13χρονος Μονκόλ Μπουνπιάμ, γνωστός και ως Μαρκ. Μετά από αυτόν ακολούθησε ο 14χρονος Πράιακ Σούταμ, τον οποίο αποκαλούν Νότε, ένα ήσυχο παιδί, όπως λένε οι φίλοι του που αγαπάει τον αθλητισμό και όνειρό του είναι να γίνει επαγγελματίας ποδοσφαιριστής.
Το τρίτο αγόρι είναι ο 14χρονος Ναταγούτ «Τλε» Τακαμσάι, ο οποίος πάσχει από άσθμα και πριν λίγα χρόνια έχασε την αδελφή του από καρκίνο.
Τελευταίος ήταν ο 15χρονος Πίρατ Μποντού, τον οποίο οι φίλοι του αποκαλούν Νικ. Ο Νικ δε θα έπρεπε να βρίσκεται στη σπηλιά, αφού δεν ήταν μέλος της ομάδας, όμως ο κολλητός του ήταν ο τερματοφύλακας και είχε πάει μαζί του στην εκδρομή.
Σύμφωνα με πληροφορίες δεν αποκλείεται σήμερα τα παιδιά να δουν για πρώτη φορά τους γονείς τους μετά από τις 16 μέρες της περιπέτειάς τους.
Οι γιατροί υπέβαλαν τα παιδιά σε σειρά εξετάσεων για έχουν μια εικόνα της κατάστασης της υγείας τους και αφού ολοκληρωθούν οι εξετάσεις, θα μπορέσουν να παιδιά να βρεθούν με τις οικογένειές τους.
«Οι επισκέπτες θα μπορούν να δουν και να μιλήσουν με τους ασθενείς. Όχι αγκαλιές ή αγγίγματα, οι επισκέπτες πρέπει να έχουν απόσταση ενός ή δυο μέτρων από τους ασθενείς έως ότου να ολοκληρωθούν οι εξετάσεις αίματος», είπε ο Thongchai Lertwilairattanapong, επιθεωρηθείς του υπουργείου Υγείας.
Οι γιατροί θέλουν να σιγουρευτούν ότι τα παιδιά δεν πάσχουν από λεπτοσπείρωση, ή από την ασθένεια melioidosis που προκαλείται από βακτήριο που υπάρχει στο χώμα και στο νερό.
Εκτός από εξετάσεις αίματος έχουν υποβληθεί σε ακτινογραφίες θώρακος και σε εξετάσεις ούρων. Αυτό που εξετάζουν τώρα είναι πώς θα προστατεύσουν τα παιδιά τους από διαταραχές του μεταβολισμού τους, κάτι που είναι πιθανό να συμβεί σε ανθρώπους που έχουν βιώσει περίοδο ασιτίας.
Όσον αφορά στους υπόλοιπους εγκλωβισμένους, πληροφορίες αναφέρουν ότι σε χειρότερη κατάσταση είναι ο 25χρονος προπονητής των παιδιών, ο οποίος φέρεται να έδωσε στα παιδιά όλο των φαγητό που είχε, όσες μέρες περιμέναν να τους βρουν οι διασώστες.
Νάρκωσαν τα παιδιά πριν τα απεγκλωβίσουν
Ένας από τους διασώστες, μιλώντας σε τοπικά ΜΜΕ, δήλωσε ότι νάρκωσαν μερικών τα παιδιά για να μπορέσουν να τα βγάλουν από το σπήλαιο. Η απόφαση αυτή ελήφθη, ώστε να μην πανικοβληθούν τα παιδιά από την πολύωρη πορεία προς την έξοδο του σπηλαίου.
'Οπως είπε ο διασώστης, τα παιδιά δεν ήταν πλήρως ναρκωμένα, δεν ήταν ωστόσο και σε θέση να μιλήσουν. Φαίνεται ότι τους είχε χορηγηθεί κάποιο σκεύασμα ανάλογο με εκείνα που δίδονται σε ανθρώπους για κρίσεις άγχους.
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.