Το προσφυγικό ζήτημα διχάζει ξανά την Ευρώπη αλλά και τον κόσμο, την ώρα που οι ηγέτες αναζητούν έναν νέο τρόπο αντιμετώπισής του. Οι πρόσφατες εικόνες ανθρώπων στοιβαγμένων σε κλουβιά στις ΗΠΑ αυτές των άθλιων συνθηκών κράτησης στη Μόρια της Λέσβου, είναι μια θλιβερή υπενθύμιση του προβλήματος.
Οι πόλεμοι, η βία και οι διώξεις προκάλεσαν νέο ρεκόρ βίαια εκτοπισμένων παγκοσμίως, για πέμπτη συνεχή χρονιά, καθιστώντας πιο κρίσιμη από ποτέ μια νέα παγκόσμια συμφωνία για τους πρόσφυγες, σύμφωνα με έκθεση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ που δημοσιεύτηκε στις 19 Ιουνίου 2018.
Σύμφωνα με την ετήσια έρευνα «Global Trends», 68,5 εκατομμύρια άνθρωποι είχαν εκτοπιστεί βίαια σε ολόκληρο τον κόσμο στο τέλος του 2017, γεγονός που υποδεικνύει έναν τεράστιο αριθμό ανθρώπων σε κίνηση και ισοδυναμεί με 44.500 άτομα που εκτοπίζονται κάθε μέρα ή ένα άτομο που εκτοπίζεται κάθε δύο δευτερόλεπτα.
Οι πρόσφυγες που εγκατέλειψαν τις χώρες τους για να αποφύγουν τις συγκρούσεις και τις διώξεις αντιπροσώπευαν 25,4 εκατομμύρια, 2,9 εκατομμύρια περισσότεροι από ό, τι το 2016. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση που παρουσίασε ποτέ η Αρμοστεία σε ένα μόνο έτος.
Ο αριθμός των νέων εκτοπισμένων αυξάνεται επίσης: 16,2 εκατομμύρια άνθρωποι εκτοπίστηκαν το 2017, είτε για πρώτη φορά είτε επανειλημμένα. Στην κορυφή της λίστας των παραγόντων που οδήγησαν σε εκτοπίσεις κατά τη διάρκεια του 2017, ήταν η κρίση στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, ο πόλεμος στο Νότιο Σουδάν και η διαφυγή στο Μπανγκλαντές από τη Μιανμάρ εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων Ροχίνγκια.
Τα ευρήματα στην έκθεση «Global Trends» δείχνουν ότι το 85% των προσφύγων έχουν καταφύγει σε αναπτυσσόμενες χώρες, πολλές από τις οποίες είναι απελπιστικά φτωχές και λαμβάνουν μικρή υποστήριξη για τη φροντίδα αυτών των πληθυσμών. Επίσης, τέσσερις από τους πέντε πρόσφυγες παραμένουν σε χώρες δίπλα στη δική τους.
Όπως και με τον αριθμό των χωρών που παράγουν μεγάλους αριθμούς εκτοπισμένων, ο αριθμός των χωρών που φιλοξενούν μεγάλους αριθμούς ήταν επίσης συγκριτικά μικρός. Η Τουρκία παρέμεινε η κορυφαία χώρα που φιλοξενεί πρόσφυγες σε απόλυτους αριθμούς, με πληθυσμό 3,5 εκατομμυρίων προσφύγων, κυρίως Σύρων.
Ο Λίβανος φιλοξένησε τον μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων σε σχέση με τον εθνικό πληθυσμό του. Συνολικά, 63% όλων των προσφύγων υπό την ευθύνη της Ύπατης Αρμοστείας ήταν σε μόλις 10 χώρες, ενώ σε ποσοστό 31% βρίσκονταν στην υποσαχάρια Αφρική.
Δυστυχώς, οι λύσεις παρέμειναν περιορισμένες. Οι πόλεμοι και οι συγκρούσεις εξώθησαν πάνω από 5 εκατομμύρια ανθρώπους να εγκαταλείψουν τον τόπο διαμονής τους.
Η κύρια δίοδος εισχώρησης των μεταναστών στην Ευρώπη παραμένει η Ελλάδα. Πολλοί στην προσπάθειά τους χάνουν τη ζωή τους.
Η διάσχιση του Έβρου ποταμού είναι επικίνδυνη και αρκετοί μετανάστες έχουν χάσει την ζωή τους από πνιγμό ή λόγω κακών καιρικών συνθηκών όπως ψύχος στην προσπάθειά τους να εισέλθουν από την Τουρκία στην Ελλάδα. Μέσα στο πρώτο επτάμηνο του 2010, εικοσιοκτώ άτομα πνίγηκαν στο ποταμό προσπαθώντας να περάσουν τα ελληνοτουρκικά σύνορα. Ομοίως στην περίπτωση όσων προσπαθούν να εισέλθουν στην Ελλάδα μέσω Αιγαίου με φουσκωτές βάρκες. Πάρα πολλά παιδιά και ενήλικες χάθηκαν στον υγρό τάφο του Αιγαίου πελάγους, διεκδικώντας το δικαίωμα στην επιβίωση.
Φέτος μέχρι τις 17 Ιουνίου είχαν φθάσει με βάρκες στην Ελλάδα 12.587 άτομα, στην Ιταλία 15.517 και στην Ισπανία 14.348. Στην Ελλάδα φθάνουν κυρίως πρόσφυγες από τη Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν, στην Ιταλία από Τυνησία, Ερυθραία και Νιγηρία και στην Ισπανία από Γουινέα, Συρία και Μάλι.
Σήμερα, η ανάγκη αντιμετώπισης του ζητήματος παρουσιάζεται πιο επιτακτική από ποτέ. Καθημερινά, ο αριθμός των προσφύγων και των εκτοπισμένων αυξάνεται. Η συνεργασία σε διεθνές επίπεδο για την εύρεση λύσεων είναι αναγκαία, κυρίως για χώρες όπως η Ελλάδα, που «στενάζει» κάτω από το βάρος τόσων ψυχών.
Mε πληροφορίες από Wikipedia, UN Refugee Agency
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.